Megvásárolható-e pénzért a boldogság? És vajon melyik generáció gondolja leginkább így?

csuportnemeth

Mindannyian jobb, boldogabb életre törekszünk és –szerencsére- többnyire hiszünk is abban, hogy ezt (a boldogság kékmadarát…) el is érjük. A boldogsághoz vezető utat, azonban nagyon különböző módon képzeljük el. Másképp vélekednek a „jó élet” feltételeiről az Y-generáció tagjai és egészen más a prioritási listája egy „baby-boomer”-nek.

Ügyfeleimmel való közös munka során folyamatosan azt tapsztalom, hogy a fiatalok (mondjuk úgy a 25-35 év közötti korosztály) közül sokan úgy gondolják a boldogság pézért megvásárolható. Ez a vélekedés például abban nyílvánul meg, hogy a nagyon sokan szeretnének gyorsan karriert csinálni, vezetők lenni és a boldogulást mindenekelőtt anyagi javak megszerzéséhez kötik. (magas jövedelem, luxusautók, -utak, stb.)  A 40 feletti korosztálynál viszont a célok között sokkal nagyobb súllyal jelenik meg a család (munka-magáélet egyensúlya), a baráti kapcsolatok, a teljesebb-egészségesebb életre való törekvés.

A felvázolt tapsztalatok ösztökéltek arra, hogy összefoglaljam, véleményem szerint mitől függ, min múlik az élettel való elégedettség.

1. Függ-e boldogság a jövedelemtől?

A válasz igen – de csak egy bizonyos szintig, illetve eztuán már csak enyhén emelkedik a boldogságszint.Tehát, ha valaki ezzel szeretné a boldogságát fokozni, akkor ezt csak egy határig érdemes megtenni. Ezért mindenki legyen mértéktartó: kb. 15-20 mFt feletti éves jövedelem esetén már nem érdemes nagyon hajtani a több pénzért, ha a jóérzésünk fokozása a cél… J (Remélem, mindenki érzékeli az iróniát…) Tehát ne gondoljuk, hogy a több száz milliókat, milliárdokat kereső emberek, sokkal boldogabbak, mint mi…

2. Függ-e a már megszerzett anyagi javaktól a boldogság?

A válasz, csak részben. Ha úgy nagyjából már megvannak az átlagos életvitelhez szükséges dolgok (lakás, kocsi, időnként nyaralás), akkor a sokkal nagyobb ház, sokkal jobb kocsi, luxus utazások, jachtok, stb. – már csak mérsékelten növelik a boldogságot. Persze a jóérzésünk szempontjából sokat számít, hogy a körülöttünk élők mire vitték, mijük van – mert folyamatosan összehasonlítjuk saját helyzetünket másokéval… Azt mondják, ha valaki nyugodt házasságot szeretne, akkor –ha férfi az illető – vizsgálja meg, a jövendőbelije lánytestvére párjának anyagi helyzetét. Ha tetszik, ha nem, felesége számára ő lesz a referenciapont… J  (Pl.: „Nézd meg, Karcsi milyen ügyes fiú – micsoda autójuk van!”)

3. Összefügg-e a boldogság a genetikai adottságokkal, a szemléletmóddal, a nemzeti kulturális hagyományokkal?

A rövid válasz igen. Vannak olyan emberek, akik minden helyzetben képesek boldogok lenni… A másik oldal: Magyarország a szubjektív boldogság-felmérésekben rendszeresen rosszabban szerepel, mint ezt az egy főre eső GDP indokolná. Az okok boncolgatása messzire vezetne.

4. Függ-e az életkortól a boldogság?

Igen, de meglepő módon átlagosan, a 20-as éveinkben és 45-50 felett vagyunk a legelégedettebbek az életünkkel… A magyarázat, most túl hosszú lenne. Egyébként egy amerikai felmérés szerint az Y generációhoz tartozók 53%-a gondolja úgy, pénzért megvásárolható a boldogság, míg a társadalmi átlag csak 38%.

5. És végül akkor mi az, ami a legfontosabb a boldog élethez?

Egy kínai közmondást idézek válaszként: „Valakit/valakiket szeretni (és szeretve lenni), valami értelmes dolgot csinálni és valamiben reménykedni.” Egy, több mint 60 évet átfogó vizsgálat eredményei szerint az élettel való elégedettségünket leginkább az emberi kapcsolataink határozzák meg. 

Ennyi, tehát a boldogság titka… Jó hír viszont, hogy rajtunk is múlik, mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben, hiszen a boldogságra való képesség tanulható, fejleszthető. Ha valakit a részletek is érdekelnek, forduljon bizalommal hozzám:

Csuport László

viselkedés közgazdász, stresszkezelési facilitátor
laszlo.csuport@inspiralocoaching.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.