ICTDay 2014 – IT trendek a HR-es szemével

Orsi

Sziasztok. Orsi vagyok. Pszichológus. HR-es.

2014. február 19-én került megrendezésre a ComputerWorld szervezésében az ICTDay 2014. Az aktuális trendekről, hazai eredményekről beszéltek a meghívott előadók, mint az e-learning, security, cloud, Google Glass.

Az eseményre mi is elmentünk: javítani egy kicsit a nemek arányán a közönségben:) és tanulni. A HR-es, IT fejvadász szemüveget nem tudtam levenni, és nem is akartam. Azt figyeltem, hogy az előadások milyen tanulságokkal szolgáltak az IT-s karrier szempontjából.

Rónai Balázs, az ABESSE vezérigazgatója különböző kutatások és megfigyelései alapján arról beszélt, milyen trendek uralják a fogyasztói piacot. Közben több mindent is üzent arról, milyen legyen egy felkészült szakember.

 • Folyamatosan tanuljon új dolgokat, fektessen energiát a önfejlesztésbe, mert a világ gyorsabban változik, mint valaha.
 • Képes legyen rugalmasan alkalmazkodni, vagyis Darwinnak még mindig igaza van: az él túl, vagyis azt tudja megőrizni saját maga és cége versenyképességét, aki a lehető leggyorsabban alkalmazkodik a környezeti változásokhoz.
 • A világ a Doereknek áll, nem a Thinkereknek. Véleményem szerint egy egészséges csapatfelépítésben Thinkerekre is szükség van (vagy legalább ilyen időszakokra), de valóban, az ötlet értékét a megvalósításban mérhetjük.
 • Agilisnek kell lenni. Nem a módszertanról van szó, hanem arról, amit ez a szó jelent eredetileg: ügyesség, életrevalóság, leleményesség, mozgékonyság.

Ez utóbbi gondolat visszaköszönt a Neostratus alapítója, Kovács Viktor előadásában is, aki tett egy említést arról, hogy a KKV-k az early/quick adopterek. Ez annyit jelent, hogy a kis -és középvállalkozások (és ide tartoznak a startupok is) a szervezeti jellegzetességből fakadóan gyorsabban képesek tanulni, alkalmazkodni. Ez az egyének számára viszont nagyobb kihívás és több felelősség is.

Maróy Ákossal az ebédszünetben zöldségszeletelésre oktató augmented reality appról viccelődtünk – Google Glassra. Na jó, arról is vitatkoztunk, hogy a technológiai fejlődés hogyan hat az emberi viselkedésre, de ez kevésbé fun. Gondolom, sokan hallották már, hogy az EU Edge-nek van egy ilyen “kütyüje”. Nem könnyű hozzájutni, mert még csak az USA-ban elérhető, korlátozottan, meghívásos alapon. Az, hogy mégis sikerült rendelni egy Google Glasst, tökéletes példa az agilitásra, leleményességre, ami egy cég sikerét meghatározza.

Ami a technológiákat illeti, valamelyik előadáson elhangzott, hogy a mai világ a specializálódásról szól. Ezzel részben tudok egyet érteni. Aki startuphoz megy, jobb, ha megbarátkozik a gondolattal, hogy ez nem mindig van így. Startupoknál a kezdeti időszakban egyáltalán nem ritka az, sőt, mondhatni elvárás, hogy az ember legyen nyitott a különböző technológiákra, programnyelvekre, képes legyen megtanulni egy új dolgot, ha a fejlesztés azt kívánja meg, és ne mondja azt, hogy “Én JAVA fejlesztő vagyok, nem érdekel a Javascript”. Persze, ahogy nő a cég, felvesznek egyre több embert, kialakulnak különböző teamek, már van tér specializálódni, de a nyitottság továbbra is fontos érték marad.

Az előadók témái alapján, ha valaki szeretne jó munkát, élen lenni az innovációban (és sokat keresni), akkor ezeket érdemes megtanulni:

 • Cloud. A szolgáltatások felköltöznek a felhőbe, így aki igazi cloud expert, biztos nem marad munka nélkül. A példa szintén Kovács Viktortól: Szlovéniában az egyik telko szolgáltató állt arra rá, hogy nem csak telefont, internetet biztosít, de széles körű cloud portfoliót is kínál ügyfeleinek.
 • Big data. A kedvenc buzzword-ünk mostanában, ahány ember, annyiféle definíció, de az tuti, hogy aki ért az SQL-hez vagy éppen a NoSQL-hez, analitikához, prediktív modellezéshez és a statisztikához jó mélyen, az nem fog elveszni a következő években, évtizedekben.
 • Mobil. Nem úgy van ám az, hogy megcsinálunk valamit, aztán megcsináljuk mobilra is. Csináljuk eleve mobilra! Vajon a “9,7-é a jövő? – merült fel a kérdés.
 • Információbiztonság, aka security. “Próbáltak már felvenni security-s embert? Sikerült?” – kérdezte előadásában dr. Krasznay Csaba a HP-től. “Nehéz őket leakasztani.” A felsőoktatásban nincs ilyen képzés és kevesen fedezték még fel maguknak a területet. Pedig egyre inkább jelentkezik az igény, hogy adataink legyenek biztonságban, érdekes módon a felsővezetéstől, nem az IT osztálytól. Elkezdtek aggódni a felhasználók is, de egyelőre kevesen lépnek, mert nem tudják, merre. Pedig, aki androidos mobilt használ, itt lenne az ideje, hogy egy vírusirtót is telepítsen, mert a mobilos vírusok ugyanazt az evolúciót járják be, mint a PC-s vírusok és a számok nagyon gyorsan nőnek. Mármint a vírusoké. Erre hívta fel a figyelmet Szincsák Tamás, a Sicontact adatbiztonsági tanácsadója. Érdemes ilyen irányba mozdulni, képződni, mert munka (és jó fizetés) lesz garantáltan.
 • E-learning. Egyre népszerűbbek az online tanulási megoldások a vállalatoknál és az egyéni tanulásban is, pl. Coursera. A témát Koltányi Gergely “learnovator” járta körbe. Kulcsszavak: HTML5, xAPI.

