Vezető vagy…

Vezető vagy. Te mész elől. Tudod, hogy neked teljesítened kell, hiszen ezt várják tőled. Nem hibázhatsz. A sikeresség mérőszámai feketén, fehéren megmutatkoznak, és a számok kemény tények, – ahogy az angol is mondja. Ha ez még nem lenne elég, ott van a csapatod is. Foglalkozni kell velük. Felelősséggel tartozol értük, többeket te vettél fel közülük! Elgondolkozol: Vajon a csapattagok mennyire támogatják azt a célt, amire szerződtünk? Bólintanak, ha irányt mutatsz? Elkötelezetten követnek téged? Jó az együttműködésetek? Megfogalmazódik benned, hogy van még teendő…

Mi lenne, ha kezedbe vennéd, a 21. század vezetői varázspálcáját… – de mielőtt suhintanál, hogy a jelenlegi helyzeten változtass, felteszed a legfontosabb kérdéseidet:
1. Hogyan lehetnének elkötelezettebbek a beosztottjaim?
2. Hogyan hozhatnám sokkal könnyebben az üzleti eredményeket?
3. Hogyan kezelhetném vezetőként jobban azokat a helyzeteket, amelyekben a munkatársaim a kommunikációjukkal próbára tesznek?

Anne Rød-dal hasonló kérdésekre kerestük a választ a januári CHN-en, amely a workshop sorozat egyik legizgalmasabb képzése volt az évadban. Íme, a fenti kérdésekre a 21. századi vezetőknek szóló válaszok:
1. Az újfajta vezetés szerint a vezető nem kiszorítani próbál, hanem teret ad, beszélgetésre invitál, az Én kevésbé fontos számára, mint a Mi. Az érzelmi intelligenciát érti, és a rendszer szintű intelligenciában fejleszti magát tovább, hiszen minden rendszerben működik. Ezekkel a vezetői viselkedésekkel váltja ki azt a hatást (az Y-generációból is!), hogy a munkatársak elkötelezettebbekké válnak.
2. A csapata eredményeit azért tudja növelni, mert nem ő akarja megmondani „a tutit”: minden csapattag válaszát meghallgatja, nem ítélkezik. Facilitálja az információáramlást, és hisz a csapata kollektív intelligenciájában: abban, hogy a kollégák tudásának szinergiája sokat hoz a konyhára.
3. A rendszer érzelmi hiányosságait tárja fel, ha egy kolléga a „humorzsák” szerepét, avagy „az ördög ügyvédjét” játssza egy csapaton belül. Tudatos és erre figyelmes vezetőként megérthetjük, hogy ilyenkor milyen érzelmi igény jelenik meg a csapatban, és ezzel a tudatossággal máshogy tekinthetünk az egész helyzetre és annak megoldására.

A 21. század egyik legnagyobb kihívása a csapatokban meglévő rendszerek megértése, a rendszer belső intelligenciájának kibontakoztatása, a csapat facilitálása.

Pék Eszter
diplomás tréner, coach, HR-tanácsadó
eszter.pek@aonhewitt.com

.

.


CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Negaholics

Mi az a Negaholizmus? Kik azok, akiket ezzel a jelzővel illetünk?

Magyarország – szerintem – egy eléggé negatív attitűddel megáldott ország. Azért is vettem meg Dr. Cherie Carter-Scott „Negaholics” című könyvét („Nega”= negatív, „holic” – valaki, aki mániákusan viszonyul valamihez), mert azt gondoltam, a könyv nem is szólhatna jobban másokról, mint – kollektíven – rólunk. Dr Chérie Carter-Scott MCC coach a CHN Nemzetközi Coach Iskola amerikai partnere így lehetőségem volt tőle személyesen is tanulni és ez adta a motivációt, hogy elolvassam könyvét a fenti témában.

Meglepődtem.

Meglepődtem, mert szól ez a könyv mindenkiről, ország-függetlenül.

Többéves kutatása és adatgyűjtése alapján Dr. Cherie meglepően leegyszerűsítve kategorizálja a negatívizmust a 1) „negatív hozzáállású”, a 2) „viselkedésében negatív”, a 3) „mentálisan negatív” és a 4) „verbálisan negatív” alap kategóriákba, illetve azok 14 alkategóriájába. A fejezetekben Dr. Cherie mélyre ás, egyre mélyebbre, mígnem – izgalommal teli várakozással olvasva a könyvét – végre-végre elindulunk „felfele” kifelé a lyukból, a negativitás csapdájából.

Én aztán nem vagyok negatív, gondoltam tehát, és másról sem feltételezem ezt kiindulásként. De bizonyára mindenki találkozott már olyanokkal, akik perfekcionisták, akiket, mivel az élet nem tökéletes, nagyon nehéz boldoggá tenni, vagy akik halogatják bizonyos lépések megtételét addig, ameddig krízishelyzetbe nem kerülnek. Netán olyanokat is ismerünk, akik úgy érzik, nem tudnak megfelelni – és ezért újból és újból idő előtt feladják – vagy olyanokat, akik állandóan kritizálnak, vagy egy állandó „összehasonlító versenyben” utaznak és magukat valakihez, valakikhez mérik és a csatából vesztesen kerülnek ki. Biztos találkoztunk már olyanokkal, akik folyamatosan a múltbéli hibáikon rágódnak, akik a rajtuk kívülálló körülményeket okolják már-már mániákusan, vagy olyanokkal, akik segítséget kérnek ugyan, de mindig meg tudják magyarázni, hogy a felajánlott segítség miért nem jó, miért nem megvalósítható.

Honnan ered mindez?

