Ki tudja őket visszatartani?

officeathome

officeathome

Üzleti konferenciák, szakmai kerekasztal-beszélgetések, magazinok, HR blogok és baráti találkozók napi témája a magyar munkaerőpiac jelenlegi állapota, a problémák oka és lehetséges megoldásaik.

dreamjo.bs állásportál megbízásából készített reprezentatív kutatás szerint azok közül, akik nyitottak lennének egy új állásra, 29 százalék érdeklődik a külföldi lehetőségek iránt, vagyis “csaknem 1,3 millióan szívesen költöznének külföldre, ha ott lehetőségük lenne jobb munkahelyen dolgozni” – írja a DreamJo.bs közleménye.

statista.com 2016-os elemzése alapján a magyar fiatalok között vannak Európában a legnagyobb arányban azok, akik szeretnék elhagyni az országot. Amennyiben a hazai körülményekben nem következik be jelentős változás, a szándék valósággá válhat, és a jelenlegi munkaerőhiányos gazdaság problémáinak száma és mértéke tovább nő.

Az okok között a munkakörülményekkel kapcsolatos fenntartások is nagy súllyal szerepelnek. Az elmúlt hónapokban újabb és újabb cégek indítottak belső programokat a munkaerő megtartása és a minőségi munkaerő felvétele érdekében. Ilyen programok a részmunkaidős lehetőségek kínálata, a kismamák visszasegítése a munka világába, vagy a nyugdíjaskorúak továbbfoglalkoztatása.

A rugalmas munkavégzést számos esetben home office lehetőség biztosításával promótálják a vállalatok a nemzetközi trendeknek megfelelően, ám ezek a programok az esetek nagy többségében a munkavállalói elvárások, és nem valós stratégiai döntések alapján indulnak el.

Nem lehetünk igazságtalanok, látunk Magyarországon is példákat kialakult és jól működő rugalmas munkavégzés programokra, de ezek száma sajnos elenyésző. A legtöbb esetben a home office program kihirdetésre kerül, de a háttérben nincs meg az ehhez szükséges vezetői támogatás, a vállalati kultúrát és folyamatok rendszerét nem alakítják át úgy, hogy a munkavégzés új formájának is megfeleljen. A home office intézményét még akkor is gyanakvás övezi, ha hivatalosan a vállalati politika részévé válik, a munkavállalók az újfajta munkavégzéshez nem kapják meg a szükséges tréningeket vagy technikai támogatást.

A rugalmas munkavégzésre való áttérés előkészítése, a körülmények és folyamatok megfelelő kialakítása, valamint vezetői támogatás nélkül a rugalmas mukavégzéssel járó előnyöket nem tudják a vállalatok kiaknázni, a program kimondva vagy kimondatlanul sikertelenül zárul. Ne intézzük el egy vállrándítással, hogy nálunk nem működik a home office! Nézzünk a dolgok mélyére és kutassuk fel a sikeretlenség okát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.