3 állásinterjú-kérdés, amit ne érts szó szerint

question-mark-20170123.jpgAz állásinterjún várható kérdések listája sokféle formában kering a neten, cégtől is, pozíciótól, interjúztatótól is függ, ki milyen kérdésekkel találja szembe magát, az általános véleménye viszont szinte minden álláskeresőnek ugyanaz: sokszor panel kérdésekre panel válaszokat adnak, és egyik fél részéről sincs meg szikrája sem az őszinteségnek. Én az álláskeresőket mindig őszinteségre biztatom, mert az célravezető is, ki is zökkenti a színjátékosdiból az interjúztatót. A HR-esek is vágynának az álláskereső őszinteségére, ezért azt gondolják, hogy ha az utált kérdéseket „becsomagolják”, akkor majd jobban érzi magát az álláskereső náluk (ez a cél szimpatikus), cserébe a „csomagolás” miatt jól félremegy az interjú… 3 tipikus állásinterjúkérdést ebből a szempontból veszek most végig, hátha ez is segíti a felek jobb kommunikációját.

[Read the rest of this entry…]


Új mumus: az automatizált videóinterjú

Írtam már a kamerán keresztül állásinterjúzás tudnivalóiról, de az még arról szólt, hogy emberek webkamerán keresztül állásinterjún beszélgetnek. Erre megjelent az automatizált videointerjú. Igen, egy beszélgetőpartner nélküli állásinterjúról van szó… Egy gép kérdez, te beszélsz, ezt a túloldalon rögzítik, és majd utólag megnézik.Mivel egyre elterjedtebb ez az interjúzási forma, érdemes kiegészíteni régebbi írásom a témában, ami még ósdi módon emberek közötti kommunikációra épült 🙂

Az automatizált videóinterjúról saját tapasztalatom még nincs, ezért ezúttal egy HR-es vendégíró tollából érkeznek hasznos tanácsok. Az ilyen interjúra felkészülést támogatandó, itt egy ilyen rendszert kínáló cég honlapja, ahol a képeken láthatod, mi vár rád, ha ilyenre hívnak. Ha most fel kellene készülnöm egy ilyen interjúra, ezt a honlapot is átnézném alaposan. Meg még jópárat természetesen, demót is kérnék tőlük, ha már ajánlgatják. Tapasztalat pótlására ez is jó.

automatedvideowithspacenew52-1.png

Kép forrása: talview.com

——————————————————-

Mi is ez valójában?

A már Magyarországon is elérhető automatizált videóinterjú a munkaerőpiac digitális és személytelen jövőjét vetíti elő – vagy inkább felgyorsítja az álláskeresésünket? Vegyük fel a versenyt a technológia fejlődésének őrült tempójával, vagy érdemes bizonyos területeken inkább a jól bevált, személyes kontaktus erejével dolgozni?

Akár elfogadjuk, akár nem, a videóinterjúztatás egy létező jelenség, amelyet most már egyre több szervezet alkalmaz a kiválasztás során. Az álláskeresés automatizált újdonsága sokakat kihívás elé állít. Az álláskereső nem telefonon vagy személyesen mutatkozik be a potenciális munkáltatójának, hanem egy monitor előtt ülve, webkamerán keresztül, egyoldalúan válaszol a képernyőn látott kérdésekre. Az elterjedtebb skype-os, interaktív interjúkkal ellentétben itt az egyetlen közönségünk a számítógépünk. A jelölt tehát az interjú során végig előre megírt, képernyőn megjelenő kérdésekre válaszol az otthona kényelmében, egyedül, HR-es nélkül.

Természetesen ez a módszer (még) nem váltja ki teljesen a személyes interjút, ám sokak szerint kiválóan használható a pályázók előszűrésére. A videointerjúk alapján a cégek tehát eldönthetik, kiket akarnak tényleges, személyes állásinterjúra behívni, elkerülve a feleslegesen lefutott köröket.

Miért éri meg esélyt adni a módszernek?