Meglepődtem, mert Dr. Cherie rámutatott, hogy a negativitást „kaptuk” – elsősorban a szüleinktől. Mivel az, ahogyan felneveltek, ahogyan kora gyerekkorunkban visszajelzéseket kaptunk a képességeinkről, a lehetőségeinkről maghatározza azt, ahogyan ma döntünk! A belénk ivódott a sok „neked ezt nem szabad”, „ezt úgysem tudod”, „ezt neked tilos…”. Elképzelhető, hogy önkéntelenül is, de terheket rak ránk a környezetűnk – vagy mi magunk vettünk magunkra bizonyos terheket! Szinte provokálóan fogalmaz Dr. Cherie azzal, hogy kimondja, hogy az idealizált, a mindent megtevő szülők mennyi kárt tudnak okozni! De ha belegondolunk: sem mi, sem a szüleink nem kaptak leckét a szülőségből, hanem – mint a családi fotókat és a családi porcelán étkészletet – mindenki megkap, majd továbbad mindent vagy legalább valamit, ami ide vezethet. Az egyetlen különbség az, hogy kibe mi hogyan és mennyire ivódik bele!

És a felnőtt kor?

A stressz erre csak rátesz: a megfelelési kényszer, a csalódások, kudarcok okozta önértékelési problémák csak olaj a tűzre. Hogyan kompenzálunk? Mit okoz ez? Addikciót! A pótcselekvéseinkkel, kényszerességeinkkel mind-mind az egyensúlyt kívánjuk helyreállítani – legalább rövidtávon! Az érzéseinket elnyomva, a probléma gyökeréig nem leásva azonnali megnyugvást keresünk.

Hadd tudjam meg végre, hogy mi a végleges megoldás?!

Nos, ahogy nem egyik napról a másikra lettünk krónikusan negatívak, úgy hosszú, következetesen véghezvitt lépések sorozata vezet el a tudatunk átformálásához, a negativitásunk megváltoztatásához is!

A lényeg, hogy (legalább önmagunkkal) őszintén tisztázva az érzéseinket higgyük el, hogy meg tudunk küzdeni a démonjainkkal, a belső hangokkal, melyek visszafognak, lehúznak és meg tudjuk valósítani abból az 58 apró, akár szelektíven is alkalmazható technikából álló lépés-sorozatot, amelyik nekünk, konkrétan és csak nekünk segít abban, hogy a negatív hozzáállásunkat megváltoztassuk.

Ahogyan Dr. Cherie mondja: „Általában akkor, amikor az emberek tudják, mit akarnak, meg is kapják azt!  Ha nem, akkor az azért van, mert nem hisznek benne, esetleg ahhoz ragaszkodnak, amit és ahogy a múltban csináltak, vagy azon morfondíroznak, hogy mit kellene csinálniuk. Nem azzal foglalkoznak tehát, hogy mi az álmuk, mi a céljuk, illetve hogy azért mit tudnak tenni itt és most!”

Aki valóban tenni akar saját negatív hozzáállása ellen, annak itt ez a könyv, ami segít.

http://drcherie.com/product/negaholics-paperback/

Csényi Csaba – sales & business development coach és tanácsadó

A coach szakmáért

Hiába a coach szakma népszerűsége, hogy sokan választják és még többen hallottak róla, a szakma jó hírnevéért még most is sokat kell tennünk. Hiszen még mindig sokan gyakorolják ezt a szakmát végzettség nélkül vagy megkérdőjelezhető minőségű oktatás után. Ezek nem szolgálják a szakma jó hírnevét. A kudarcos coaching ülések, amikor az ügyfél nem kap értéket, vagy, amikor a megbízó (itt nem egyenlő az ügyféllel) nem látja azt a változást, amiért fizetett, vagy a szakmaiság sérül, mert valójában tanácsadás zajlik és az ügyfél a lusta – és nem a coach lusta, mint ahogy kellene -, mert nem hajlandó gondolkodni és tenni a saját sorsáért….. – az ilyen esetek nem erősítik a coachingba vetett hitet. Ennél csak az a rosszabb, amikor mi, akik a coachingot tanítjuk, mi is vétünk ellene és nagyot. Én azokat az eseteket sorolnám ide, amikor még nem végzett diákokat küldenek a coach iskolák ingyenes coach munkára ki cégekhez, hogy szakmai gyakorlatot szerezzenek. Nagy hiba! Még annál is nagyobb coach szakmai etikai vétség ez, hisz olyanok gyakorolnak másokon (lásd vállalati ügyfélen), akik még nem képesített coachok. Külföldön több országban is felelősség biztosítással kell rendelkezniük coachoknak csak úgy, mint az orvosoknak, hisz nem megfelelő hozzáértéssel működve embereknek kárt okozhatnak lelki sérülés formájában.

Tehát arra szólítom fel a coach szakmát, hogy akármilyen ütős és megnyerő marketing üzenet, úgy hirdetni egy coach iskolát, hogy céges gyakorlat jár mellé a képzés ideje alatt, NE tegyük, mert kárt okozhatunk a szakmának és az ügyfélnek is. Hiszem és egyetértek, hogy kezdő coachoknak kell segítség elindulni szakmai pályájukon, kell segítség az első ügyfél megszerzésében, hogy legyen referencia alap a későbbi munkákhoz. Szintén vallom, hogy mi, akik a képzést adjuk, kell hogy ezzel is segítsünk. Mi a CHN Nemzetközi Coach Iskolában ezt úgy végezzük, hogy, amikor megvan valakinek a diplomája, akkor még nem engedjük el a kézét, hanem akkor küldjük ki szakmai gyakorlatra kezdő coachokra nyitott vállalathoz. Tehát nálunk amellett, hogy a képzés alatt a képzési idő felében egymással gyakorolnak a coach diákok, friss diplomával a kezükben segítünk neki vállalatoknál ingyenes coaching munkára megbízást nyerni. Én azt is javaslom, hogy csak korlátozott 3 órát kínáljunk ingyen, mert ez az idő alatt kiderül, hogy tudnak-e az ügyféllel eredményesen együttdolgozni és, ha igen akkor utána megállapodás szerint fizessen az ügyfél ezért, hisz elégedett a coach munkájával. Nem célunk ingyenes coachinggal elárasztani a piacot és így ügyfeleket elvenni a piacon már régebb óta dolgozó coachoktól.

