Életünk 7 szakasza

Tudtad, hogy személyes fejlődésünk, szükségleteink és tudatosságunk érettsége alapján életünk hét szakaszra osztható, legalább is az evolúciós coaching elmélete szerint? Ezeken a szakaszokon mindannyian átmegyünk, és minden korszakban dominál egy elsődleges motiváció, amelynek célja az adott korszakra jellemző szükségletek kielégítése. Ha pedig ismerjük, hogy mi mozgat bennünket életünk egyes szakaszaiban, magunkat és másokat is jobban megérthetjük. Saját magunk szempontjából ez azért fontos, mert ha tisztában vagyunk szükségleteinkkel fokozottabban odafigyelhetünk azok kielégítésére és boldogabb életet élhetünk. Ha pedig tudjuk, hogy mások mit szeretnének akkor személyes szükségleteikre alapozva tudjuk őket motiválni, ami például a gyermeknevelésben vagy a munkavállalók motivációjánál igencsak jól jöhet.

A hét korszak a következő életkorok mentén és jellemzőkkel így írható le:

0-2 éves kor:

Elődleges motivációnk a fiziológia szükségleteink kielégítése, vagyis az életben maradás és túlélés.

3-7 év:

Mozgatórugónk a biztonságra törekvés, a valahová tartozás, a feltétlen szeretet megélése.

8-24 év:

Szeretnénk biztonságban és elfogadva lenni a környezetünk által, és a kortársak elismerését kivívni. Emiatt van van az, hogy hippinek öltözik a gyerek ebben a korban vagy butaságokat csinál, mert fel szeretné magára hívni a figyelmet és szeretné, hogy kortársai elfogadják és felnézzenek rá.

25-39 év:

Az egyéniséggé válás korszaka. Ekkor válsz azzá ’aki vagy’. Az ego mellett a lélek is elkezd szóhoz jutni. Elengedjük a félelmeinket, és felelősséget vállalunk az életünkért. Ahhoz hogy ez megtörténjen kalandokra, kihívásokra, szabadságra és autonómiára van szükségünk.

40-49 év:

Az önmegvalósítás, az önkifejeződés korszaka, amely sokszor teljes pálfordulással jár, ha tényleg hallgatunk valódi önmagunkra. Az emberek gyakran váltanak karriert ebben az időszakban, nagy változások következhetnek be, és sok kérdés merül fel az élet célját és értelmét illetően.

50-59 év:

Az integrálódás, a kapcsolódás korszaka. Szeretnénk kapcsolatba lépni másokkal és célunk az erős kapcsolatok kiépítése, amelyek segítségével kiléphetünk a világba és jelentőségteljes dolgokat vihetünk véghez.

60+ év:

A szolgálat időszaka, amikor már célunk a szolgálat, az adás öröme.

chn_elet

Felpörgött világunkban kérdésként merülhet fel, hogy fel lehet-e és érdemes-e felgyorsítani ezeket a szakaszokat? A tapasztalat azt mutatja, hogy bár lehetséges, hogy bizonyos késztetések korábban megjelennek, mégsem tudjunk átugrani ezeket korszakokat, és meg kell élnünk a ciklus egyes szakaszait. Sőt gondok jelentkeznek, ha nem tudjuk ezeket hiánytalanul megélni, mert a kielégítetlen szükségletek később visszaköszönnek és másodlagos motivációként, valamint korlátozó értékként jelentkezve akadályozzák a későbbi korszakokban a kiteljesedést.  Például ha 3-7 éves korunkban hiba csúszott a gépezetbe, és olyan családban nőttünk fel, ahol nem éreztük magunkat szeretve és biztonságban, ez problémaként fog jelentkezni a kapcsolatépítés időszakában 50-59 éves korunkban. Ez esetben lehetséges, hogy nehézségünk lesz azzal, hogy másokban megbízzunk, és hogy erős kapcsolatokat építsünk ki.

A kielégítetlen elsődleges motivációk nyomán megjelenő másodlagos motivációk és korlátozó értékek gyakran úgy működnek, hogy annak tudatában sem vagyunk, vagy személyiségünk részének tekintjük azokat. Ez felbukkanhat önbizalom- hiányként, ami miatt nem tudjuk magunkat megvalósítani, elutasító magatartásban, bizalomhiányként az emberek iránt, párkapcsolati nehézségekben, az anyagi javak hajszolásában vagy elutasításában, bizonyítási kényszerként, hatalomvágyként, segítség elutasításaként, étkezési rendellenességekben, függőségekben, amelyeket a jelen helyzet látszólag nem indokol. Ekkor érdemes megvizsgálnunk, hogy nem-e a korábbi korszakok kielégítetlen vágyai kísértenek-e még mindig bennünket?