Bár a legtöbben bizalmatlanul állnak az ilyesfajta, emberi kontaktust helyettesítő technikai újításokhoz, a videóinterjúzás több előnyt is magában rejt. A cégek számára egy költséghatékony megoldást jelenthet, mivel így a személyes interjúra már csak azok a személyek kerülnek be, akik „megütik a mércét”. Kevesebb energia, pénz és nem utolsó sorban idő szükséges a megfelelő személy kiválasztásához. A módszer azt is megengedi, hogy az interjút akár egy egész csapat megnézze, ami egy csoportmunkát igénylő pozíciónál pozitívum, hisz a jövendőbeli kollégák első benyomás alapján szavazhatnak a potenciális jelöltekről.

Az interjúk tartalma is egészen változatos lehet. Nyelvi szűrésre, szakmai kérdések feltételére, vagy a személyiség előzetes feltérképezésére például teljesen jól alkalmazható.

Az álláskeresők szempontjából vizsgálva a módszert, az otthon biztonsága, a kényelem, illetve az, hogy nagyon kevés az esélye az interjúról való elkésésnek jelenthetik a pozitívumot. Introvertáltaknak kifejezetten előnyt jelenthet ez a technika, hiszen nincs jelen senki más az interjú során. A megszokott, biztonságos környezet jó hatással lehet a visszahúzódóbb személyiségek teljesítményére.

Az árnyoldal

A videointerjúk bevezetése óta több olyan, álláskeresők által írt vélemény is napvilágot látott már, amely a módszer negatív oldalára hívja fel a figyelmet. Vannak, akik szerint szinte lehetetlen beszélgetőpartner nélkül interjúzni. Volt olyan, aki olyannyira hiányolta a HR-es jelenlétét, hogy egy ismerősét ültette a monitor mögé és hozzá beszélt az interjú alatt. Akadt olyan is, aki az interneten megkereste és kinyomtatta a cég HR-esének fotóját, és azt a monitorra ragasztva eljátszotta, hogy hozzá beszél. Az utóbbi eset bár elég ritka, arról szinte mindenki beszámolt, hogy könnyebben tudott a kérdésekre válaszolni, ha elképzelte, hogy beszélget valakivel.

Az automatizáltság miatt ráadásul nem minden személyiségtípus tud maximálisan teljesíteni az interjún. Míg a klasszikus állásinterjúk alkalmával az extrovertáltak vannak előnyben, a nyitott, beszédes természetük miatt, az online interjúztatás hátrányt jelenthet a számukra. Azok, akik igénylik az interjúztató visszacsatolásait, könnyen elvérezhetnek a videofelvétel alatt – főleg, ha szakmailag hiányosságaik vannak, ezeket ugyanis itt nem tudják palástolni bőbeszédűségükkel. Az introvertáltak számára viszont azért jelenthet a módszer versenyelőnyt, mert ők egyébként is szeretik csak a lényeget elmondani egy-egy kérdésre, a videointerjúknál pedig pontosan erre van szükség.

Összességében tehát elmondható, hogy a 21. századi álláskeresőnek fel kell vennie a tempót a technikai fejlődéssel, ha versenyben szeretne maradni. Ugyanakkor azonban fel kell ismernünk, hogy amennyi előnye, legalább ugyanannyi veszélye van a kiválasztás új generációjának, a videóinterjúzásnak. Bár előszűréseknél jól alkalmazható, a személyes találkozókat még egyáltalán nem képes kiváltani.

Tippek automatikus videóinterjúhoz:

4 tippet szeretnénk adni, amelyek a videóinterjúra való felkészülésben segíthetnek Téged!

1. Ne hagyd az utolsó pillanatra a felkészülést!

Ne vedd félvállról a dolgot! Még az interjú előtt kapcsold be a webcamerát a gépeden és nézd meg, milyen szögből tudod rögzíteni magadról a legjobb felvételt! Ne légy háttal az ablaknak, a hátsó megvilágítás nem tesz jót a felvétel minőségének!

2. Tudd, mit akarsz mondani magadról!

Nagyon fontos, hogy hitelesen tudd képviselni magad. Mi a legfontosabb üzeneted? Mit szeretnél, hogy a cég megjegyezzen rólad? Ebben a módszerben ugyanúgy benne van az első benyomás hatása, mint a személyes verzióban – ezt végig tartsd a fejedben!