Számos különböző coach iskolában végzett coachot készítek fel nemzetközi ICF akkreditációra, ami kapcsán lehetőségem van hallani hogyan tanultak és megtapasztalni coach tudásukat. A fenti sorokat ez a tapasztalat mondatja velem. És habár elmondják, hogy kaptak szupervíziót, de az mindig csak a coaching ülések után történik meg, így nem tudjuk, hogy ott, az ülés alatt mi zajlott valójában coaching szó alatt. Csak shadowing mellett azaz, ha jelen van a tapasztalt coach, a mentor coach is a coach diák mellett az ülés alatt és persze, ha ezt persze az ügyfél megengedi, akkor engednék csak még nem végzett coachot „hivatalos” vállalati ügyfél mellé.

Gondoljuk csak végig, lehet, hogy ez lesz az első alkalom, hogy az ügyfél coachcsal dolgozik, így a coachingot, az egész szakmát ez az ülés alapján fogja elkönyvelni. Ilyenkor dönti el, hogy akar-e máskor is coachcsal dolgozni vagy azt egyáltalán ajánlaná-e másoknak is. Nagy a felelőssége mindenkinek, aki a coach szakmát képviseli és a coaching működésébe ügyfelet és érdeklődőt beavat. Legyünk ennek tudatában. Minden szakmai ismerettel felvértezve tegyük ezt csak meg.

Ne szúrjuk el! – a coach szakmáért!

 

Von Bartheldné Ábri Judit PCCVon Bartheldné Ábri Judit ACC
executive coach és kommunikációs tanácsadó
CHN Program Igazgató
www.coachinghataroknelkul.hu

+36 70 772 2419

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

 

Lustának kell lenni

Ez persze nem az újévi fogadalmam, de azért elgondolkodtató lehet 2017-re talán minden coachnak.
Coachként akkor dolgozunk jól, amikor nem mi dolgozunk a coaching ülés alatt, azaz LAZY coachként működünk. Ezt a szakmai elvet követve alakult ki az én LAZY coach modellem az elmúlt évek során.
Lássuk hogyan is kezdődött:
Még két évvel ezelőtt voltam olyan szerencsés, hogy társ coach trénerként az AoEC (Academy of Executive Coaching) brit coach iskola budapesti kurzusán nem kellett megcsinálnom azokat a feladatokat, amiket a diákoknak szabtunk. Hát ezért is jó tanárnak lenni, mert akkor én szabom, és nem én kapom a feladatokat. Persze a coach szakmai élet és a sok-sok óra együtttanulás úgy hozta, hogy nem lehet kimaradni az együtt töltött képzési napok inspiráló hatása alól, és hallgatva a coach diákok által prezentált jobbnál jobb saját coaching modelleket – mert ez volt az egyik coach vizsga feladat – én is késztetést éreztem, hogy megalkossam a sajátomat. Lévén, hogy ekkorra már tapasztalt coach voltam a CHN (Coaching Határok Nélkül) által is folyamatos pozitív impulzusokat kaptam a coach szakmából, és a coach , kialakult akkorra már az én coach működésem, így csak formába kellett az ölteni egy megfelelő, a coach működésemet hűen tükröző coaching modell formájába.
És jött az ihlet a sok angol coachképzés hatására angolul:
LAZY coach = lusta coach
L – listening – figyelem, aktív hallgatás, jelenlét az ügyfélért
A – awareness – tudatosság minden szinten; a coaching folyamatban és azontúl is
Z – zest – lendület, energia, és pozitív hozzáállás, ami rám oly jellemző
Y – you – coaching is all about YOU – a coaching csak rólad, az ügyfélről szól

Mint a coach szakmai működésem alapja ezt a modellt megírtam a Middlesex londoni egyetemre benyújtott coaching mesterképzési szakdolgozatomban is már tavaly, ahol – érdekességként mesélem – az önreflexiós esszém is sokkal hosszabb lett és kellett is, hogy legyen, mint azt akkor – és persze azóta is –  a coach diákoknak  vizsgafeladatként megszabtuk. Ez is bizonyítja, hogy nem lehet a szakmai fejlődést biztosító feladatok elől elugrani, hiába már „tanár” az ember.
A LAZY coach modellt azóta már tanítom, mint egy olyan coach hozzáállás, ami sikerre visz a coach pályán. Hisz a coach azért lusta és kell, hogy lusta legyen, hogy teret adjon az ügyfélnek az önálló gondolkodásra és cselekedetre. Lustának lenni érdem, hisz sokszor sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne megmondani, hogy mit csináljon az ügyfél, megmondani, hogy én milyen megoldást látok, mert hiszen gondolkodó lényként van megoldásom. De itt nem az én megoldásomra van szükség, az nem fogja szolgálni az ügyfelet. Tőlem, mint coach „csak” a figyelem, a tudatos jelenlét, a lendület, ami egy mosollyal mindig tudja biztatni az ügyfelet és ösztökélni a megoldása felé kellenek és persze, hogy ne veszítsem szem elől soha, hogy a legfontosabb hogy a coaching mindig az ügyfélről szól és csak róla.
Ezt egy LAZY coach tökéletesen tudja hozni.

 

Von Bartheldné Ábri Judit PCCVon Bartheldné Ábri Judit ACC
executive coach és kommunikációs tanácsadó
CHN Program Igazgató
www.coachinghataroknelkul.hu

+36 70 772 2419

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Öt kitakarítandó terület – és nem csak jó éved, de jó életed is lesz!