Bár, így nem hangzott el, de az előadások közvetve azt is üzenték, hogy legyen multi vagy startup, nyelvet beszélni nagyon fontos. (Persze, van, főleg magyar tulajdonú KKV-nál, ahol nem elvárás.) Ha valaki az ötletével, vállalkozásával ki akar lépni a magyar piacról, vagy nemzetközi cégnél dolgozni, az angol elkerülhetetlen, mert interkulturális csapatban, földrajzilag távol lévő kollégákkal, ügyfelekkel kell majd együttműködni.

Az IT vezetők szerepéről és az innovációról Baracskai professzor előadása megérne egy külön posztot, azt hiszem. Nagyon fontos kérdéseket feszegetett a maga egyéni stílusában és gondolkodásmódjával. Hogyan tud megküzdeni egy startup vezetője azzal, hogy két éve még melegítőben pizzát rendelt éjjel a koli szobába kódolás közben, most meg már milliókon ül nyakkendőben? Kell-e egyáltalán a nyakkendő, kell-e vezető egy innovatív cég élére? Lehet-e egyáltalán az innovációt “vezetni”? Olyan vezető biztos nem jó, aki azt nézi, hogy reggel mikor érsz be, vagy hány dobozt adtál el. Nem lehet tervezni, mint az ipari termelésben. “Nem az van, hogy majd megtanuljuk, majd megtervezzük. Mások kell, hogy tanuljanak tőlünk, ha újítani akarunk.” Nem lehet az átlagot nézni, bár erre van beállva az agyunk. Nem lehet kockázatot elemezgetni, mert a biznisz a fekete hattyúban van. (Könyvajánló: Nassim Nicholas Taleb – The Blask Swan. The Impact of the Highly Improbable, 2007. – a szerk.) Vajon elemezte bárki is a Facebook kockázatát? Nem. Csak álmodozó gyerekek megálmodták és megcsinálták. Az a jó vezető, aki hagyja, hogy a fekete hattyú megszülethessen, aki védelmezi (és hagyja dolgozni) azokat, akik kitalálják az új dolgokat.

“Ne mondd mindenre, hogy nem lehet megcsinálni, és ne mondd mindenre, hogy meg lehet csinálni, csak nem érdemes.”

Ez a gondolat Baracskai tanár úrtól jó is lesz a nap tanulságának.

Köszönjük a szervezést, és boldog 45. születésnapot kívánunk a ComputerWorldnek!

(Azért még egy videót mutatnék vezetés témában Gary Hameltől, ami pont ide passzol, már láttam vagy 100x, és valószínűleg még pár évig ezt fogom mutogatni mindenkinek: Reinventing Management for the 21st Century )

 

3 comments

 1. Érdekes volt számomra ez a beszámoló, mert egyrészt valaha én is informatikusként dolgoztam, ezért még mindig igyekszem szemmel tartani az IT világát, másrészt megragadott, amit Rónai Balázs mondott a felkészültségről, a folyamatos önfejlesztés szükségességéről és az online tanulási lehetőségekről. Az IT területén régóta igaz, hogy a tudás gyorsan avul, ma már ez általános.

  Azt gondolom és mint tudáskurátor ezt is tapasztalom, hogy sokan nemcsak azért keressük a lehetőségeket a tanulásra, mert érdemes, mert jó befektetés, vagy mert muszáj lépést tartani, hanem azért, mert nagyon kíváncsiak vagyunk, mert igényünk van rá, mert élvezzük, amikor (számunkra) új tudásra bukkanunk.

  Persze, újítani éppen nem lehet könyvekből – ahogy erre Baracskai Zoltán felhívta a figyelmet – ám a sekély tudás korában hasznos dolog sok mindenről tudni keveset. És ez még az innovációban is segíthet.

 2. Kedves Tamás! Köszönöm szépen a kedves szavakat, és örülök, hogy elindított gondolatokat! (A hibát javítottam, magam is észrevettem, nem is tudom, hogy írhattam el… Köszönöm a jelzést is!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.