Rúgd ki emberségesen!

fired-man.jpgHa megkérdezek embereket, mi bajuk a HR-esekkel, az álláskeresés körüli viselkedésük (visszajelzések hiánya, rossz állásinterjúkérdések, rossz hangulatú állásinterjúk) után általában ez a felvetés érkezik: nem elég emberségesek. Lehet, hogy ez igaz, lehet, hogy „csak” úgy érzi a munkavállaló, hogy nem bántak vele emberségesen a felmondás során, mégis kicsit most az ördög ügyvédje leszek: emberséges kirúgás pedig nincs.

Törekedni lehet rá, és észrevehető is, ha van erre akarat. De elég valószínű, hogy egy elbocsátott munkavállaló sosem fogja úgy érezni, hogy emberségesen bántak vele a kirúgásakor, mert veszteség érte, kudarcként éli meg, és mert a jövője és akár a családja jövője, megélhetése került bizonytalanságba.

[Read the rest of this entry…]


A legegyszerűbb állásinterjú-kérdés: Meséljen magáról!

jobinterview.jpgMármint feltenni egyszerű, nem igényel különösebb szakmai kvalitást, idegennyelven is meg lehet tanulni gyorsan :), és ha ügyesek vagyunk, mi álláskeresők, máris nálunk az irányítás.

Az álláskeresői válaszok kiértékelése már kíván némi hozzáértést, de a „kiválasztásszakmailag” értékelhető választ jól fel kell építeni, ezért érdemes rá külön készülni.

[Read the rest of this entry…]


Hogyan zajlik egy referenciainterjú?

backgroundscreen.jpg

Amikor egy munkáltató komolyan gondolkodik egy adott jelöltben, sokféle háttérellenőrzést végezhet, de a leggyakoribb és legegyszerűbb a referenciainterjú. Ennek ugyanúgy protokollja van, mint az állásinterjúnak. A referenciainterjú után – ha még érdemes, és nem buktál el a referencián – általában vagy még egy telefonos állásinterjú, vagy egy újabb személyes találkozás követi a referenciáiddal folytatott interjúkat.

[Read the rest of this entry…]


Női kiáltvány – Hölgyeim, hát normálisak vagyunk mi?!

Megjelent a héten egy cikk az álláskereső nőket érintő problémákról, megszólaltattak benne engem is szakértőként. Feltettem a Linkedinre is, azért, mert minél több döntéshozó látja, annál jobb nekünk, nőknek. A linkemhez csak férfiak szóltak hozzá, csupa női problémákat értő, megértő, segítő kommenttel. És szörnyű felismerésre jutottam… 🙁 Mi nők – tisztelet a kivételnek – nem vagyunk elég szolidárisak egymáshoz, mi nők nem értjük vagy nem akarjuk érteni a bennünket érintő problémákat.

—–

shadow-women1.jpg

Szóval, hölgyeim, csajok, lányok, asszonyok, anyák, nagymamák! Hallgatom/olvasom a beszámolóitokat álláskereső kalandjaitokról. Nőként, munkavállalóként, álláskeresési tanácsadóként, és megdöbbenek. Ismerjük a bennünket érő diszkriminációs tényezőket, és az állásinterjús kérdéseket, amelyekkel magánéletünk teljes kiteregetését várják el. Van-e férje, van-e gyereke, hány gyereke van, miért nincs gyereke, mikor lesz, lesz-e még? Hány éves is Ön? Többnyire elhangzik az is, hogy ezt egy interjúztató nő kérdezte az álláskereső nőtől. Nézegetem a Facebookon a kisvállalkozások álláshirdetéseit, amit az adott vállalkozócska ismerősei lelkesen megosztanak, nők is – nyilván, hiszen segíteni akarunk mindenkinek, ilyenek (is) vagyunk, mi nők. Még akkor is, ha egyébként a hirdetés kifejezetten diszkriminatívan, fiatal nőt vagy idősebb hölgyet stb. keresnek. Amikor szóvá teszem, hogy a diszkriminációs kitételeket hagyja el, mégiscsak úgy korrekt, a hirdető hölgyismerősei kérik ki leginkább maguknak. Hát mit képzelek én?! Döbbenten olvasom a védőbeszédet: Miért ne kereshetne olyan alkalmazottat, amilyet akar? A saját pénzéből? A saját vállalkozásába? Miért nem dolgozhat azzal, akivel akar? És ha fiatal nőt akar, majd úgyis kiszórja a jelentkezők közül, aki nem az. Így a „szűréssel” direkt jót tesz a diszkrimináló hirdető – hab a tortán: ő is nő. És érvelnek a nőket hátrányba hozó szempontok mellett. Nők. Hölgyeim, hát normálisak vagyunk mi? Kikérjük magunknak a diszkriminációt, és támogatjuk is, ha ismerős vagy ismerős ismerőse csinálja? Álláskereső nőként méltóságunkat sértőnek érezzük a magánéletünket firtató kérdéseket, de interjúztató nőként feltesszük ezeket? Nincs bennünk semmi empátia egymás iránt? De nincs ám! (Tisztelet a kivételnek.)

Furcsa, hogy bármilyen internetes kommentfolyamban kerekedett vita nők között kétféle kimenettel rendelkezik: vagy megegyeznek a felek, vagy a vita hevében felróják egymásnak a „kétes” tulajdonságaikat: hogy az egyik elvált, a másiknak van/nincs gyereke, több gyereke van vagy kövér/sovány/öreg/fiatal/szép/csúnya, macskája/kutyája van, és miért nem aranyhala. Megintcsak: normálisak vagyunk mi? Egymást bántjuk olyan dolgokkal, aminek nincs köze a vitához, de mindenképpen a nőiségünket, privát szféránkat sérti? Miközben a vita tárgya az a rettentesen fontos kérdés, hogy melyik a jobb mosópor? Ha ezt megtesszük egymással bárhol, bármilyen alkalommal, akkor miért gondoljuk, hogy pont állásinterjún nem tehetik meg ezt velünk? Ha ezt a színvonalat teremtjük meg a napi életben a velünk való bánásmódra, miért gondoljuk, hogy majd a munkaerőpiacon más lesz a hozzáállás a nőkhöz?

Olvasom a munkavállalók, férfiak és nők véleményét, miszerint „csak női főnököt ne”. És nők érvelnek amellett, hogy miért nem jó, ha egy főnök nő. Racionálisnak tűnő érveik vannak: hogy egy férfi nem keveredik intrikákba (dehogynem), hogy a nők rivalizálnak (cégen belül a pozíciók rivalizálhatnak, nemtől függetlenül), hogy a nő a h…. p…. A szakmaiság meg szóba sem kerül? Majd csodálkozunk, hogy vezetői pozíciókra beadott álláspályázataink rendre a „nem nyert” mappában landolnak? Mi magunk terjesztjük a női vezetők elleni „érveket”? És eközben vezetők akarunk lenni, akiket szakmai alapon ítélnek meg? Hát normálisak vagyunk mi?

Hallgatom, olvasom a munkavállalókat, nőket és férfiakat, amikor kolléganőket jellemeznek egymás között. Hogy ez egy karrierista, ez egy fitneszlédi, ez egy … és hát egy nő hogy lehet ilyen? Más nők, idegenek is csatlakoznak, megerősítve: igen, ezek ilyenek. Hölgyeim, mutatunk ellenállást ilyenkor? Hogy legalább tudatosítsuk bárkiben, hogy az életvitelünk prioritásai nőként is pont annyira privátszféránkba tartoznak, mint férfi kollégáinké? Hogy egy nőnek pont úgy lehet fontos a szakmai fejlődés, mint egy férfinak? Hogy a család az nálunk is a privát szféra része, mint a férfiaknál? Legalább a szavak szintjén? Hát normálisak vagyunk mi?

Nő vagy, vagy „női” vagy? Beszélgetünk, hogy „női nőgyógyász”, „női pilóta”, „női informatikus”, „női főnök”? Mint a női fehérnemű? Megint, már a szavainkkal is kiemeljük, hogy nők vagyunk, majd utána említjük, hogy egyébként értünk is valamihez, így rombolva egyenlőségi lehetőségeinket. Orvosnő, pilótanő, főnöknő miért nem jó?

Fontos kiemelni: egyenlőek szeretnénk lenni, jogilag, a munkaerőpiacon, meg mindenhol máshol az életben. Egyenlő bánásmóddal, jogokkal, lehetőségekkel. De tudjuk azt is, hogy nem vagyunk egyformák a férfiakkal – már csak biológiailag sem, de még attitűdben sem. Másképp oldunk meg problémákat (de mindenképpen meg lesz oldva!), más problémáink vannak, másképp kezelünk helyzeteket. Ez viszont normális: nő vagy férfi, szakmai életben mindegy is, mindannyian egyéni hozzáállással, szakmai felkészültséggel, világlátással éljük privát és szakmai életünket. De ez nem a nő/férfi mivolton múlik, hanem az egyénen. Ettől lehet pont olyan jó egy adott szakterületen akár nő/ férfi, akár idős/ fiatal valaki. Egyenlőek akarunk lenni, nem egyformák. Úgy ahogy vagyunk, nem kell változnunk, nem kell „megerősödni”, hogy egyenlők lehessünk, mert elvileg azok vagyunk.

Néha a ló másik oldalán huppanunk a porba: jön az „erős nő”, aki az őt ért sérelmek ellen lép fel. A fellépés érthető. De agresszívan, férfiakat megszégyenítő dühös erővel? Hát normálisak vagyunk mi? Felvesszük a férfiak rossz tulajdonságait a nőiségünk védelme érdekében?

Értsük meg: nők vagyunk, és ez nem baj, nem szorul magyarázatra, nem kell mentegetőznünk miatta a munkaerőpiacon (sem). Van szaktudásunk, vannak képességeink, készségeink, amik a munkaerőpiacon fontosak. És ezek a fontosak a munkaerőpiacon, nem más. Ha majd mi elhisszük ezt magunknak, elhiszik majd mások is nekünk. De ahhoz az élet minden területén nőként kell tisztelnünk egymást.


Hogyan válassz referenciaszemélyt?

letter_signing.jpgA karrierépítő meetupos előadásom után az egyik kérdés is ez volt, majd a beszámolóm megjelenése után annyi privát kérdést kaptam a témáról, hogy most összegyűjtöttem még egy adag tudnivalót erről.

Főleg nagyobbacska cégeknél – de néhol már közvetítőnél is – előkerülhet a kérdés, hogy nevezz meg olyan embereket, akiket a munkáddal kapcsolatban meg tudnak kérdezni rólad. Általában 3 embert kérnek… Elég nehéz ez, ha a toborzónál elédtett adatlap fölött kell ezt kitalálni, inkább készülj fel erre is előre.

[Read the rest of this entry…]


Hogyan keress vezetői állást?

topman.jpgAz álláskeresés legkézenfekvőbb módja az álláshirdetésre jelentkezés és a közvetítőkhöz regisztrálás, de a vezetői állások többsége nem itt jelenik meg. Közép- és felsővezetői állásokat ritkán hirdetnek, ill. ha közvetítőt bíznak meg a kereséssel, akkor azok az exkluzívabb irodáknál jelennek meg, akik nem az általános állásportálokon hirdetnek, de talán a saját honlapjukon igen. Azaz őket fel kell kutatni, honlapjaikat figyelni, esetleg úgy beküldeni nekik egy vezetői álláspályzati csomagot, hogy nem is hirdetnek. Mit tehet még a vezető állásra vadászó álláskereső?

Cégen belül

Legegyszerűbb cégen belül feljebb lépni. HR-essel, főnökkel beszélni, a cég belső életével tisztában lenni. Ki mondott fel, ki megy nyugdíjba, a megüresedett helyre lehet-e, hogyan lehet pályázni?

Ez az igazi nehézség: hogyan legyél úgy ideális jelölt egy vezetői posztra, hogy még sosem voltál vezető? Cégen belül viszonylag egyszerű ajánlást szerezni, ha megpályáznál egy belső, üres pozíciót. Akár a jelenlegi vezetőd is támogathat ebben (vagy épp kifejezetten akadályozni fog…), más vezetők, akikkel napi munkakapcsolatban voltál, szintén támogathatnak. Nincs mese, ezt kérni kell tőlük, egy-egy kávé, ebéd stb. mellett átbeszélve! El kell mondanod, hogy ezt szeretnéd, kikérned a véleményüket, és végül megkérdezni, vállalnák-e a referencia szerepét.

Munkahelyváltás, kilépve a munkaerőpiacra – előkészületek

Ezesetben sok munka lesz az előkészületekkel, majd jöhet az önéletrajzküldözgetés. Megfelelő helyekre, célzottan, ehhez ugye listát is csináltál? A Linkedin profilodnak is tökéletesnek kell lennie, olyannak, amiből az látszik, hogy alkalmas vagy vezetőnek. Projektek, díjak, szabadalmak, bármi, ami a szakmai híredet, vagy vezetői kvalitásaidat mutatja, legyen a profilon!

A Personal Branding kiemelkedő fontosságú. A témáról ezerféle cikk és könyv van, de azzal foglalnám össze, hogy irányítsd magadra a szakmai figyelmet! Posztolj a Linkedin Pulse-on, juss be előadást tartani szakmai közösségbe, de legalábbis más előadásán légy ott, és szólj hozzá okosakat a végén, amikor kérdezni lehet Soha ne kritizálj, mindig kérdezz! A „kötekedő okostojás” nem lesz jó brand…

A vezetői portfólióról már írtam itt, nem sok visszajelzést kaptam, hogy alkalmaznák, de aki megtette, annak pozitívak a tapasztalatai. Egy sima CV+motlevélhez képest az ő anyaga sokkal erőteljesebb benyomást tett a döntéshozókra.

Kreatív CV vagy kreatív portfólió sokat segíthet abban, hogy komolyan vegyenek. Az álláspályázati anyagba belefektetett munka, annak igényessége jellemez téged. Egy vezetőnél főleg nem mindegy, milyen terméket ad ki a kezéből.

Felfelé lépni

Cégen kívül, vezetői pozícióra jelentkezve egy nem vezetői állásból csak úgy lehet, ha a fenti előkészületeket megtetted, és tudsz mutatni pár olyan feladatot, projektet, amit vezetői szerepekkel vittél végig. Lehetőleg ezt is referenciákkal. Ezen felül ismerned kell magad, mint vezetőt, úgy is, hogy még sosem voltál az. Mit gondolsz pl. a tipikus vezetői helyzetekről, amikor gyors döntést kell hozni? Hogyan hozol gyors döntést, honnan gyűjtöd hirtelen hozzá az információkat, vagy ha erre sincs idő, mit teszel? Hogyan kezeled az embereket, főleg, ha hibáznak. Hogyan kezeled az olyan beosztottadat, akit nem kedvelsz igazán, vagy egyes nézeteivel nem értesz egyet? A vezetők a konfliktusokban tudnak leginkább megbukni, így ezek kezelését kell a legjobban megtanulnod, felépítened a stratégiádat rájuk. Még mielőtt az adott konfliktus felmerülne…


Tudnivalók telefonos állásinterjúhoz

phone_call.jpgA videókonferenciás, kamerás állásinterjúkról már régebben értekeztem itt, de most olvasói kérésre a telefonos állásinterjú sajátosságait is sorraveszem.

