Hogyan válassz referenciaszemélyt?

jobangel

letter_signing.jpgA karrierépítő meetupos előadásom után az egyik kérdés is ez volt, majd a beszámolóm megjelenése után annyi privát kérdést kaptam a témáról, hogy most összegyűjtöttem még egy adag tudnivalót erről.

Főleg nagyobbacska cégeknél – de néhol már közvetítőnél is – előkerülhet a kérdés, hogy nevezz meg olyan embereket, akiket a munkáddal kapcsolatban meg tudnak kérdezni rólad. Általában 3 embert kérnek… Elég nehéz ez, ha a toborzónál elédtett adatlap fölött kell ezt kitalálni, inkább készülj fel erre is előre.

Linkedin ajánlások

linkedin_logo_initials1.jpgAz álláskeresés egyik fontos pontja lett a Linkedin, ahol van külön ajánlórendszer. A legfontosabb kontaktjaidtól kérj ajánlást! Ezek az ajánlások az engedélyezésed után megjelennek majd a profiloldaladon, és látják azok is, akik esetleges munkáltatóid lehetnek. Ez nem igazi referencia, mégis sokat emel a Linkedin profilod értékén.

Természetesen a Linkedinen ezt nem egyszerű megtalálni: profiloldal, “Improve your profile”, itt lemenni az “Recommendations” részre, majd katt a megfelelő gombra. (katt a képre a nagyobb méretéért)

linkedin03-kicsi.jpg

Referencialevél

Ha kiléptél egy munkahelyedről, nem árt még frissiben referencialevelet kérni. Ezt általában neked kell megírni, az erre felhatalmazott ember simán csak aláírja… Hogy hogyan kell megírni, arról régebben írtam egy részletes útmutatót.

Az „új” Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről ) is megemlékezik már róla, természetesen megint elvetik a sulykot a jogalkotók:

81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.

(2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.”

Egészen valószínű, hogy egy nem tetsző referencialevél miatt bírósághoz fogsz fordulni… Azért sem igazán reális ez, mert ha valamilyen igazságtalanság okán lettél kirúgva, leépítve, akkor bizony a saját lelkiismerete megnyugtatására a legjobb módja mind a HR-esnek, mind a főnöködnek, ha ad egy szép referencialevelet (is). Tehát, referencialevelet ilyen esetben is meg kell próbálni kérni, sőt, akár többet is az adott cégen belül.

Ezeket a referencialeveleket az álláspályázataidba ne csatold, csak írd bele, hogy kérésre vannak referenciáid, akár azt is, hogy ügyféltől, partnertől, volt munkáltatótól. Csak személyt, cégnevet ne adj ki. Bizony, sok esetben csak arra használják, hogy befolyásos emberek elérhetőségeihez jussanak… Ezt elkerülendő hivatkozni kell rá, de bemutatni ezeket csak akkor, ha állásinterjúk után úgy érzed, komoly esélyed van. Komolytalan, aki már az álláshirdetésben konkrét referenciákat kér (ha csak azt jelzi, hogy szükséges, akkor rendben van).

Ki lehet referenciaszemély?

Klasszikusan egy/több volt főnök. De lehet kolléga, ügyfél, üzleti partner, volt tanárod, diplomaíráskori konzulensed, szakmai közösségben olyan ember, aki jól ismer, ill. bárki más, aki tud a munkádról, szakmai hozzáállásodról nyilatkozni. Fontos szempont, hogy ezeknek az embereknek tudniuk kell róla, hogy referenciaszemélynek megnevezed őket, előre! Mivel tudják, hogy állást keresel, kellő diszkrécióval kell tudniuk kezelni ezt. Érdekes szempont lehet, hogy ő most stabil munkahelyen legyen, nehogy neki tegyenek ajánlatot helyetted (meséltek már ilyet nekem). Ha felmerül, hogy idegennyelvű is kérdezheti, akkor legyen ehhez megfelelő nyelvtudása. Ha lehet, egy kedves, kommunikatív ember legyen, mert fontos, hogy vele is egy jót tudjanak beszélgetni.Ha van lehetőséged rá, legalább egy nő legyen a 3 emberből.

Amikor megkérdezik a referenciaszemélyeid adatait, akkor azt is megkérdezik, hol, miben, mikor dolgoztatok együtt. Ezt egyeztetni kell!

Készítsd fel a referenciaszemélyt!

Egy adott álláshoz érdemes olyan referenciaszemélyeket választani, akikkel a leendőhöz hasonló feladatokat végeztél. Egy elégedett ügyfél pl. nagyon jó lesz olyan helyen, ahol ügyfelekkel kell majd foglalkoznod. A referenciaszemélyekkel ülj le egy kicsit beszélgetni, hívd meg őket egy kávéra stb. Amit át kell beszélnetek:

  • Melyik projektet, közös munkát, ügyfelet, terméket fogod említeni, miről kellene neki is beszélni
  • Kérdezd meg őt, milyen pozitív és negatív tulajdonságokat látott benned a munkád során! (ezt a referenciainterjún is meg fogják kérdezni tőle!) Beszéljétek át, miért gondolja ezt rólad, ill. hogy milyen irányban javasol fejlődést.
  • Kérdezd meg, milyen elérhetőségeit adhatod meg erre a célra.
  • Ajánld fel segítségedet te is: ha bármiben tudsz segíteni, tedd is meg.

Folyt. Köv.: hogyan zajlik egy referenciainterjú?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.