Az ok, amiért hálás lehetsz az Y generációnak

dorkajozsa

Business coach, a Y2Y Business Coaching vezetője

Meg a Z-nek. De ha az Y-ok körül nagy lufi van, hát a Z-k körül már inkább légballon. Az ok, amiért hálás lehetsz nekik az az, hogy lehetővé teszik, hogy végre megismerd a saját cégedet.

Nem vicc.

Az Y generáció hűbelebalázssága, az, hogy tavaszi méhecske módjára röpködnek cégről cégre, ez a te nagy szerencséd. Ezért kellene, hogy hálás legyél.

Ha sok Y generációs van nálad, rengeteg bajod van velük. Nem azért, mert sokan vannak, hanem mert krisztálytiszta tükörként ülnek a szervezetedben. És ez újdonság, ilyen még nem volt.

22364507019959cb514ee4639f532ee6--victorian-gothic-decor-gothic-interior.jpg

Az, hogy nincs vesztenivalójuk, hogy könnyen váltanak, hogy nem tisztelnek semmit és senkit, hogy őszinték, hogy baromi nehéz elérni, hogy lojálisak legyen hozzád, ezek mind egytől egyig segítséget nyújtanak neked. És ez nem elvakult optimizmus, vagy akasztófahumor. Hadd győzzelek meg.

Egyetlen korábbi generációnak sem volt lehetősége arra, hogy így ugráljon egyik helyről a másikra. Hogy így váltogassa a munkahelyeit, hogy ennyiféle tapasztalatot szerezzen. Ennyi cégnél, ennyi szektorban, ennyi országban. Hogy van-e munkaerőhiány vagy nincs, döntsék el az ehhez értők, engem nem érdekel. Hogy naponta két új fb csoport jön létre azért, hogy ott bevált emberek életrajzait adogassuk egymásnak, mint egy poros rabszolgapiacon, azt látom. Azt is, hogy ha egy ügyfelünk úgy dönt, hogy váltani akar, váltani is fog. Ha elég magabiztos, gyakorlatilag pár héten belül. Igen, Budapesten élünk és 80%-ban itt is működünk.

Szóval mi ebben a jó neked? Hogy végre észreveszed, milyen a céged. Hogy kapsz rá visszajelzést. Abból, hogy elmennek, abból, hogy lustának látod őket.

Eddig nem kaptál. De nem azért, mert a céged megváltozott volna attól, hogy Y generációsokkal töltöd fel az üres székeidet. Jobb híján. Dehogy. Ez ugyanaz a cég! Csak te látod másként.

Mert az, hogy végre van egy generáció – amelyik megteheti! – hogy pattog, ez neked a biztosíték arra, hogy végre rájöhess, hogyan működik – vagy nem működik a céged. Hogy végre lásd azokat a szervezeti gubancokat, amikkel eddig nem foglalkoztál. Nem azért, mert ne lennének ott hetven éve.

city_crowded_office_space_2899334278.jpg

És nyilván jól tetted, hogy nem tetted, megszoktad az orra alá morgó X generációst, aki a 15.000 munkanapján is ugyanazt morogja, de legalább dolgozik. Jól teszi, ketyeg a lakáshitele.

De az Y-é már nem ketyeg. Nem ketyeg, nem azért, mert kevés a pénze, vagy mert drágák a lakások, vagy mert alulfizeted, azért nem ketyeg, mert elverte az önrészt a kenyai szafariján. Mert más a prioritáslistája. Így viszont mobil, tényleg az. A munkaerőpiac a keze alá dolgozik. Ő nem különbözik annyira az előző generációtól, hogy emiatt még magában bármi történne.

A munkaerőpiac viszont iszonyatos ütemben változik, és ennek a kettőnek a kumulált hatásától már tényleg van miért tartanod.

Vagy örülj neki. Tényleg.

Örülj neki, hogy ha már most sokan vannak nálad, mert így te már most hozzá tudsz látni a régi, elavult szervezeted működési hibáinak feltárásához.

Örülj neki, mert így neked már van lehetőséged, hogy úgy bánj a vezetőiddel, hogy azok ne csak a mostanság a linkedin-t elárasztó leadership bullshiteket pakolják a polcukra, hanem valóban tegyenek valamit. Mert muszáj nekik. Mert felmondott a csapatuk harmada három héten belül és ha felmond a másik kétharmad is, vége van. A csapatnak is, és neki is, mint vezetőnek.

A munkaerőpiac iránya nem fog megfordulni. Robotok, digitalizáció, ésatöbbigondolomolvasolhávégétmegforbszt. Vagy reagálsz rá most, vagy később. De megúszni nem fogod. Ezért mondom, hogy örülj nekik, legyél nekik hálás.

Nem azért mennek el a cégedtől, mert megbízhatatlanok, hálátlanok, lusták. Azért mennek el, mert van jobb. Igazuk van.

Te is elmennél, ha most lennél 28.

 

Ha szeretnél még egy fél tucat generációst, akinek hálás lehetsz, itt találsz. Novemberre már megteltünk, de decemberben szívesen megyünk veletek beszélgetni. Csak pálinkázni ne kelljen a xmas party-n, mert ahhoz már mi is öregek vagyunk. 

 

képek: https://upload.wikimedia.org, pinterest.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *