Ne tanuljon a gyermek nyáron! Illetve lehet, csak más dolgokat. :-)

kisserika

A tanév leginkább a lexikális ismeretek elsajátításáról szól. A diákoknak sok olyan témában is el kell mélyedniük, ami nem, vagy az elvártnál kisebb mértékben érdekli őket. Ezért azt tanácsolom a családoknak, hogy a nyár ne erről szóljon! (kivéve persze, ha pótvizsgákra kell készülni, de akkor is lehetetlen egész szünidőben tanulni)

A gyerekeknek sok pihenésre van szükségük, ami lehet aktív vagy passzív. Nyáron is lehet tanulni hasznos dolgokat, ami a diák számára nem számít klasszikus tanulásnak. Ilyen a biciklizés, úszás, evezés, strandröplabda, tenisz vagy bármilyen szabadtéri sport. Lehet növelni a gyermekek önállóságát (bevásárlás, közlekedés, pénzügyek). Illetve számos tematikus tábor közül lehet válogatni, amik nem valamilyen lexikális ismeretanyag köré épülnek, hanem egyéb készségek fejlesztését célozzák meg (pl. szociális készségek, önismeret stb.)

Ezek is nagyon fontos dolgok az életben. Lehet, hogy pont ez a nyár lesz az, amikor a gyermek rátalál a hobbijára, ami hosszú éveken keresztül kíséri majd. Tanév közben kevés diáknak van ideje és lehetősége megtalálni érdeklődését az iskolai kereteken kívül.

Persze, ha a gyermek saját kíváncsiságától vezérelve foglalkozik nyáron egy-egy tudomány területtel, akkor mindenképpen hagynunk kell! Ide tartoznak még azok a kamaszok is, akik önszántukból, pl. nyáron készülnek fel a nyelvvizsgájukra. Kamaszoknál még nagyon támogatom a – nem megalázó, nem élvezhetetlen- nyári munkát. Azoknak a fiataloknak is roppant hasznos, akik anyagilag nem lennének rászorulva, hiszen tágítja a látókörüket, új embereket ismernek meg, és az értékrendjüket is jó irányba tudja alakítani.

Kellemes és pozitív tapasztalatokban gazdag nyári szünetet kívánok!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.