Mit mondok egy álláskeresőnek, ha nem sikerült az állást megkapnia?

jobangel

jobsearch1.pngA legtöbb esetben a CV javítással már eljutunk addig, hogy behívják állásinterjúra, lelkesen fel is készül rá – mert amellett, hogy a felkészülést is nagyon komolyan vetetem, elég lelkesítő is tudok lenni… 🙂 Tehát, lelkesen elindul, és elvárja magától, hogy azonnal sikerre jusson. Sajnos az álláskereső sikere csak 95%-ban múlik rajta, a maradék 5%-ot az irányíthatatlan, kiszámíthatatlan események, körülmények adják.

Elmegy interjúra, szerepel valahogyan (nem vagyok ott, nem tudom megítélni, hogyan), és később jön a visszajelzés: nem őt választották. De hát miért? Ő mindent megtett. Igen, ez a lényeg.

Ha úgy nem sikerült, hogy egyébként mindent jól csináltál, beletettél mindet, akkor az nem a te hibád. Lehet, hogy nem te voltál számukra a legjobb választás, valami olyan szempont miatt, amit nem is tudtál. Vagy valaki olyan jelentkezett hozzájuk, aki olyan tudást vitt, ami látens igényt elégített ki. (Egy hirtelen, megtörtént eset: balkáni cég magyar vállalata keresett angol nyelvtudással kollégát. És valaki az angol mellé még beírt két balkáni nyelv ismeretét is. Őt választották. A csak angolul beszélők nem hibáztak, ugye? Mindent jól csináltak, mégsem őket választották.)

VAGY

Elmegy interjúra, és nem tetszik neki a hely. Maga mond nemet, mert nem szimpatikus a lehetőség. Nincs állása, nem is tudja, jól döntött-e. Hozzám fordul a dilemmával, ami valójában már nem az. Egyfelől: a döntést már meghozta, utólag kár rajta gondolkodni, tessék továbblépni. Másfelől: ha nagy bajban vagy, egy rossz állást akkor is találsz bármikor. Ha most nemet mondtál egy várhatóan rossz állásra, semmit sem vesztettél. Ha nem az a cél, hogy egy bármilyen állásból jövedelmed legyen, akkor a döntés jó volt. Még akkor is, ha nem kerültél tőle jobb helyzetbe (de legalább rosszabba sem).

VAGY

Egyáltalán nem jön visszajelzés. Lehet tenni egy tétova kísérletet arra, hogy utánamenj a döntésnek. Lehet, hogy telefonban elmondják, hogy nem. Vagy mismásolnak, és lebegtetnek tovább, hogy hát még nem döntöttek, de majd ha kinyílik az akácvirág vagy leesik az első hó vagy… Ne hagyd magad beugratni! A lebegtetés az egy most nem válasznak felel meg. Nem tudjuk mikor lesz igen, ha egyáltalán lesz igen. Tehát a válasz nem. Tovább kell keresgélni, legfeljebb majd visszajönnek később egy igennel, és akkor majd döntesz róla.

ÉS

Bármi is történt, ez a vonat elment. Lehet sírni utána, vagy kimenni a következő vonathoz – azaz, keresni tovább az ideális állást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.