Válaszúton a karrieredben?

ebarna

ebarna

Újságíróként coach képzésbe kezdek. A kérdéseimet ettől kezdve, nemcsak a saját (és persze az olvasó), hanem a kérdezett érdekében kell feltennem. Érdekes kihívás lesz.

A coaching nem a tudást adja át, hanem inkább a felismerést segíti – ez a szerintem fontos mondat hangzott el a business coach képzés legutóbbi alkalmán. Ezért is fontos része a folyamatnak az önismereti szakasz, amely segít megérteni, hogy mit, miért csinálunk. Ugyanakkor mégsem elsősorban a múltba, hanem előre, a jövőbe tekint.

Vagyis abban próbál segíteni a coacheenak, hogy megtalálja az őt foglalkoztató dilemmára a számára legmegfelelőbb megoldást, előre vivő utat. Ez pedig, ahogy már korábban is említettem, úgy az egyik legegyszerűbb, ha a megszokotthoz képest más szemszögből látjuk a dolgokat. Vagyis ki kell billenni, billenteni a megszokott keretek közül, kitörni a gondolkodási sémákból.  Bincze Bea ACC, executive coach segítségével kipróbáltunk néhány olyan eszközt, amelyek a diagnózis felállítását segítik a coach-coachee viszonylatában.

Talán nem véletlenül, ahogy legutóbb a nézőpontváltás esetén, úgy most is egy olyan eszköz “közelébe” kerültem, ami egy másik megközelítés lehetőségét nyújtja annak, aki kipróbálja. Ez pedig a montázskészítés. Már csak azért is tűnik hatékonynak ez az eszköz, mert a kreativitásra és a vizuális kommunikációra épít, amelyet jóval kevésbé használunk ki a mindennapokban, mint mondjuk a szóbeli vagy írott lehetőségeket.

Csoportot alkottunk, ahol felvettük a különböző szerepeket, vagyis volt coachee, coach és megfigyelő is. A coachee témája egy karrier válaszútja volt. A magazinokból kivágott képekkel próbálta a coachee, a többiek támogatása mellett, “felépíteni” képileg az előtte álló választás tulajdonképpen pro és kontra érveit. Illetve a képek valójában a pozitv tényezőket sorakoztatták az egyes lehetőségek mellett, amelyek ugyanakkor azt is megmutatták, hogy mit veszít a coachee, ha az egyik vagy a másik utat választja.

A képek kiválasztásával, a róluk szóló beszélgetéssel, az írásos kiegészítésekkel, a montázs “megépítésével” a coachee kívülre helyezte a dilemmáját, rá tudott nézni távolabbról, így a szavakon és a gondolatokon túl, egy kicsit meg is testesült a történet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.