3. Gyakorolj!

Pörgesd végig a fejedben a lehetséges kérdéseket és fogalmazz meg rájuk válaszokat! Gyakorolj a tükör előtt, kapcsold be a webkamerát és nézd meg, hogy mutatsz a képernyőn, rögzíts néhány gyakorlást, hogy tudd, mit látnak majd a HR-esek.

4. Úgy készülj, mintha személyes interjúra mennél!

Öltözz és készülj úgy, mintha csak személyesen találkoznál az interjúztatóddal! Lehet, hogy otthon készül a felvétel, de ez nem ment fel az elegáns megjelenéstől!

Tóthová Nikoleta
HR gyakornok
Evolutiongroup Kft.


Pár gondolat a rugalmas munkaidőről

homeoffice.jpgJött a hír tavaly, hogy a franciák vívmánya szerint hétvégén nem kell a céges e-mailjeikkel foglalkozniuk a munkavállalóknak. (cikk: Tilos lesz a hétvégi céges levelezés Franciaországban ) Az indoklás szerint az állandó elérhetőség okozta stressztől mentenék így meg a munkavállalókat. Ez egyfelől öröm, mert egy kormányzat törődik a munkavállalók egészségével, másfelől úgy érzem, enyhén szembemegy a munkavállalók életvitelével. Ha a cikk címe igaz lenne, az a mi rossz emlékű vasárnapi zárvatartásunkhoz hasonló problémákat okozna – vagy nem, csak az emberek a privát e-mailcímeiket is használnák a munkavégzéshez, ami egyáltalán nem lenne stresszmentes.

[Read the rest of this entry…]


Egy újévi fogadalom: lecserélem a rossz állásom!

hny.pngAz állásváltással kapcsolatos fogadalom elég gyakori, jött is jópár levél, hogy segítsek… Az önéletrajzok javítása csak egy lépés, ahhoz, hogy a rossz állást jobbra lehessen cserélni, még nagyon sok dologra van szükség. Tervezés, a lelkesedés megtartása még akkor is, ha a nagy lendület sem hozza meg a gyors eredmény. Az elhatározás fontos, de az újévi fogadalmak mindig ott buknak el, hogy nem sokáig tart az új év = új lehetőség illúziója. Ha illúzió, nem pedig meggyőződés, akkor szinte biztos, hogy ellaposodik a fogadalom. Ma reggel már úgy ébredtünk, hogy ez is csak egy átlagos munkanap lesz, aki pedig állást váltana, ezt a hétfő reggelt igazi katasztrófaként élheti meg, és el is veszti az összes kedvét a változtatáshoz. Hogy ne így legyen, íme pár tanács:

[Read the rest of this entry…]


Kérj többet!

money_1.jpgAz álláspályázatok javításakor és a személyes, csoportos tanácsadásokon is gyakran szóbakerül a fizetési igény kérdése. Sokféleképpen kerül elő a téma, és sokszor az látszik, önsorsrontóként állunk a fizetés kérdéséhez. Pedig teljesen természetes, hogy a munkánkért fizetést várunk, nincs ezen mit szerénykedni. Érdekes jelenségek épülnek az álláskeresésben mégis e tényező köré.

[Read the rest of this entry…]


Költői kérdések, főleg munkáltatókhoz

question-mark.jpgVan egy csomó olyan probléma, amibe az álláskeresők segítése kapcsán belefutok, de sem a rendszert nem értem, sem pedig azt nem látom, hogyan lehetne megváltoztatni ezeket a gyakorlatokatTehát, itt van néhány felvetés, kérdés, amik önmagában megérnének némi átgondolást a munkáltatók részéről. Pláne, mikor megy a sírás, hogy jaj, mekkora munkaerőhiány van. A toborzás-kiválasztás során bizony teret kell adni a racionalitásnak, máris több jelöltből válogathatunk. Sajnos profilomba nem vág a megoldások elindítása, így azon felül, hogy az ezekkel a problémákkal együttélőket álláskeresésben segítem, mást nem tudok tenni.

