Különös karrierváltók – Birtók Bence – toborzási tanácsadóból utazási tanácsadó

Patai Krisztina

Patai Kriszti - inspirációs karrier coach - www.pataikrisztina.com

12189848_10154352678067846_7424300384997837575_n

Aki recruiterként dolgozik, még bármi más is lehet később, mondanám. De igazából bárkiből, bármi lehet, amit csak el tud képzelni magának és aktivizálni tudja magát a megvalósítás útján. Csodálatos, hogy milyen sok lehetőség közül választhatunk és nem kell az iskolapadot koptatni, hogy papírt szerezzünk, ami bizonyítja a jártasságunkat egy témában. Autodidakta módon tehetünk szert tudásra, tapasztalatra, ismeretre, ami támogat bennünket a váltásban.

Bencével 3 évig dolgoztunk együtt, toborzási tanácsadó volt a csapatomban. Valahogy mindig is sejtettem, hogy nem a recruitmentben fog megöregedni, de azt nem jósoltam volna meg, hogy ilyen gyorsan mobilizálja magát és életképes vállalkozást húz fel egy rendkívül izgalmas téma kapcsán.


1. Mi az eredeti szakmád, foglalkozásod és milyen tapasztalatot szereztél eddig?

Közgazdász vagyok, a Corvinus-on végeztem és 5,5 év tapasztalatot szereztem recruitment területen.

2. Most, hogy pályát módosítottál, pontosan mivel foglalkozol?

Saját vállalkozást viszek Amerika Neked néven. Személyes tapasztalat és Amerikával kapcsolatos átfogó tudásom alapján azoknak segítek akik oda szeretnének utazni. Komplett tervezés, megvalósítás és lebonyolítás, tanácsadói szerepkörben.

3. Honnan jött neked a váltás gondolata ?

Mindig is imádtam utazni, különösen Amerika  a szívem csücske. Volt egy jó ötletem, elkezdtem először munka mellett megvalósítani és gyorsan kiderült hogy komoly piaci rést találtam így elég hamar teljes munkaidőben már csak ezzel foglalkoztam.

4. Miből érezted azt, az előző munkahelyeden vagy foglalkozásodban, hogy nem vagy jó helyen?

Váltottam a cég divíziói között is és pozíciók között is, de úgy sem találtam meg azt, amit kerestem. Kevésnek éreztem a rám bízott feladatokat és már nem tudtam fejlődni, eleve volt bennem egy nyitottság valami új felé.

5. Mennyi ideig tartott a váltás és az átmenet?

4-5 hónapig előkészítési munka zajlott, elsősorban a szabad időmben, majd volt 1 hónap amikor már az új vállalkozásomat is csináltam illetve továbbra is multinál dolgoztam mellette. Szerencsére mivel a multinál nem volt annyi munkám, így belefért az időmbe a kettő, de az világos volt hogy ezt csak rövid távon lehet így egyszerre futtatni.

6. Milyen anyagi vonzatai voltak a váltásnak?

Az ötletem olyan volt, amihez nem kellett gyakorlatilag semmilyen induló tőke. Az első hónapban is már közel a dupláját  kerestem annak, mint a nagyvállalatnál, mára pedig szerencsére ennek a többszörösét is megkeresem.

7. Mi volt számodra a legnehezebb az átállásban?

Több mint 5 év után azért szokatlan volt először nem bemenni egy munkahelyre dolgozni fixen 9-re. Illetve azért hiányoztak a kollégák, illetve az hogy napi szinten egy közösség része legyek.

8. Mi motivált, hogy ezt végig csináld, és ne add fel?

Úgy éreztem nincs vesztenivalóm és bíztam az ötletemben, hogy sikeres lesz. Szerencsére gyorsan láttam hogy valóban eredményes a dolog és a munka meghozza gyümölcsét.

