Új mumus: az automatizált videóinterjú

jobangel

Írtam már a kamerán keresztül állásinterjúzás tudnivalóiról, de az még arról szólt, hogy emberek webkamerán keresztül állásinterjún beszélgetnek. Erre megjelent az automatizált videointerjú. Igen, egy beszélgetőpartner nélküli állásinterjúról van szó… Egy gép kérdez, te beszélsz, ezt a túloldalon rögzítik, és majd utólag megnézik.Mivel egyre elterjedtebb ez az interjúzási forma, érdemes kiegészíteni régebbi írásom a témában, ami még ósdi módon emberek közötti kommunikációra épült 🙂

Az automatizált videóinterjúról saját tapasztalatom még nincs, ezért ezúttal egy HR-es vendégíró tollából érkeznek hasznos tanácsok. Az ilyen interjúra felkészülést támogatandó, itt egy ilyen rendszert kínáló cég honlapja, ahol a képeken láthatod, mi vár rád, ha ilyenre hívnak. Ha most fel kellene készülnöm egy ilyen interjúra, ezt a honlapot is átnézném alaposan. Meg még jópárat természetesen, demót is kérnék tőlük, ha már ajánlgatják. Tapasztalat pótlására ez is jó.

automatedvideowithspacenew52-1.png

Kép forrása: talview.com

——————————————————-

Mi is ez valójában?

A már Magyarországon is elérhető automatizált videóinterjú a munkaerőpiac digitális és személytelen jövőjét vetíti elő – vagy inkább felgyorsítja az álláskeresésünket? Vegyük fel a versenyt a technológia fejlődésének őrült tempójával, vagy érdemes bizonyos területeken inkább a jól bevált, személyes kontaktus erejével dolgozni?

Akár elfogadjuk, akár nem, a videóinterjúztatás egy létező jelenség, amelyet most már egyre több szervezet alkalmaz a kiválasztás során. Az álláskeresés automatizált újdonsága sokakat kihívás elé állít. Az álláskereső nem telefonon vagy személyesen mutatkozik be a potenciális munkáltatójának, hanem egy monitor előtt ülve, webkamerán keresztül, egyoldalúan válaszol a képernyőn látott kérdésekre. Az elterjedtebb skype-os, interaktív interjúkkal ellentétben itt az egyetlen közönségünk a számítógépünk. A jelölt tehát az interjú során végig előre megírt, képernyőn megjelenő kérdésekre válaszol az otthona kényelmében, egyedül, HR-es nélkül.

Természetesen ez a módszer (még) nem váltja ki teljesen a személyes interjút, ám sokak szerint kiválóan használható a pályázók előszűrésére. A videointerjúk alapján a cégek tehát eldönthetik, kiket akarnak tényleges, személyes állásinterjúra behívni, elkerülve a feleslegesen lefutott köröket.

Miért éri meg esélyt adni a módszernek?

Bár a legtöbben bizalmatlanul állnak az ilyesfajta, emberi kontaktust helyettesítő technikai újításokhoz, a videóinterjúzás több előnyt is magában rejt. A cégek számára egy költséghatékony megoldást jelenthet, mivel így a személyes interjúra már csak azok a személyek kerülnek be, akik „megütik a mércét”. Kevesebb energia, pénz és nem utolsó sorban idő szükséges a megfelelő személy kiválasztásához. A módszer azt is megengedi, hogy az interjút akár egy egész csapat megnézze, ami egy csoportmunkát igénylő pozíciónál pozitívum, hisz a jövendőbeli kollégák első benyomás alapján szavazhatnak a potenciális jelöltekről.

Az interjúk tartalma is egészen változatos lehet. Nyelvi szűrésre, szakmai kérdések feltételére, vagy a személyiség előzetes feltérképezésére például teljesen jól alkalmazható.

