Lustának kell lenni

abrijudit

Ez persze nem az újévi fogadalmam, de azért elgondolkodtató lehet 2017-re talán minden coachnak.
Coachként akkor dolgozunk jól, amikor nem mi dolgozunk a coaching ülés alatt, azaz LAZY coachként működünk. Ezt a szakmai elvet követve alakult ki az én LAZY coach modellem az elmúlt évek során.
Lássuk hogyan is kezdődött:
Még két évvel ezelőtt voltam olyan szerencsés, hogy társ coach trénerként az AoEC (Academy of Executive Coaching) brit coach iskola budapesti kurzusán nem kellett megcsinálnom azokat a feladatokat, amiket a diákoknak szabtunk. Hát ezért is jó tanárnak lenni, mert akkor én szabom, és nem én kapom a feladatokat. Persze a coach szakmai élet és a sok-sok óra együtttanulás úgy hozta, hogy nem lehet kimaradni az együtt töltött képzési napok inspiráló hatása alól, és hallgatva a coach diákok által prezentált jobbnál jobb saját coaching modelleket – mert ez volt az egyik coach vizsga feladat – én is késztetést éreztem, hogy megalkossam a sajátomat. Lévén, hogy ekkorra már tapasztalt coach voltam a CHN (Coaching Határok Nélkül) által is folyamatos pozitív impulzusokat kaptam a coach szakmából, és a coach , kialakult akkorra már az én coach működésem, így csak formába kellett az ölteni egy megfelelő, a coach működésemet hűen tükröző coaching modell formájába.
És jött az ihlet a sok angol coachképzés hatására angolul:
LAZY coach = lusta coach
L – listening – figyelem, aktív hallgatás, jelenlét az ügyfélért
A – awareness – tudatosság minden szinten; a coaching folyamatban és azontúl is
Z – zest – lendület, energia, és pozitív hozzáállás, ami rám oly jellemző
Y – you – coaching is all about YOU – a coaching csak rólad, az ügyfélről szól

Mint a coach szakmai működésem alapja ezt a modellt megírtam a Middlesex londoni egyetemre benyújtott coaching mesterképzési szakdolgozatomban is már tavaly, ahol – érdekességként mesélem – az önreflexiós esszém is sokkal hosszabb lett és kellett is, hogy legyen, mint azt akkor – és persze azóta is –  a coach diákoknak  vizsgafeladatként megszabtuk. Ez is bizonyítja, hogy nem lehet a szakmai fejlődést biztosító feladatok elől elugrani, hiába már „tanár” az ember.
A LAZY coach modellt azóta már tanítom, mint egy olyan coach hozzáállás, ami sikerre visz a coach pályán. Hisz a coach azért lusta és kell, hogy lusta legyen, hogy teret adjon az ügyfélnek az önálló gondolkodásra és cselekedetre. Lustának lenni érdem, hisz sokszor sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne megmondani, hogy mit csináljon az ügyfél, megmondani, hogy én milyen megoldást látok, mert hiszen gondolkodó lényként van megoldásom. De itt nem az én megoldásomra van szükség, az nem fogja szolgálni az ügyfelet. Tőlem, mint coach „csak” a figyelem, a tudatos jelenlét, a lendület, ami egy mosollyal mindig tudja biztatni az ügyfelet és ösztökélni a megoldása felé kellenek és persze, hogy ne veszítsem szem elől soha, hogy a legfontosabb hogy a coaching mindig az ügyfélről szól és csak róla.
Ezt egy LAZY coach tökéletesen tudja hozni.

 

Von Bartheldné Ábri Judit PCCVon Bartheldné Ábri Judit ACC
executive coach és kommunikációs tanácsadó
CHN Program Igazgató
www.coachinghataroknelkul.hu

+36 70 772 2419

 

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit.

A programok szervezőjeként és ICF MCC akkreditált coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.
Ábri Judit

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.