“Vajon fognak-e követni?”

ruzsadora

ruzsadora

Manapság olyan vezetőkkel foglalkozom, akik fiatalabb testvérrel vagy testvér nélkül nőttek fel. Miért? Mert ebben vagyok jó. Húgként, a dolgok túlfeléről elég jó rálátásom van arra, mit össze küzdenek magukban a karizmatikus, nagy kaliberű vezetők. A férjem (aki persze a legemblematikusabb elsőszülött, akit valaha ismertem) szakmai támogatása pedig csípőből ment. Azokban az időkben is, amikor tűzoltóparancsnoki feladatkört kapott, s ezzel egyidőben saját vállalkozást is indított. Szóval, fejleszteni és motiválni… azt tudok.

Egy vezetői tréningre készülve megnéztem egy pár perces filmrészletetet a legfőbb vezetői dilemmáról (Végjáték, 2013, Harrison Ford, sci-fi). A pár perce frissen kinevezett vezető elmélázva néz ki az ablakon, hogy “vajon fognak-e követni”, amire a frissen lett beosztottja haptákba vágja magát és tiszteleg neki válasz gyanánt. A következő kép pedig az, amikor újdonsült vezetőnk kipenderül a csapata elé és elmondja, kinek hányas a nadrág.

Újra meg újra eszembe jut ez a kis jelenet.

Tök normális, hogy a kőszkikla vezető a háttérben dilemmázik

Nem hagy nyugodni, hiszen munkám során megannyiszor kerülök hasonló szituációba: a vezető, aki a színfalak mögött dilemmázik, akit kétségek gyötörnek, vajon jó vezető-e, vajon jó döntéseket hoz-e. Majd kiáll önbizalomteljesen és úgy irányít, hogy az előbbi hezitációjának szikrája nem látszik rajta.

Szóval, milliódolláros kérdés: lehet-e jó vezető, aki dilemmázik?

Persze, hogy lehet. A karizmatikus, elsőszülött vezetők “csak” tűzvonalban megingathatatlan kősziklák. A színfalak mögött pedig rengeteg kérdés, agyalás, dilemma áll.

Kívülről csupán annyi látszik az egészből, hogy micsoda megingathatatlan, istenszerű vezetők, akiket boldogan követnek az embereik. Belülről viszont előbukkannak a kétségek, a megoldandó kérdések, az útkereszteződések.

Nehogy azt hidd, hogy béna vezető vagy, csak, mert titokban dilemmázol, miközben kívülről kőszikla vagy. Ez nem a gyengeség, hanem a higgadt, körültekintő vezetés jele. Nyugi, minden jó vezető mögött áll egy pár megértő fül.

Ezt imádom a munkámban. A háttérből, láthatatlanul segíteni ezeket a kiváló tehetségű vezetőket.

Ha szeretnéd, hogy a háttérből neked is segítsek, rendeld meg a vezetői coachingot >>