A sok előnye mellett, miszerint nem kell utazni, időhatékony és gyorsan megszervezhető egy telefonos interjú, hátránya is akad bőven. A legnagyobb problémánk álláskeresőként a telefonos állásinterjúval, hogy az első jó benyomás elérésére meglehetősen beszűkülnek a lehetőségeink.

[Read the rest of this entry…]


Állásinterjúk fajtái 2.

stress.jpgFolytatás múlt hétről, amikor az egyszerűbb interjúfajtákat vettem végig. Most a nehezebbek jönnek.

Többkörös interjú

Ilyenkor úgy tervezik meg a felvételi folyamatot, hogy több találkozó is legyen a jelölttel. Egy standard kör a szakmai vezetővel és a HR-essel külön-külön időpontban, több nap eltéréssel.S kettő sorrendje függ a cégtől, pozíciótól, egyéni helyzettől. Ezek általában strukturált interjúk, és a HR-es egészen másra fog koncentrálni, mint a szakmai ember. A szakmai ember értelemszerűen a szakmai tudásodra, elhivatottságodra, szakmai kapcsolataidra lesz kíváncsi, közben eldönti, szimpatikus vagy-e, személyiséged megfelelő-e számára. A HR-es a személyiségre, a motivációs lehetőségekre, a lojalitási hajlandóságodra, a beilleszkedési esélyeidre fog koncentrálni, ehhez kapcsolódóan fog kérdezni. Fizetésről biztosan mindketten fognak kérdezni, érdemes egyformát mondani…

[Read the rest of this entry…]


Állásinterjúk fajtái

jobinterview1.jpgÁlláskeresőként sokféleképpen próbáljuk kitalálni, jó lesz-e az adott cégnél dolgozni, nem választunk-e félre. Az elhelyezkedés, az iroda milyensége, az ott dolgozok öltözéke, arckifejezése, beszélgetései az interjúztató irodája (ha ott van az interjú) vagy a tárgyaló felszereltsége, berendezése, kinézete már jelezhetnek dolgokat, de az is sokat sejtet, milyen állásinterjús megoldást alkalmaz a cég.

[Read the rest of this entry…]


Önéletrajz a múltadból

cv-format.jpgIdőnként csodálkozunk, hogy már megint hogyan talált ránk egy-egy most alakult közvetítő cég, vagy éppen egy sosem hallott cégecske. Ők általában azt mondják, valamelyik állásportálon találták a CV-t, ami onnantól fura, ha tudod, hogy az adott állásportálra nem töltöttél fel CV-t, a többi helyen is inaktív már, olyan régen kerestél állást. Miután ez most megtörtént velem, rájöttem, hogy a múlt kísért, és ezt valahogy érdemes a hasznunkra fordítani. Bosszantó és kínos volt magyarázni, hogy az a szakterület, amire azt a CV-t írtam 10 éve, már nem érdekel igazán engem, és ne kérdezzen bele abba a projektbe, ami őt nagyon érdekli, mert már csak homályos emlék számomra, és kifejezetten nem akarok olyan állást, amibe az a tudás kellene. Tanulsága az esetnek, hogy egy most bárhová elküldött, feltöltött önéletrajzod még évekig keringhet toborzói körökben, felbukkan portálon keresgélő munkáltatók kulcsszavaira, esetleg egy-egy továbbálló toborzó viszi magával pendrive-on a cég adatbázisát (bármennyire is törvénytelen ez, naivak nem vagyunk…), vagy egy céges HR-es tesz bele valamilyen külön adatbázisba cégénél, mint különösen érdekes, speciális szaktudású, fontos előző munkáltatójú stb. ember.

[Read the rest of this entry…]


  • JobAngel

    Régóta állást keresel, de mégsem sikerül találnod? Unod az álláskeresős cikkek hasznavehetetlen tanácsait? Nem boldogulsz az önéletrajzírással, motivációs levéllel?
    Írj nekem, segítek! Ingyen.
    Kapcsolat: jobangel.hu@gmail.com