Ha beteg a gyerkőc…

dolgozomami

Image courtesy of Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net

Nemrég merült fel kérdésként a Facebook oldalon, hogy mit lehet tenni, ha beteg lesz a gyermekünk. Joga van-e az anyukának, apukának eljönni a munkahelyéről, ha igen, milyen “címszó” alatt, s mit lehet tenni, ha a bölcsődében, óvodában állandóan beteg gyerekek között van a miénk, s így újra és újra távollétre kényszerülünk a munkahelyünkről.

Mielőtt megnéznénk a jogi hátteret, hadd mondjam el saját tapasztalatként, hogy sajnos a betegségekkel nem tudunk mit tenni, van, volt és lesz. Mi a bölcsis beszoktatás 4. napján elkaptunk egy jó kis vírust, szép hétvégénk volt… Másfél-két év szocializáció után jutottunk el oda, hogy most 4-5 havonta van egy nagyobb betegség. Szóval haladunk, van kiút ebből is, bár tudom, az első időkben egy-másfél havonta fellépő betegségek ijesztőek lehetnek!! Lehet étkezéssel, vitaminokkal immun-erősítéssel próbálkozni, de ez a gyermek lét szerves része. Sőt, tovább megyek, a főnök úr is szokott beteg lenni. Szóval első szabály: betegnek lenni nem bűn, akár te vagy beteg, akár a gyermeked.

Ebből következik, hogy a Munka törvénykönyve a gyermekneveléssel járó feladatok – s ide tartozik a beteg gyermek ápolása is – támogatása céljából igenis tartalmaz ide vonatkozó pontokat. Akár te, akár a gyermeked beteg, jogod van arra, hogy otthon maradj a gyógyulás vagy ápolás céljából. A nálad fellépő betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság jár, ezt időarányosan kell figyelembe venni, ha a munkaviszony év közben kezdődött. Ha a te betegséged tovább tart ennél, keresőképtelen vagy továbbra is, ekkor táppénzt kaphatsz. Persze mindezt be kell jelenteni haladéktalanul a munkáltatódnak, s az erről szóló igazolást is el kell juttatni. Ha a gyermeked beteg, gyermekápolási táppénzre vagy jogosult, s természetesen ekkor sem kell munkát végezned, hiszen keresőképtelen vagy a gyermeked betegsége miatt. Az erről szóló részleteket – hány éves gyermek után, mennyi ideig, milyen esetekben mennyi jár – ide kattintva tudod elolvasni. Itt is érvényes az az alapelv, hogy tájékoztatnod kell a munkáltatódat, azaz ha szombaton betegszik meg, hétfőn első dolgod az legyen, hogy beszólsz a cégnél, s ha az oviból hívnak, hogy azonnal gyere, mert körbehányta már szegény háromszor a csoportszobát, akkor is ugorj be a főnökhöz egy percre, s szólj neki. Ha nem éred el, írj neki e-mailt, sms-t. Jelezd, ha kell más kollégákon,vagy a titkárnőjén keresztül.

A következő kérdés, hogy fenyegethet-e a munkáltatód azzal, hogy ha nem maradsz bent dolgozni, akkor ki fog rúgni. Erre szerintem a lelke mélyén mindenki tudja a választ: NEM. Ezt hívja a törvény úgy, hogy joggal való visszaélés: mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányuló vagy ehhez vezető cselekedet. Márpedig az, hogy a beteg gyermekedet elhozd az óvodából, s otthon ápold, törvény adta jogod. Persze, ettől ő ezt még megteheti, ahogy meg is teszik sokan. Hogy mit tehetsz? Rövid távon én hazamennék a gyermekemhez, mert ő a legfontosabb. Hosszabb távon pedig – ha a munkáltatóm nem tér észhez – cselekednék. Ha felmond a keresőképtelenség alatt, akkor a felmondási idő csak a beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség megszűnése után indul. A felmondást korábban is lehet kézbesíteni, így ha ezt megkapod, azonnal nézd meg, mi az indok, ami bele van írva. Értelemszerűen a betegség nem lehet az, így valami mást kell keresnie a munkáltatónak. Ha ez az indok nem valós, és nem okszerű, akkor támadhatod jogi úton. Sokszor azonban csak a megfélemlítés a cél, a dolgozók kizsákmányolása, nem is mondanának fel, csak fenyegetnek, hátha beválik… Ne hagyd magad!

És beszéljünk néhány szót az intézményekről is: semelyik bölcsi és ovi nem fogadhat láthatóan, egyértelműen beteg gyermeket. Ha ott, ahová jártok, ezt ennek ellenére megteszik, súlyos vétséget követnek el, ami miatt nagyon megüthetik a bokájukat. Sok helyen a szabályzatban benne van – éppen az ilyen esetek miatt -, hogy az óvónő, vagy a gondozónő jogosult kitiltani a gyereket, ha láthatóan beteg, s kizárólag egészséges állapotot igazoló orvosi dokumentum alapján köteles újra fogadni. (Ez volt a mi régi bölcsinkben is, egy kisfiút állandóan bakteriális fertőzéssel adtak be a szülei, ráragasztotta az egész csoportra, hónapokig vita volt az állandóan kiújuló betegségek miatt, végül a szülők panaszkodásának hatására változtattak a szabályzaton, s jogot adtak a gondozónőknek az ilyen esetek “megoldására”. Ő meg élt vele…) Ha egy normális hangnemű beszélgetés az óvónővel, vagy a gondozónővel nem vezet eredményre, akkor irány az intézmény vezetője, lehetőleg több szülő együtt kérjen időpontot nála, s ha ez sem használ (bár szokott), lehet menni tovább. Nálunk a vitáknál az is segített, ha a védőnőnek, vagy egy lelkiismeretes gyerekorvosnak szóltunk, ők hamar tudták, kit kell felhívni ez ügyben. (Amikor például a délelőtti gyümölcslé helyett gyümölcsre váltottak, de kevés innivalót kaptak a gyerekek a bölcsődében, s minden nap szomjasan kaptuk őket vissza. Egy telefonba telt a védőnőnek, másnap már színes kulacsot kértek be minden szülőtől, hogy “motiválják” a gyerekeket a több folyadék fogyasztására.)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.