Az álláskeresők szempontjából vizsgálva a módszert, az otthon biztonsága, a kényelem, illetve az, hogy nagyon kevés az esélye az interjúról való elkésésnek jelenthetik a pozitívumot. Introvertáltaknak kifejezetten előnyt jelenthet ez a technika, hiszen nincs jelen senki más az interjú során. A megszokott, biztonságos környezet jó hatással lehet a visszahúzódóbb személyiségek teljesítményére.

Az árnyoldal

A videointerjúk bevezetése óta több olyan, álláskeresők által írt vélemény is napvilágot látott már, amely a módszer negatív oldalára hívja fel a figyelmet. Vannak, akik szerint szinte lehetetlen beszélgetőpartner nélkül interjúzni. Volt olyan, aki olyannyira hiányolta a HR-es jelenlétét, hogy egy ismerősét ültette a monitor mögé és hozzá beszélt az interjú alatt. Akadt olyan is, aki az interneten megkereste és kinyomtatta a cég HR-esének fotóját, és azt a monitorra ragasztva eljátszotta, hogy hozzá beszél. Az utóbbi eset bár elég ritka, arról szinte mindenki beszámolt, hogy könnyebben tudott a kérdésekre válaszolni, ha elképzelte, hogy beszélget valakivel.

Az automatizáltság miatt ráadásul nem minden személyiségtípus tud maximálisan teljesíteni az interjún. Míg a klasszikus állásinterjúk alkalmával az extrovertáltak vannak előnyben, a nyitott, beszédes természetük miatt, az online interjúztatás hátrányt jelenthet a számukra. Azok, akik igénylik az interjúztató visszacsatolásait, könnyen elvérezhetnek a videofelvétel alatt – főleg, ha szakmailag hiányosságaik vannak, ezeket ugyanis itt nem tudják palástolni bőbeszédűségükkel. Az introvertáltak számára viszont azért jelenthet a módszer versenyelőnyt, mert ők egyébként is szeretik csak a lényeget elmondani egy-egy kérdésre, a videointerjúknál pedig pontosan erre van szükség.

Összességében tehát elmondható, hogy a 21. századi álláskeresőnek fel kell vennie a tempót a technikai fejlődéssel, ha versenyben szeretne maradni. Ugyanakkor azonban fel kell ismernünk, hogy amennyi előnye, legalább ugyanannyi veszélye van a kiválasztás új generációjának, a videóinterjúzásnak. Bár előszűréseknél jól alkalmazható, a személyes találkozókat még egyáltalán nem képes kiváltani.

Tippek automatikus videóinterjúhoz:

4 tippet szeretnénk adni, amelyek a videóinterjúra való felkészülésben segíthetnek Téged!

1. Ne hagyd az utolsó pillanatra a felkészülést!

Ne vedd félvállról a dolgot! Még az interjú előtt kapcsold be a webcamerát a gépeden és nézd meg, milyen szögből tudod rögzíteni magadról a legjobb felvételt! Ne légy háttal az ablaknak, a hátsó megvilágítás nem tesz jót a felvétel minőségének!

2. Tudd, mit akarsz mondani magadról!

Nagyon fontos, hogy hitelesen tudd képviselni magad. Mi a legfontosabb üzeneted? Mit szeretnél, hogy a cég megjegyezzen rólad? Ebben a módszerben ugyanúgy benne van az első benyomás hatása, mint a személyes verzióban – ezt végig tartsd a fejedben!

3. Gyakorolj!

Pörgesd végig a fejedben a lehetséges kérdéseket és fogalmazz meg rájuk válaszokat! Gyakorolj a tükör előtt, kapcsold be a webkamerát és nézd meg, hogy mutatsz a képernyőn, rögzíts néhány gyakorlást, hogy tudd, mit látnak majd a HR-esek.

4. Úgy készülj, mintha személyes interjúra mennél!

Öltözz és készülj úgy, mintha csak személyesen találkoznál az interjúztatóddal! Lehet, hogy otthon készül a felvétel, de ez nem ment fel az elegáns megjelenéstől!

Tóthová Nikoleta
HR gyakornok
Evolutiongroup Kft.

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.