Az új év hajnalán általában mindannyian drukkulunk, hogy jó legyen az elkövetkezendő 365 nap. Az újnak azonban hely kell, és ezt a helyet nekünk kell felszabadítanunk. Ha erre az öt területre odafigyelünk, és ott kitakarítunk, akkor felkészülten fogadhatjuk be az újat és a jobbat az életünkbe:

Tárgyak, dolgok, dekorációs elemek

Nem véletlen, hogy a térrendezés ősi tudománya, a feng shui is, a selejtezéssel és rendrakással kezdi az átalakítást. Én év közben is szeretem folyamatosan átválogatni és továbbadni a dolgaimat. Ebbe némi automatizmust is beépítettem. Például az olyan ruhákat, amit két évig nem vettem fel, biztosan továbbadom, mert megfigyeltem, hogy a két év egy vízválasztó ebből a szempontból, és amit addig nem vettem fel, azt már nem fogom hordani. Tegnap előtt a gyerek – kérésemre és nagy meglepetésemre – saját kezűleg kiválogatott egy nagy zsáknyi játékot, amit félretehettünk a padlásra. Ő még nem állt készen a teljes elengedésre, de 4,5 évesen ez nagy eredmény! Most sokkal kellemesebb és frissebb a levegő itthon, szinte lélegzetet is könnyebb venni. Ha pedig észreveszed, hogy egy tárgyat nem szeretsz, már nem tetszik, sosem tetszett vagy negatív érzelmek és emlékek kötődnek hozzá,  azonnal távolítsd el azt a környezetedből lelkiismeret-furdalás nélkül!
Levelezések, fájlok, mappák, email-ek, kütyük, online jelenlét
Takarítsd ki a kompjuteredet, a telefonodat és egyéb kütyüidet is a fentiekhez hasonlóan. Iratkozz le olyan hírlevelekről, amiket már hosszabb ideje nem nézel meg, nem töltenek fel energiával, bűntudat forrásai vagy a tehetetlenség, értéktelenség érzését keltik benned. Törölj ki linkeket a ’kedvencek’ listáról, válogasd át az applikációidat, selejtezd ki a kontakt listádon lévőket. Az itt-ott letöltött anyagok közül töröld a feleslegeseket. Csinálj rendszerező mappákat, amikbe a régebbi anyagokat tematikusan be tudod tenni. Bármit, ami rossz energiákat, érzéseket kelt véglegesen töröld ezekről az eszközökről, illetve a halogatott ügyeket rendezd! Ha fontos, hogy megtarts negatív töltetű levelezéseket, dokumentumokat pl. válással kapcsolatos levélváltások, üzleti viták dokumentumai stb. inkább tedd rá azokat egy fizikailag különálló pendrive-ra, külső winchesterre vagy felhőre, de ne tartsd a gépeden, vagy azon az eszközön, amit minden nap használsz! Az online jelenlétedet is felülvizsgálhatod, kiléphetsz csoportokból, amiket már nem használsz, korlátozhatod mások posztjainak megjelenését az idővonaladon, ha azok kedvezőtlenül hatnak rád vagy ismétlődően elrontják a napodat. Ne félj nem maradsz le semmiről!

Emberi kapcsolatok

Vizsgáld át emberi kapcsolataidat! Kik azok, akik feltöltenek, erősítenek és segítenek téged? Kik azok, akik keresik a kapcsolatot veled és tudni akarják, hogy vagy? Kik azok, akik örülnek, ha megkeresed őket? Kik azok, akiket te nem keresel, pedig szeretnéd tudni, hogy vannak? Mindeközben ne terheld magad neheztelő gondolatokkal és érzésekkel. Mindenkinek megvan a saját élete, nem várhatod el, hogy úgy viselkedjenek, ahogy te elképzeled, és te sem tudsz mindenkinek megfelelni. Gondold át, azt is, hogy milyen irányba szeretnél új kapcsolatokat kiépíteni, mit szeretnél megtapasztalni az emberi kapcsolataidban a következő évben. A terhes, elvárásból fenntartott kapcsolatokat azonban ne tartsd meg, vagy tedd őket pakolópályára egy ideig. Az emberek, a kapcsolatok is mindig változnak, és sokszor van az, hogy egy ideig semmi sem történik egy kapcsolatban, aztán hirtelen megint keresitek egymást, de az is lehet, hogy nem. Ez is jól vagy így.

Gondolatok

Byron Katie, aki a mélydepresszióból gyógyította ki saját magát, rájött arra, hogy minden szenvedés mögött egy gondolat húzódik – egy gondolat, amit arról a helyzetről gondolunk. Tehát nem a helyzet, hanem a gondolat a szenvedés forrása. Amikor ezt tényleg megértettem és elkezdtem odafigyelni rá a saját életemben, elképesztő felismeréseket hozott. Ilyen gyakori gondolatok például, hogy az élet igazságtalan, vagy hogy valaminek így vagy úgy ’kellene’ vagy ’kellett volna’ lennie, vagy valakinek így vagy úgy kellene viselkednie. De mivel nem úgy van vagy volt, ez nagyon sok szenvedést okoz, mert a ’kellene’ és a ’kellett volna’ egy nemlétező állapot, amely sokszor éles ellentétben áll azzal, ami aktuálisan van. Így csupán a gondolat elengedésével rengeteg energia felszabadul, hiszen nem táplálod tovább az illúziót. Mert biztosan igazságtalan az élet? Lehet egyáltalán az élet igazságtalan? Mit jelent egyáltalán, az hogy igazságos? És mi van ha tényleg igazságtalan az élet? Mi van, ha a másik ember nem úgy gondolja vagy nem azt csinálja, amit te jónak látsz? Mihez tudsz kezdeni ezzel? Rá kell jönnöd, hogy ezek a gondolatok semmin sem változtatnak, azon kívül, hogy rosszul érzed magad tőlük. Függetlenül attól, hogy te hogyan minősíted a helyzetet, az van, ami van! Úgy sikerült, ahogy sikerült! Ha tovább akarsz lépni, nem tudsz mást csinálni, mint hogy elfogadod az élet ’igazságtalanságát’ vagy mások ‘hülyeségét’ és megpróbálod kihozni a legjobbat abból, ami van és rendelkezésedre áll! A neheztelő, visszahúzó, önostorzó gondolatok lebénítanak, kiütnek, várakozásba és álomvilágba taszítanak téged!

