Főnök vs. Vezető

linkamelinda

Örök kérdés a cégek életében, hogy vajon milyen a jó felettes? Főnök vagy vezető? Mi a különbség?

 

A főnök és a vezető közti legnagyobb különbség a gondolkodásmódjukban, a beosztottakkal való bánásmódjukban rejlik.  A főnök irányít, megmondja a beosztottjainak, hogy mit kell csinálniuk és az eredményeket kő keményen számon kéri. A vezető ugyanakkor nem utasít, hanem megmutatja a helyes irányt, példaként szolgál a munkatársaknak. Az eredmény- legyen az pozitív vagy negatív végkimenetelű- egy közös munka mutatója.

S hogy miért is ennyire fontos, hogy milyen ember áll a cég élén? A vezetők milyensége számokban mérhető. Gondoljunk például a fluktuációra. Egy emberséges, igazságos vezetés nagyban csökkentheti a dolgozói elvándorlást. Dolgoztam együtt olyan céggel, ahol hiába volt versenyképes bérezés, a vezetői hozzáállás miatt folyamatos volt a kilépés. Miután a menedzsment lecserélődött, folyamatosan csökkenni kezdett a fluktuáció, mígnem minimális mértékűvé vált. Fontos, hogy a vezetőség felismerje, ha ilyen jellegű probléma van és megtegye a megfelelő lépéseket. A problémák feltérképezéséhez jó eszköz lehet az exit interjú, amikor a kilépő dolgozóval őszintén elbeszélgethetünk váltásának okáról.  Másik lehetséges módszer a probléma feltárására a dolgozói elégedettség felmérés, melybe belefoglalhatjuk a vezetőkkel való elégedettség feltérképezését.

Blogbejegyzésemet ezúttal John C. Maxwell szavaival zárnám:

„A jó vezetők a főnökösködés helyett elkezdik bátorítani a munkatársaikat. Ez az emberközpontú vezetés titka, ugyanis a vezetés legnagyobb része a támogatásról szól.”

 

Linka Melinda

HR Tanácsadó- Adecco Kft.

melinda.linka@adecco.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.