[Read the rest of this entry…]


Hogy’ öltözött ez fel állásinterjúra?

papucs.jpgA sok álláskeresési kudarc és elutasítás időnként visszavágóért kiált. Ennek egyik megnyilvánulási formája az állásinterjúztató és az elutasító cég kritizálása. Értem a keserűséget, elkeseredettséget, de a jelenség más információt is hordoz számomra: ahogy a munkáltatók, cégek nem értik időnként az álláskeresői viselkedést, közlendőt, úgy az álláskeresők sem tudnak (akarnak) a másik fél fejével gondolkodni. Pedig érdemes mindkét szerepet megvizsgálni pl. öltözködés, és általában a megjelenés, és a cég vagy magunk képviselete szempontjából. Könnyebb és hatékonyabb a kommunikáció, ha ismerjük a másik fél helyzetét.

[Read the rest of this entry…]


Hogyan nyomulj ismerősöknél egy állásért?

helping-others.jpgNa jó, ez így erős, nyomulni természetesen sehogy sem szabad, de az kétségtelen, hogy az álláskeresésben az ismerőseid tudnak a legtöbbet segíteni. Az álláskeresői beszámolók alapján viszont azt látom, hogy mégsem, mert mikor kétségbeesett álláskeresők hozzám kerülnek, akkorra már elvileg végigkérdezték az ismerősi kört, rokont, barátot, jelentkeztek sok-sok álláshirdetésre, és mégsem sikerült állást találni. Az álláshirdetésre jelentkezés sikerének egyik nagy titka a jó álláspályázati anyag, de vannak sikerkritériumai az ismerősökön keresztüli álláskeresésnek is.

Az egyik legjellemzőbb probléma, hogy az álláskereső nem ismeri fel, hogy az adott ismerős mit tud tenni érte, és mit kérhet egyáltalán.

[Read the rest of this entry…]


A diszkriminációról érhetően

employment_discrimination.jpgA diszkrimináció valami olyasmi a társadalmunkban, aminek áldozata senki sem szeret lenni, de mindenki nagyon megengedő, ha nem az ő kárára történik. A fogalmak keverednek, szabadon dobálózunk a kifejezéssel, ha sérelem ér bennünket; de nem veszünk tudomást róla, ha nem vagyunk érintettek.

Legjobb példa erre, hogy mindenki boldogan és segítő szándékkal osztja meg tipikusan kisvállalkozó munkáltató ismerőse diszkriminatív álláshirdetését a közösségi oldalakon (pl. “fiatal pultoslányt keresek fél műszakra”), sőt védi is az ismerősét, “hát nehogymár ne választhasson a saját cégébe akit akar”.

[Read the rest of this entry…]


Beilleszkedési problémák tartós munkanélküliség után

walking-through-open-door1.jpgAz álláskeresés és toborzás kapcsán sokszor kerül elő a személyiség, hozzáállás kérdése. Sajnos nemcsak a munkához való hozzáállást nézik egyes munkáltatók… Sok HR-est, kiválasztót tömörítő közösségben gyakran hangoztatom, hogy értem, amikor egy pozitív, nyitott, lelkes személyiséget keresnek, de egy évek óta állást kereső ember nem ilyen lesz. Anyagi helyzetében megroppant, ebből következően jó eséllyel családi helyzetében sem harmonikus ember lehet tökéletes munkavállaló, de az állásinterjún mégsem egy közlékeny, sziporkázó embert fog látni. Erre persze sokan csak úgy tudnak válaszolni, hogy „de akkor is legyen olyan”… És akkor még jönnek a kifogások, hogy nehezen fog beilleszkedni, „visszaszokni” a munkába.

[Read the rest of this entry…]


  • JobAngel

    Régóta állást keresel, de mégsem sikerül találnod? Unod az álláskeresős cikkek hasznavehetetlen tanácsait? Nem boldogulsz az önéletrajzírással, motivációs levéllel?
    Írj nekem, segítek! Ingyen.
    Kapcsolat: jobangel.hu@gmail.com