Szavak

A panaszkodó, szidalmazó, önlekicsinylő, negatív töltetű szavaknak (is) sajnos életformáló erejük van. Kár, de jó mélyen belénk ívódott ez viselkedés. Mert tényleg jól esik egy jó kis szörnyülködés és panaszkodás, viszont megfigyeltem, hogy nekem mindig rossz kedvem lesz ezektől. Ezért, ugyanúgy, mint a gondolatoknál, szelektálj, hogy tudsz vagy akarsz-e a dologgal kezdeni valamit. Ha igen, hajrá. Ha nem, akkor feleslegesen ne vitatkozz, ne szörnyűlködj, és ne rontsd el a hangulatodat parttalan információ-cserével, meggyőzési kísérletekkel és csatározásokkal, mert azokon túl is van élet, sőt szerintem ott van csak igazán! 😉

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak!

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Az én szakmám

Az én szakmám most az évelején, az újévi fogadalmak közepette nemcsak, hogy nagyon népszerű, de sokszor szükséges is a siker érdekében.
Mert én vagyok, aki támogat, hogy megcsináld, amit magadnak megfogadsz. Amit nekem kell csinálnom az nem más, mint jelen lenni – fókuszált figyelemmel, tudatos éberséggel, lényegre törő kérdésekkel, kikívánkozó megfigyelésekkel, örök kíváncsisággal, korlátlan érdeklődéssel. És persze hoznom kell az eszközeimet; mind az 5 érzékszervemet. Hozni kell a figyelmem, a megfigyelő készségem, a szemem, hogy lássam, ami előttem kibontakozik, és meghalljam azt is, ami kimondatlanul is mögötte megbújik. Kell a 6. érzék is, a tudatom, hogy felismerjem, ami ott előttem játszódik és formálódik. Bátorság is kell, hogy megmerjem kérdezni, el merjem mondani,  nemcsak azt, amit látok, hanem azt is, amit érzek, és azt is, amit az ösztöneim súgnak. És persze figyelem és hallgatom a másik székben ülőt. Az is érdekel – de nagyon! -, hogy ő mit érez, min megy át, és mi megy át rajta.

Én, amikor az ügyfelemmel dolgozom, akkor táncolok. Táncolok ott a pillanatban a felmerülő gondolatok hullámán, élvezem a hullámot megelőző csendet és csak ülök bele süppedve a székbe immár a realitások talaján, mert a vágyakon túl az is kell, és hallgatok és figyelek, hisz ez a munkám. De nem én dolgozom, hanem, aki velem szemben ül. Ott peregnek a fejben az események, tolulnak az új gondolatok, jönnek az ötletek és csak jön vele egy megoldás is….. és én megvárom, kivárom.

Együtt valami olyan új dolgot hozzunk létre, ami egyedül nem menne. És, amikor sikerül az nem az én érdemem, nem az enyém, hisz én a coach vagyok, és arról szól a napom, hogy támogatok…. akár újévi fogadalmakat is.

 

Von Bartheldné Ábri Judit PCCVon Bartheldné Ábri Judit ACC
executive coach és kommunikációs tanácsadó
CHN Program Igazgató
www.coachinghataroknelkul.hu

+36 70 772 2419

 

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Összeállt a kép

Coaching tanulmányaim során számomra eddig a legnagyobb AHA élményt Liz Hall Mindfulness tréningje adta. Hogy miért is?
Én már mintegy 10 éve keresem fejlődésem útját. Mindenféle alternatív módszert kipróbáltam, a kineziológiától, a családállításon, autogén tréningen, meditáción, elvonuláson, a coach szemléletű vezetőképzésen át az NLP tanfolyamig. Mindenhol tanultam valamit saját magamról, és rájöttem, hogy gyakorlatilag ezek mind egy rendszer részei, nagyon sok hasonlóság van ezek között. Például az autogén tréning gyakorlatilag egy meditáció, vagy az NLP-ben Henrik Lell ujjtesztelési módszere gyakorlatilag kineziológia. Vagy hogy nagyon mélyen levő érzéseket tudunk tudatos szintre felhozni akár NLP-s kérdésekkel, akár kérdések nélkül családállítással is. Számomra a meditáció és az NLP volt az a két módszer, ami szisztematikusan egybefoglalta a többit is. Míg az NLP oklevelemmel korábban azonban nem igazán tudtam mit kezdeni, a coaching olyannak tűnt számomra, mint az egyetlen szélesebb körben elfogadott és ismert szakképzettség igazoló papír, mely jelzi, hogy hivatalosan is fel vagyok hatalmazva emberek segítésére.

