Minek nekünk motivációs levél?

kissmarti

motivacio.jpgKözkívánatra beszélgessünk egy kicsit a jó öreg motivációs levélről, ami mindenki mumusa, pedig nem kéne, hogy az legyen. Nagyon sok cikket lehet róla olvasni, mintákat lehet letölteni arról, hogy hogyan is nézzen ki, mi is legyen beleírva, stb. Engem is sokan megkerestek, kétségbe esve, hogy most mi lesz, mert kérik a jelentkezéshez. Hát vágjunk is bele!

Kezdjük csak a nevével. Motivációs levél. Azaz egy levél, tehát a levélre vonatkozó szabályok biztos, hogy illenek rá. Azaz kell egy címzett, kell egy feladó, kell egy megszólítás, a végén pedig dátum és aláírás. Még szebbé teheted, ha elektronikus aláírást teszel bele. Ezzel meg is lennénk.

De ugye jön a nagy kérdés, mi a francot írjak bele? Megoszlanak a vélemények a HR-es munkatársak között is e tekintetben. Vannak szakemberek, akik azt mondják, hogy annak ellenére, hogy az a neve, hogy motiváció, igazából az eredményeidről kell, hogy szóljon. A másik oldal meg azt mondja, hogy hát az a neve, tehát írj a motivációdról. Én meg azt mondom, hogy mindkettő. Nagyon fontosak az eredmények, legyél rájuk büszke, is írd bele, hogy tudja a pályáztató, milyen előnye származik, ha veled köt üzletet. Az eredményeknél nagyon fontos, hogy ha lehet, objektív számadatok segítségével mutasd be őket. Itt hozzáfűzheted a készségeidet is, egy csokorba szedve, hogy melyik milyen eredmény eléréséhez segített hozzá.

Az eredményeknél figyelj arra, hogy ne csak azt írd le, hogy „én voltam a 2. legjobb értékesítő a cégben.” Jó, de mennyiből? Rögtön jön a kérdés. Ha azt mondod, hogy 3-ból, már annyira nem is nagy eredmény. De, ha azt mondod, hogy 25 értékesítő kolléga közül, annak már van mondanivalója. De én azt is tanácsolom nektek, hogy tényleg szánjatok rá időd és gondoljátok át, miért is akartok oda jelentkezni. Ne csak azért, mert „valahol kell dolgozni”! Életünk legnagyobb részét a munkahelyen töltjük el, ne legyen mindegy, hogy milyen minőségben. Bízzatok magatokban, higgyetek a tudásotokban és merjetek nagyot álmodni, és a vágyott vállalatot kiszemelni. Tegyétek bele az érzéseiteket, mondjátok el, hogy mennyire büszkék lennétek, ha azon a helyen, abban a pozícióban dolgozhatnátok a vállalatnál. Ne azt írjátok bele, amit már az önéletrajzba beleírtatok. Nem arra kíváncsiak. Hanem arra, ki vagy Te? Miért akarod őket választani?

A motivációs levél ezen kívül nagyon jó eszköze a kifogáskezelésnek. Ez azt jelenti, hogy ha például te egy ideje bármilyen okból kiestél a munkaerő-piacról, és szakmailag szükséges egy kis felzárkózás, máris elháríthatod azokat a feltételezéseket, amiért téged esetleg elutasítanának. Tehát célja, hogy növeld az esélyedet. Megerősítsd a pozíciódat.

Ugye, hogy nem is olyan rossz, ha motivációs levelet kérnek?

És persze a motivációs mellé kell még egy jó önéletrajz is. Ingyenesen letölthető mintákat mindenféle szakterületre, élethelyzetre itt találsz.

******

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

a személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes konzultációért gyere a Facebook csoportomba!

******

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.