Így dolgoznak ŐK!

dolgozomami

www.szilvifoto.hu

www.szilvifoto.hu

Milyen az, amikor egy abszolút racionális, hétköznapi karrierútról egy anyuka a gyermekei születése után letér, s valami teljesen másba kezd bele? Hogyan lesz egy nyelvtanár- közgazdászból, aki korábban értékesítő volt multicégnél, majd marketing vezető, s egy fordítóiroda ügyvezetője, két gyermek mellett kineziológus, önismereti és rajzoktató? Ismerjétek meg a hónap dolgozó mamiját, Mucsi Tinát…

Mesélj egy kicsikét magadról, mit kell tudni rólad?

Egy Budapesthez közeli kisvárosban élek, egy hétéves elsős nagyfiam és egy hároméves ovis kislányom van. Eredetileg nyelvtanár vagyok és van egy közgazdasági végzettségem is, dolgoztam gimnáziumi tanárként, multicégeknél asszisztensként, értékesítőként, marketing vezetőként és végül 10 évig egy külföldi fordítóiroda megbízott ügyvezetője voltam, innen mentem kétszer is gyesre. Mindezekkel párhuzamosan 14 évvel ezelőtt szereztem egy feng shui tanácsadói végzettséget, kineziológiát tanultam, ezek nagyon sokban változtattak az életfelfogásomon és az életminőségemen is. Az jelenlegi hivatásomat végül a kineziológiához, az agyféltekék összehangolásához kapcsolódó rajzolásban, festésben és a képzőművészet terápiás lehetőségeiben találtam meg. A saját vállalkozásomat is ezekre alapozva indítottam el a második gyermekem születése után, ma már csak ebből élek. Létrehoztam néhány évvel ezelőtt a Tündérligetet, azaz „a kreatív önismeret kertjét”, itt a stresszoldás mellett mára elsősorban az önismereti és egyben alkotó tanfolyamoké a főszerep.

Miért kezdtél el rajzolással foglalkozni?

Tina4Már kislányként is nagyon szerettem rajzolni, készítettem saját mesekönyveket, képregényeket. Hiszem, hogy amihez gyermekkorunkban ösztönösen fordulunk, amikor szeretnénk jól érezni magunkat, az teljesít ki és harmonizál bennünket igazán felnőttkorunkban is. Sokáig fel sem merült bennem, hogy a rajzolás és annak tanítása akár az életem elhívása is lehetne, ráadásul hogy ebből akár „meg is lehetne élni”… Aztán öt éve a jobb agyféltekés rajztanfolyam után egyszerre valami felszabadult bennem és lassanként életstílussá vált, amit addig csak hobbiként műveltem. Hatalmas öröm, hogy a tanúja lehetek, hogyan következik be az a tanfolyamaimon másoknál is ez a változás, a felszabadulás – még azoknál is, akik úgy érkeztek, hogy egyáltalán nem tudnak rajzolni.

Mit nyújtanak a programjaid a nőknek, édesanyáknak? Miért lehet hasznos a programod egy dolgozó maminak?

Tina3Többen vannak, akik havi-kéthavi rendszerességgel ellátogatnak egy-egy programomra. Tőlük is tudom, hogy ez egy nagyon jó alkalom egy dolgozó nőnek, egy édesanyának, hogy végre egy vagy több napot csak saját magával foglalkozzon, alkotás közben befelé forduljon, pihenjen, feltöltődjön. Üres kancsóból nem lehet vizet tölteni, így tehát egy édesanyának is – sőt, neki még inkább – nagy szüksége van az ÉN-időre, hogy csak magára figyeljen, ráadásul az alkotásnak a folyamata is felemelő és a végeredménye is sikerélményt ad. Kiteljesedés a munkán és családon kívül is, sikerélmény, „flow-élmény”, önismeret és látványos fejlődés a rajzolásban, festésben – főként ezt nyújtják a Tündérliget tanfolyamai.

Te milyen dolgozó mami vagy? Mi jellemző rád?

