Új vezető új munkahelyen

abrijudit

Egy új munkahelyre belépve a vezető sajátos helyzetben van, mert tagjává kell válnia egy már kialakult csapatnak, melyben a szerepköre a szakmai vezetés és a beosztottak munkájának irányítása, koordinálása, támogatása. Nagyon fontos elem emellett a kollégák motiválása, a motiváció ébren tartása, melyet legfőképpen az ő személyes attitűdje és vezetői képességei, szakmai tudása alapoz meg.

Hogy segíthet a coaching szemlélet egy vezetőnek a belépő helyzetben?

A coach alapkompetenciái minden bizonnyal hasznos, ha érvényesülnek itt is, miszerint a „coach teljes mértékben tudatos, nyílt, rugalmas, magabiztos és spontán.” CHN (Coaching Határok Nélkül)

„Egy  jó coach elfogadja és tiszteletben tartja az ügyfél munkáját. Támogatásáról biztosítja őt és ezt a szándékát kifejezi, bátorítja ügyfelét.”CHN (Coaching Határok Nélkül)
Hasonlóképp tesz a csapatába újonnan belépő vezető. Az első feladat egy elfogadó, bátorító pozícióból az aktuális helyzet pontos feltárása és a kollégák megismerése. Minden egyéb ami a változást és a fejlődést célozza meg, csak ezután jöhet.

Az új vezető nyilván tisztában van azzal, hogy a már birtokában levő szakmai kompetencia – melynek alapján kiválasztották a feladatra – ebben az új szituációban önmagában nem elégséges, így számára is stresszt, komoly kihívást jelent a kezdés.  Az első néhány nap, a start helyzet nagy jelentőséggel bír. A bizalom megteremtése nem egyszerű dolog, hiszen sokféle személyiségű, munkastílusú kollegával kell egy hullámhosszra hangolódni kognitív és emocionális szinten. Itt jöhet nagy segítségként ismét a coaching szemlélet, melyben a vezető képes arra, hogy átgondoltan megteremtse a folyamatos és kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló inspiráló környezetet.

Ahhoz, hogy ezt a feladatot jól megoldja, sokat segíthet, ha indulattalanul, objektíven szemléli a helyzetet és emellett megfelelő empátiával viszonyul a környezetében megforduló egyelőre „idegen” emberekhez, akikkel a cél közös a továbbiakban. Cél, hogy egy hajóban evezzenek és ezt összehangoltan, hatékonyan, eredményesen tegyék.

Fontos a szervezeti kultúrával való azonosulás, a csapaton belül kialakult kapcsolatok elismerése, a munkatársak elvárásainak feltérképezése. Feladat lesz felrajzolni a játékteret, tisztázni a játékszabályokat és ezen belül pontos és reális, elérhető célokat kitűzni, megfelelő motivációs rendszert kialakítani – amennyiben a régi elavulttá vált. Kezelnie kell a tekintély „természetét” a csapaton belül és kívül, ez nem könnyű feladat.

 

A vezető a belépéskor már ismeri a szervezet egészének szükségleteit, perspektíváit, célkitűzéseit. Sikeres beilleszkedése mindenki számára profitot hoz. Jó, ha a beosztott munkatárs a változásban a pozitívumot keresi és figyeli.  S ahogy egy coaching folyamatban is megjelenik, itt is alapvetően lényeges, már az elején a kölcsönös elvárások megfogalmazása és tisztázása és ennek mentén a következetesség mindkét oldalról.  A következetesség a bizonytalanságot – mely kezdetben felléphet – oldja.  A kompromisszumkészségre szükség lesz a közös hullámhossz és közös erőforrások kialakításához. Mindenkinek érdeke, hogy továbbra is jól, még hatékonyabban működjön a szervezet, melynek előfeltétele, hogy jól működjenek ők, mint csapat.

A kollégák segítséget nyújthatnak az új vezető beilleszkedéséhez. Nagyon hasznos, ha coaching vagy mentorálás is a rendelkezésére áll. A csapatépítő tréningek pedig kifejezetten előremozdítják a közös alkotást, megteremthetik a konstruktív együttműködéshez nélkülözhetetlen szorongásmentes, harmonikus légkört.

A már jól operáló szervezetben is hoz változást az új vezető személye, ezt fogadjuk el. A változásban a lehetőséget, a fejlődést láthatjuk meg, újabb alternatívákat fedezhetünk fel.  A zökkenőmentes együttműködéshez össze kell csiszolódni, ez időnként sok energiát emészt fel és dilemmákat is hozhat. Legyünk rugalmasak és a jó teljesítés, a közös siker, pozitív eredmények elérésének érdekében törekedjünk a bizalom alapú együttműködésre, a helyzethez való jó alkalmazkodásra.  Így a vezető célja az lesz, hogy megteremtse a munkához való legjobb feltételeket és hagyja dolgozni, alkotni kollégáit.

Salamon Csilla

Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit.

A programok szervezőjeként és ICF MCC akkreditált coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Ábri Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.