Csalódás kezelés: akinek a neve rajta van a bombán

ruzsadora

A pszichológia szakhoz jól jött az emelt szintű biológia input a gimiben, bár oda annak idején azért mentem, mert meg akartam menteni a világot a Motaba nevű vírustól, amit egy nagy sikerű filmből szedtem. A pszichológia szak utolsó éveiben beleszerettem a tűzoltókba – átvitt értelemben és szó szerint is, teljesen és totálisan. Már nem érdekelt a Motaba. Néhány lángoló-szerelmes év után azonban be kellett látnom, hogy ebből sajnos nem fogok megélni. Miután szereztem egy külön bejáratú tűzoltót, könnyebben lemondtam a többiekről. Így nyargaltam át az értékesítés támogatás területére, ahol szerencsére (és egyben sajnálatos módon) több pénzt kaptam. Ettől a szüleim pénztárcája újra hízásnak indult. A húszas éveim azzal teltek, hogy igyekeztem aranyos, cserfes lány helyett tapasztalt szakembernek tűnni, ami inkább kevesebb, mint több sikerrel járt. Nem a szakmai tudás hibádzott (magolni különben is mindenki tud), inkább az élettapasztalat, s az elméleti tudás gyakorlatba való átültetése. Mára tűzoltófeleségként, háromszoros anyaként, megfejelve mindezt egy PhD fokozattal végre elértem a hitelességnek azt a fokát, amellyel arcpír nélkül oszthatom az észt.elegjoanyu (77) Ma tehát már több olyan adu van a kezemben, ami régebben még hiánycikk volt: az évek múlásával egyre több élettapasztalat van a hátam mögött feleségként és anyaként olyan élményekből táplálkozom, amikből előtte nem tudtam doktori fokozatom megszerzésével megkoronáztam pszichológusi tanulmányaimat és kutatásaimat és nem utolsó sorban valamelyest lehiggadtam, bár ma is meg akarom váltani a világot, de már nem ész nélkül a lendületből és vidámságból szerencsére azonban semmit sem veszítettem. Ez vezetett tehát odáig, hogy motivációs tréner lettem.

Csalódás kezelés akinek a neve rajta van a bombánJanuár eleje óta a CSOK-láz teleknézési hevében elég gyakran kell csalódás kezelés témakörében öncoachingot alkalmaznom saját magamnál, vagy a férjemnél. Amit nem halásznak el az orrunk elől, az vagy túl kicsi, vagy túl messze van a civilizációtól, vagy éppenséggel túl drága. A legdühítőbb egy csinos kis panorámás telek volt, amiről csupán két órával csúsztunk le. Az összeomlás helyett azonban mi csak megveregettük egymás vállát és azt mondtuk, “nyugi, ezen a telken nyilván nem volt rajta a nevünk”.

Ezt a csalódás kezelés típust gyakran használják a tűzoltók, s jómagam is előszeretettel magyarázom így a csalódásaimat. Egyébként háborús az eredete, a pszichológusok fedezték fel, hogy a harctéri stressz kezelésében milyen gyakran használják azt a magyarázatot a katonák a felfoghatatlan, felesleges veszteségekre.

A II. világháborúban a katonák egyik énvédő mechanizmusa az a hitük volt, amivel megmagyarázták, miért halnak meg fiatal és ártatlan társaik mellettük a lövészárokban egy kósza repeszdarabtól, és miért éli túl valaki a lővonalban rohangászva. Az a fatalista elképzelésük volt, hogy ha valakinek rajta van a neve a bombán, akkor teljesen mindegy, hol van és mit csinál éppen, mert úgyis meg fog halni. Ha viszont nincs rajta a bombán a neve, akkor akár elé is állhat: sértetlen marad.

Csalódás kezelés: Clifford neve hova volt írva?

Az a tűz, amely bostoni Cocoanut Grove Night Clubban, 1942. november 28-án este tört ki, 492 emberéletet követelt. A szeparált boxok egyikében egy fiatalembernek romantikázni támadt kedve, így kicsavarta a felettük lógó villanykörtét. Mivel a hölgy még nem érezte úgy, hogy eljött az ideje kapcsolatuk szorosabbra fűzésének, a fiatalember vágytól már kevéssé fűtve, morcosan vissza akarta csavarni a körtét a helyére. Azonban nem találta a foglalatot, így egy gyufával próbált fényt csinálni. A lámpa ernyője lángra kapott, aztán a plafon posztódekorációja, majd a lambéria a falon, a székek díszkárpitja, a szalvéták és terítők…

A szórakozóhelyek híresek a töméntelen mennyiségű éghető anyagról, a rémes szellőzésükről és az elhagyásukra szinte teljes mértékben alkalmatlan útvonalakról, úgyhogy a Cocoanut rövid időn belül porig égett.

Clifford Johnson, a parti őrségtől – a tűzoltók nem kis bosszúságára – pontosan négyszer ment vissza a tűzbe azért a hölgyért, akivel éppen első randiját bonyolította a Cocoanutban. A hölgy szerencsésen kijutott egy másik kijáraton, Clifford testének 50%-os égését 10 hónapig kezelték kórházban. Azt gondolhatnánk, az ő neve aztán tényleg nem volt rajta azon a bostoni bombán.

Ám mire tudunk gondolni, amikor meghalljuk, hogy Clifford néhány évvel később, Missouriban meghalt autóbalesetben?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.