chn_liz-hall
Amikor eldöntöttem, hogy felrúgva korábbi felső vezetői munkámat, ezentúl inkább segíteni szeretnék az embereknek hasonlóképp továbbfejlődni, akkor egy darabig bizonytalan voltam, pontosan hogyan is tegyem ezt. Az viszont világos volt, hogy mindenképp fontosnak gondolom megszerezni az ICF nemzetközi minősítést, hogy minél több ember fogadja el a segítségemet, szakmai támogatásom a megfelelő szakképzettséget igazoló nemzetközi bizonyítvány láttán.  Ugyan én eddigi életemben megtanultam, hogy sokkal fontosabb a tényleges tudás, szakértés, mint egy papír, de mivel ez az iparág nagyon fiatal még nálunk, és nincsenek kiforrott szabványok, minősítések, ezért a legjobb referenciával szerettem volna a bizalmat építeni leendő ügyfeleimben. Ezért jöttem a CHN Nemzetközi Coach Iskolába.
Az első órákon kicsit lehervadt a lelkesedésem, mivel rögtön azt tanultuk, hogy a coachingban nem adunk megoldási javaslatot, és ez nehezemre esett. Legszívesebben mindenkinek ajánlottam volna, hogy ilyen vagy olyan NLPs gyakorlatot csináljon, vagy meditálva menjen az érzései mélyére, de az elején úgy látszott, hogy ez nem fér bele a coachingba.
Így kissé hiányérzetem volt, mindaddig, amíg nem jött Liz Hall a mindfulness tréninggel. És rögtön egy kis meditációval kezdte! Hirtelen kikerekedett a szemem: hohó, ez az egyik legújabb coaching trend, pedig én már régóta tudom és gyakorlom ezt. Van remény! Aztán jött a FELT modell: Focus; Explore & Embrace; Let go/let be/let in; Transform. Ahol a jelenben levés nemcsak megengedett, de kimondottan ajánlott, mint bizonyítottan hatékony gyakorlat. „Do be do be do” volt az egyik diájának a címe, és ez számomra Subidubidú volt. Itt jött az a gyakorlat, amiben az érzés milyenségére kérdeztünk rá: mi kéri a figyelmedet, milyen érzés, hol van, milyen színű, állagú, mit mond az neked? Hurrá! Ez pedig NLPs kérdés-rendszer és tudattalanból való felhozási gyakorlat. Ezt is már régóta tudom és gyakorlom és a kedvencem. Ennél a gyakorlatnál állt össze bennem rendszerré az egész: coachként is lehet használnom, amiket eddig tanultam és hasznosnak találtam, sőt ráadásul ez a legújabb coaching trend.
Nagyon megkönnyebbültem. Most már tudom, hogy coaching terminológiával élve mindfulness coach leszek. Ebbe tudom integrálni eddigi összes tanulmányomat, és tudom, hogy ez hatásos lesz. Ezt nemcsak magánembereknél, magánéletben lehet használni, hanem az üzleti életben is, hiszen ez a trend, elfogadják, keresik a módszert. Úgyhogy most már elégedetten haladok tovább az oklevél és ICF akkreditációjának mihamarabbi megszerzéséért.

Czagler Zsuzsa
Mindfulness executive and life coach (végzős diák)
NLP master
22 év multinacionális cégeknél, ebből 16 évet ügyvezető igazgatóként.

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Mindfulness coaching – Az üzenet nem csak a palackból jöhet!

A VUCA (volatile, uncertain, complex, ambigous) világunkban minden változik, folyamatos a zaj, a történések komplexitása körbefog minket. Ebben a zajban még a mindennapos emberi döntéseinket is nehéz meghozni, miközben ott van, hogy egyre több tükröt kapunk, hogy – különböző szerepeinkben – fejlődhessünk; vezetőként, beosztottként, emberként. Mégis hogyan kerüljünk közelebb magunkhoz, amikor ez a gyorsuló világ a magunkhoz kapcsolódást teszi egyre és egyre nehezebbé?

Liz Hall a CHN keretében tartott workshopot mindfulness coaching témában Budapesten. Elmesélte, hogy 22 évvel ezelőtt hogyan került az ő élete középpontjába a mindfulness téma: a munka-magánélet küzdőterén kimerülve, a gyermekének olvasva érkezett meg a teljes jelenlét pillanatába. Liz megosztotta, hogy a világon több olyan ország van, ahol kormányzati szinten is elismert, és különböző oktatási keretrendszerbe illesztett a mindfulness, hiszen kutatások bizonyítják rengeteg előnyét, amelyek hozzájárulnak az egyéni teljesítmény javításához, a jólléthez, a stresszmenedzsmenthez, a szervezeti innovációhoz, a csapatbeli együttműködés sikerességéhez, a nagyobb elkötelezettséghez.

A mindfulness coaching lehet egy olyan módszer, amely bárki segítségére lehet, hogy magához mélyen kapcsolódva fejleszthessen, megoldhasson bizonyos élethelyzeteket. Nem jógáról, nem meditációról beszélünk, nem egyszerűen arról, hogy együttérzőek vagyunk magunkkal, vagy hogy önszeretetet, önelfogadást gyakorlunk annak a „jó” értelmében. A jelenlét állapotában kapcsolódunk önmagunkhoz a teljes testünk érzékelésével, és ebben a teljességben a coaching ülés céljának megfogalmazása után vezetve tudunk munkahelyi vagy személyes problémaköröket mélyebben felfejteni, és számunkra teljesen újfajta megoldásokat feltárni. Olyan üzenetek jelenhetnek meg számunkra a mindfulness állapotában, amelyek csupán bal agyféltekés gondolkodással nem tudnának a felszínre bukkanni.

Ez az egyszerű, de mégis felkészült szakembereket, – és leginkább embereket – igénylő módszer rövid idő alatt képes hozzáférést és megértést adni olyan témákhoz, amelyekkel akár régebb óta küzdünk.

pek-eszter

 

Pék Eszter
diplomás tréner, coach
HR-tanácsadó
eszter.pek@aonhewitt.com

 

 

Többféle szervezetben, a non-profittól a multi világig a pozitív hozzáállásommal és a globális látásmódommal alkalmazkodtam a változáshoz. Az a hitvallásom, hogy az egyén tudatosságának és önismeretének növelésével és a személyes céljainak a szervezeti célokkal való összehangolásával juthatunk el a közös sikerhez: visszahozhatjuk a munka örömét és a munkatársunk elkötelezettségét.