Hamar rájöttem, hogy egy, aztán két gyermek mellett már nagyon ügyes időzsonglőrnek kell lennem, ha nem szeretnék a saját dugámba dőlni. Mivel átlag kéthetente hétvégén tanítok, így a hétköznapokban kell megoldanom a tanfolyami előkészületeket, adminisztrációt, a családi háttér teendőket, a háztartást és egyben a saját szabadidőmet is. Szeretek előre tervezni, megtanultam delegálni és nem akarok mindent egyszerre megcsinálni – de nem is halogatok. Közben próbálok rugalmas is lenni, hiszen hét közben otthon vagyok, én osztom be az időmet, így a váratlan dolgokhoz (pl. ha a gyerkőcök lebetegszenek) is nekem kell elsődlegesen alkalmazkodni. Nem mondom persze, hogy nem kell finomhangolás mindemellett és mindig minden simán megy, de nagyon sokat segít a tervezés és a következetesség.

Hogyan egyezteted össze a munkát és a családi életet?

Tina2Szerencsémre a Párom mindenben támogat és nem esik nehezére a házimunka és egy-egy tanfolyamom alatt akár egy teljes hétvégét is vigyázni saját gyermekeire, programokra, kirándulni vinni őket és természetesen adott esetben ugyanígy ő is elutazik egyedül a barátaival bortúrára vagy bicikli-túrázni, hogy feltöltődve, élményekkel telten térjen haza. A nagyszülőknek hála pedig évente 2-3 alkalommal kettesben is el tudunk utazni, akár több napra külföldre is, ez is nagyon fontos a számunkra. Sokszor nehéz egyébként egyértelműen definiálni, mikor „családozom” és mikor dolgozom: ha például utazunk és útinaplót rajzolok-festek, akkor ott vannak a gyermekeim és együtt vagyunk (van, hogy már ők is rajzolnak velem, főként a hétévesem), de ami készült, azt egyben mindig a tanítványaimnak is szánom. Ez egy életforma, sokszor nem válik szét családra és munkára, hanem egyszerűen csak élem az életem. 🙂

A gyermekeid mennyire értik, hogy mi a munkád? Mit gondolnak róla?

Igyekszem akkor befejezni az adminisztrációs munkát, amikor a család távol van napközben, de ez nem mindig sikerül. Mivel ebbe születtek és nőttek bele, egyre jobban megértik, hogy ilyenkor nem tudok velük foglalkozni. Ugyanígy van ez a tanfolyamos hétvégékkel is, reggel elköszönnek, délután pedig örülünk egymásnak és nagy örömmel elmesélik, merre jártak aznap az édesapjukkal. Tudják, hogy „mami rajzolást tanít a néniknek” és azt is, hogy ha majd annyi idősek lesznek, a nyári gyermektáborokba már jöhetnek majd velem, már nagyon várják. 🙂 Azt gondolom, hogyha az anyuka nem drámázza túl azt, amikor nem tud a gyermekeivel lenni, viszont lehetőleg jól kihasználja azt, amikor velük van és minőségi időt fordít rájuk, akkor mindenki jobban jár.

Van-e valami trükköd, titkod, amit dogozó mamiként alkalmazol, s megosztanál velünk?

A tennivaló lista és a naptár a két legjobb barátom, ezekben a családi és hivatásbeli tervezés mellett rendszeresen nagy betűkkel beírok ÉN-időket is és ezeket ugyanúgy következetesen betartom, mint minden egyebet. Soha nem várom meg, amíg „üres kancsó” leszek. 🙂

Néhány éve írtam a Tündérliget olvasóinak egy összeállítást arról, hogyan igyekszem beosztani – az akkor még gyed-es – napjaimat, ezt szívesen megosztom a Dolgozómami olvasóival is, használjátok egészséggel!

„Egy időmilliomos anyuka titkai”

http://kreativonismeret.hu/wp-content/uploads/2012/05/időmilliomos.pdf

A Tina Rajztanodája 2014-es programjai: http://kreativonismeret.hu/tina-rajztanodaja/


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.