9. Ki vagy mi segített neked a megvalósításban?

Leginkább teljesen egyedül csináltam mindent az elején, kigondoltam egy pontos koncepciót és megvalósítási tervet és szépen sorban haladtam előre az egésszel és ahol szükség volt rá, ott próbáltam a megfelelő szakemberekkel konzultálni. Főleg IT támogatás és programozási oldalról volt szükségem főleg segítségre, hogy a folyamatokat minél inkább automatizálni tudjam.

10. Milyen változást hozott a személyiségedben és az életedben ez a karrier váltás?

Megismertem a vállalkozások világát, illetve azt az érzést, hogy teljesen a magam ura vagyok. Egy olyan dolgot hoztam létre és alakítok nap mint nap, amiért minden felelősség az enyém és persze élvezem ennek előnyeit.

11. Kik voltak a támogatóid, akikre számíthattál végig?

Az ötletemet mindenki támogatta aki fontos nekem, a szüleim, barátnőm, barátaim is. Persze senki nem gondolta hogy ebből egy ilyen sikeres üzletet fogok létrehozni ennyi idő alatt.

12. Mit tanácsolnál azoknak, akik nem érzik jól magukat ott, ahol vannak, szeretnének váltani, de vannak félelmeik?

A megszokottból való váltás sosem könnyű, de nekem eddig mindig bejött a váltás annak ellenére hogy bennem is voltak bizonyos félelmek. Fejlődni és tovább lépni csak úgy lehet ha az ember bizonyos rizikókat és bizonytalanságot bevállal. Érdemes feszegetni azokat a bizonyos határokat és akkor olyan dolgok történhetnek az életedben ami még komolyabb fordulatokat hozhat mint amire számítottál. Álló vízben ezeket nem tudod megtapasztalni.

13. Mit tervezel a jövőre, el tudod magad képzelni életed végéig ezen a területen?

Igen, el. Jelenleg is sok új tervem van a vállalkozásom kapcsán amik megvalósítása folyamatban van és a lehetőségek tárháza nagyon komoly amit ebből az egészből ki tudok hozni hosszú távon.

14. Mi a legnagyobb tanulság, amit levontál a személyes történetedből?

Nekem eddig sosem egészen úgy alakult az életem, ahogy terveztem. Az egyetemen logisztikát és ellátási lánc management-et tanultam, aztán a recruitmentben kötöttem ki. Két évvel ezelőtt még nem gondoltam, hogy egy saját vállalkozásom lesz, aztán jött egy jó ötlet meg egy élethelyzet és belevágtam és egy cseppet sem bántam meg, sőt… Szóval azt gondolom, az embernek több útja is lehet, sokféle szituációból ki lehet hozni komoly dolgokat, csak a megfelelő hozzáállásra és nyitottságra van szükség.

Jól látható, hogy ma már nem feltétlenül kell éveket eltölteni egy új szakma megismerésével. Ha már néhány éve dolgozol az üzleti életben, akkor bármilyen ötletedet megvalósíthatod, ha kellően eltökélt vagy. Egy új foglalkozásba is belekezdhetsz, anélkül, hogy előtte újabb főiskolát vagy egyetemet végeznél el. Már most is minden megvan benned ahhoz, hogy sikeresen válts. Egyedül arra van szükséged, hogy ezt te is elhidd magadról és megtedd az első lépéseket a változás útján.

Ha nem úgy alakul a jelenlegi karriered, ahogy azt remélted és mindennél jobban vágysz a változásra, de nem vagy tisztában az erősségeiddel, amikre építhetnél, akkor van egy tippem számodra, hogy kivel kellene beszélgetned. Ha te is vágysz arra, hogy örömödet leld a munkádban és alkothass, de nem tudod hogyan találj rá a hozzád leginkább illő szerepkörhöz, akkor is érdemes beszélnünk.

Ne feledd, az élet túl rövid ahhoz, hogy a munkádban rosszul érezd magad és csak az anyagiak miatt csináld. Mindenkinek lehet álommunkája, amiből meg is él, amit szeret és energiát ad neki. Ahhoz viszont, hogy erre rátalálj ismerned kell magadat és bíznod kell a képességeidben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.