Hol dolgozik a vezető, a coach, a HR munkatárs?

A Coaching Határok Nélkül októberi, „A modern agykutatás eredményei a vezetői hatékonyság szolgálatában” című workshopját nagy érdeklődéssel vártam.

Egyik közösségi portálon, ahol megosztottam az eseményt, a következő kérdést tette fel valaki:

„1 nap alatt szerinted mennyire mélyen foglalkoznak ezzel?”

Akkor még nem tudhattam, helytálló-e a válaszom: „Elég alaposan. Nem arról szól, hogy az idegtudományt megtanítsák, hanem arról, hogy egy két eredményét megmutassák és bemutassák azokat a pontokat, ahol felhasználhatók. Meglepő, hogy egy nap alatt mennyi használható tudást lehet átadni, – amennyiben jól építik fel, megfelelően válogatják a tartalmi elemeket és megfelelő a workshop vezetője.” Utólag látom, igazam volt.

Miért is ugrott be az előadás elején a mondás: ismétlés a tudás anyja? Talán azért mert az anatómiai bevezető után két nagyon fontos dolgot mondott Patricia Riddell professzor az agyról:

Bármi megtanulható, ha elég motiváltak vagyunk és a többszöri kudarcot is vállaljuk, mint a tanulás részét. Ráadásul amellett, hogy ezzel befolyásolni tudjuk szinapszisaink számát, még bizonyos agyterületeken új idegsejteket is tudunk létrehozni, illetve a DNS egyes kódjainak aktiválását módosíthatjuk! Nem döbbenetes? Ez azt jelenti, hogy lehetőségeink sokkal nagyobbak az életünk, létünk alakításában, mint azt néhány évvel ezelőtt gondoltuk!

Az agykutatás olyan új területeket nyitott meg, amelyek alapján jobban megérthetjük a döntéshozatal mechanizmusát is. Az a felismerés, hogy egy gyors (intuitív, többértelmű, implicit) és egy lassú (elemző, racionalizáló, mérlegelő) döntéshozatali rendszer működik az agyban, választási lehetőséget kínál számunkra, amennyiben használni tudjuk és akarjuk mindkettőt. Például úgy, hogy a döntéshozatalba bevonunk olyan személyeket, akik a másik rendszer szerint működnek. Ezzel hatékonyabb vezetést valósíthatunk meg. Amennyiben stratégiákat dolgozunk ki és kihasználjuk a „lassú gondolkodás” rendszerének előnyeit, elkerülhetjük azokat a csapdákat, amelyeket a jövőbe kitolt felelősségek, feladatok jelentenek. Mert sajnos, hajlamosak vagyunk arra, hogy a jövőbeni énünkre hárítsunk feladatokat, felelősségeket.

Számomra teljesen új dologgal is találkoztam: az elvárás/előrejelzés hibájának fogalmával. Ez egy cselekvés, esemény elvárt kimenetelétől való eltérést jelöli. Lehet pozitív (többet kapunk, mint vártunk) és lehet negatív (kevesebbet kapunk, mint amit vártunk) eltérés is. Ami igazán meglepő, hogy az agy nem a jutalmazásra reagál a legjobban, hanem az eltérésekre, – ellentétben a régebben gondoltaktól. Sőt, a negatív eltérések jobban mozgósítják a kreativitást, és a tettrekészséget, mint a pozitívak! Hát ennyit a kiszámítható bónuszrendszerekről! Nem motiválnak. És így már tudjuk, miért nem olyan hatásosak, mint azt szeretnék a vállalatok.
Ezzel nem értek véget az újdonságok! Megtudtuk, hogy a vezetés bizonyos módjai más-más agyterületeket aktivizálnak a követőkben, illetve megjósolható, hogy kik lesznek a követők. Azért ez sem lebecsülendő eredmény, ám ennél tovább is jutott a kutatás: Kimutatták, hogy két vezetési mód különíthető el és ez a kettő egyidőben történő működése kizárja egymást. Vagy egyikben működik a vezető, vagy a másikban. Nincs kevert állapot. Az egyik a feladat orientált, a másik a szocio-érzelmi orientált, emberközpontú. Ahhoz azonban, hogy a vezetés hatékony legyen, jó lenne mindkettő előnyeit használni. Ezt csak úgy lehet elérni, ha a vezető „hátrébb lép” és kívülről próbál a folyamatokra és saját működésére tekinteni és igény szerint váltani. Ennek pedig nagyon jó eszköze a coaching. Tehát tudományos magyarázatát is megismerhettük a coaching szükségességének és eredményességének!

Hogy hol dolgozik a vezető, a HR munkatárs, vagy a coach? Természetesen az agyban. Méghozzá nem is csak a sajátjában! Talán érdemes ezt szem előtt tartanunk.

 

Dr. Gogolák Zoltán
coach, szervezetfejlesztési tanácsadó

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Az agykutatás eredményei megerősítik a coaching létjogosultágát

Izgatottan vártam a Coaching Határok Nélkül (CHN) október 28-i vezetőképző workshop-ját, ahol Prof. Patricia Riddell Oxfodban doktorált skót agykutató volt a meghívott külföldi előadó. Mivel legelőször természettudományos tanulmányokat folytattam, felüdülést jelent számomra, amikor a interdiszciplinárisan közelítünk a vezetéstudomány felé, de azért nem gondoltam, hogy annyi minden fog elhangozni, ami alátámasztja a coaching létjogosultságát és működési mechanizmusát a tudomány szemszögéből is. Az egynapos progamból ’elvitelre’ a következő pontok lehetnek érdekesek:

chn_patricia_riddell_workshop_1

Hogyan támogatja a coach a tanulási folyamatot?
Mára már bizonyított tény, hogy agyunk képes az új befogadására, bármi is legyen az.  Életkortól függetlenül nincs olyan dolog, amit ne tudnánk megtanulni, ha megpróbáljuk és tényleg akarjuk. Az idegrendszer működése új idegsejtek, szinapszisok és felgyorsult ingerületátvitel segítségével támogatni fogja a tanulást. A hangsúly az akaráson, a kitartáson, az új dolog folyamatos ’csinálásán’ van. Enélkül az agyunk nem kap stimulust, és meg sem közelíti azt a potenciált, ami rendelkezésünkre áll. Felnőttként megkadályoznak bennünket a félelmeink, a megfelelési kényszer és a korlátozó hitedelmek, de más akadály nincsen. A coaching eszközrendszere segíti a hiedelmek feldolgozását és eltávolítását, és a coachingban ezt a tanulási folyamatot szabadítjuk fel, így téve akadálymentessé a pályát a változások előtt. Ezt a professzor asszony is kiemelte, és az sem véletlen, hogy jelenleg ő is éppen coach végzettségének megszerzésén dolgozik.

Hogyan teszi könnyebbé a coaching a jövő megvalósítását?
A coaching egy jövőorientált módszer, és abban segít az ügyfeleknek, hogy lássák magukat a jövőbe vetítve, és megtervezzék az odavezető utat. Ez azért fontos segítség, mert agyunk alapbeállításban a jelenbeli én boldogságát és elégedettségét tartja a legfontosabbnak, és a jövőbeni sikereket diszkontált, csökkentett értéken veszi figyelembe. Például amikor elcsábulunk fogyókúra közben, az emiatt az agyműködés miatt van. A coaching azonban jól működik nehézségek esetén. Amikor az ügyfél a coaching során felépíti jövőjét, jövőbeni énjét, rendkívül fontos motivációhoz és hajtóerőhöz jut, segítve az agyat abban, hogy az azonnali jóérzés utáni vágyát félre tudja tenni jövőbeni énje boldogsága érdekében, így ’tartva a célon’ az illetőt.

Hogyan segíti a coaching a döntéshozatalt?
Kétféle döntéshozatali mechanizmus létezik az agyban. Az egyik a ’gyors’ a másik a ’lassú’ gondolkodás. A gyors gondolkodás rengeteg információt dolgoz fel rövid idő alatt holisztikus módon, de nem tudatosulnak ezek az információtartalmak. A lassú gondolkodás módszeresen elemzi a kulcsfontosságú információkat, pártatlanságra, egzaktságra törekedve. Mindkét módszer nagyon hasznos, de nem ugyanabban a helyzetben. Kétséges kimenetű döntéseknél, ahol számos változót nem ismerünk, a gyors gondolkodás vezet eredményre, és a boncolgatás lényegében leblokkolja a továbblépést. Ha viszont egy akciótervet kell elkészíteni, az egymásra épülő lépéseket megtervezni, a lassú gondolkodással történő, logikus tervezés a célravezető. Ahol mérhető kockázat van mindkét gondolkodást igénybe kell vennünk, hogy se túl óvatos, se elnagyolt döntést ne hozzunk. A coach kérdéseivel, perspektíva váltó kezdeményezéseivel, a tempó gyorsításával vagy lassításával segíti ügyfelét, hogy ezeket a döntéshozatali rendszereket a megfelelő helyen és időben alkalmazza.

Hogyan képes a coach viselkedés változásra sarkallni ügyfelét?
Az agykutatás bizonyítékai szerint a korábbinál magasabb tejesítményt leginkább a váratlanság segíti elő. Olyan helyzetek, ahol az elvártnál jobb vagy rosszabb történt, nem pedig a kiszámítható vagy elvárt végkifejlet. Egy ilyen szituáció elgondolkodtat bennünket és másfajta viselkedésre, illetve nagyobb teljesítményre sarkall. A coach gyakran dícséri meg ügyfelét egészen váratlan dolgokért, amely környezete vagy saját maga számára evidens vagy észrevétlen volt, de az is elfordul, hogy váratlan kérdéseket tesz fel vagy váratlan visszajelzést ad, ami meglepetésként éri az ügyfelet. Ezek az előre nem kalkulált elemek azok, amelyek komoly hatást érnek el, elgondolkodtatják az ügyfelet, bátrabbá, kreatívabbá teszik őt, és arra inspirálják, hogy viselkedésén változtasson.

Hogyan ad nagyobb választási szabadságot a coaching az ügyfélnek?
Mindnyájunknak vannak előítéletei, de ha tudjuk, hogy ezek agyunk működése révén keletkeztek, szívesebben megvizsgáljuk őket. Előítéleteink azért vannak, mert az agy a szimultán előforduló dolgokat, eseményeket összeköti és a későbbiekben egységként kezeli. Például, ha anyánk vagy apánk az ellenkező nemet megbízhatatlannak tartotta, és ezt el is mondta minden alkalommal, amikor ennak aktualitása volt, nagy valószínűséggel mi is fenntartásokkal fogjuk kezelni a férfiakat vagy a nőket. Pedig ez csak egy előítélet, amely úgy keletkezett az agyban, hogy a szüleink reakciója egyidejűleg fordult elő egy nő vagy férfi felbukkanásával. A coaching beszélgetés során ezek az előítéletek gyakran felszínre kerülnek, félrerakhatók, és ezáltal segítik az ügyfelet abban, hogy sokkal nagyobb szabadságfokkal döntsön az adott helyzetben.

A coaching célja, hogy az egyén és csoportok a bennük lévő potenciált és erőforrásokat a lehető legjobb mértékben ki tudják használni céljaik megvalósítására. Hogy ez valóban lehetséges tudományos tény. Ahogyan Prof. Patricia Riddell fogalmazott: ’A coaching tudja ’hogyan’ kell csinálni, a agykutatás pedig megmondja mindez ’miért’ működik.

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.