Szerencsére felnőtt korunkban jó esélyünk van arra, hogy tudatosságunkkal felismerjük és letegyük ezeket a terheket. A legegyszerűbb esetben csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi motivál téged, mely szükségleteidet próbálod kielégíteni a munkádban, családodban, hobbidban stb. nap mint nap? Ha őszinte vagy magadhoz rá fogsz jönni, hogy ezek másodlagosan keletkezett szükségletek-e, és megpróbálhatsz változtatni a hozzáállásodon és viselkedéseden, vagy ehhez segítséget igénybe venni, ha úgy érzed, hogy az már nem szolgálja harmonikus kiteljesedésedet.

Sok sikert a megvalósításhoz!

Szlávik Krisztina
www.teremtobeszelgetesek.hu

Önbizalom, motiváció és támogatás a változni és változtatni akaróknak

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Rezíliencia – Nemcsak az olimpia idején aktuális

Rezíliencia. Manapság felkapott kifejezés és téma az önfejlesztés területén és az üzleti életben is. De most a rioi olimpia kapcsán a korábban elbukott, de most diadallal visszatérő versenyzőknél is tapasztalható és kitapintható: a visszatérők ereje. De mit is takar ez a nekünk idegenül hangzó szó? Hogy jobban megértsük utánanéztem a szóhasználat eredetének, hogy a legelejéről kezdhessük. A ’rezíliencia’ kifejezés a fizikában volt használatos, és annak leírására szolgál, hogy az egyes anyagok milyen mértékben képesek visszanyerni eredeti állapotukat és alakjukat egy fizikai deformitást okozó behatás után. Ilyen rezíliens anyag például az acél, és ennek rendkívüli jelentősége van az építőiparban. Az Eiffel-torony kilengése a szél és hőmérsékleti különbségek miatt például 13-18 cm között mozog. Képzeljük el mi lenne, ha mindig egy kicsit meghajlana a széltől, de vissza már nem! Vagy állna-e még egy ilyen magas torony, ha kemény és rugalmatlan kőből készült volna, amely nem tudja a szél energiáját elnyelni? De ha a fák és növények nem lennének kellően rezíliensek elég lenne egy erősebb szél, hogy véglegesen elfektesse az összes fát és gabonát a földön, és akkor bizony nem sokmindent tudnánk learatni, sőt talán maga az élet sem lenne lehetséges.

woman-1209866_960_720

De a fizika után miért lett fogalom a rezíliencia egyének és szervezetek életében? És mennyire fontos a rezíliencia a sikerességért folyamatosan versengő világunkban? Ki tudhatna erről többet, mint egy Olimpikon és háborús zónákban dolgozó diplomata? Cath Bishop világbajnok evezős (2003) és olimpiai ezüstérmes (2004) és magas rangú diplomata, aki konfliktusos területek stabilizálására specializálódott. Szerinte a siker, a kiemelkedő teljesítmény és a hatékony vezetés kevésbé köthetőek a veleszületett tehetséghez vagy az értelmi intelligenciához, és sokkal több közük van a rezílienciához. Az IQ, a keménység vagy a sportban a fizikai erő nem tartoznak a magas teljesítményt hozó tényezők közé. A rezíliencia – vagyis az az ’okosság’, amivel hozzáállásunkból, viselkedésünkből és kapcsolatainkból a legtöbbet hozzuk ki – azonban annál inkább. Sport és diplomáciai karrierje során világossá vált, hogy a siker záloga abban rejlett, hogy milyen mértékben volt képes használni elméjének erejét, működőképes viselkedésmintákat kialakítani és autentikus, együttműködő kapcsolatokat kiépíteni, amelynek segítségével lehetséges volt a döcögősebb, de a jó időszakokat is, a legjobbá alakítani.

Cath Bishop szerint a rezíliencia egyéni, dinamikus és komplex is egyben. Egyéni, mert mindannyiunknak más-más személyes történelme van, más kihívásokkal kellett szembesülnünk, és eltérő tapasztalataink vannak. Dinamikus, mert folyamatosan változik. Komplex, mert számos kvalitást foglal magába. Az emberek leginkább olyasmit értenek rezíliencia alatt, hogy ’felkelsz, ha elbuktál’, ’tanulni a kemény leckékből’, ’nem nem adod fel, amikor a dolgok nehézzé válnak’. A rezíliencia azonban több, mint megbírkózni a nehézségekkel vagy visszatérni egy-egy visszacsúszást követően. A lényeg az, hogy mindez hogyan vezet egy magasabb teljesítményhez, hogyan állunk fel és hogy vajon tudjuk-e használni a visszaesést arra, hogy jobbá válljunk, mint a visszaesés előtt voltunk. A rezíliencia szépsége az a képesség, amelynek segítségével a múlt hibáit közvetlen kapcsolatba hozzuk a jövő sikerével.
A kudarc nem más, mint tanulás. Cath tíz évig versenyzett olimpiákon és világbajnokságokon, de a kőkemény valóság az, hogy sokkalta több versenyt veszített el, mint amennyit megnyert. A top szinten ez már csak így van. Legjobban Michael Jordan foglalta ezt össze: ’ Több, mint 9000 esélyt puskáztam el a karrierem során… Újra és újra kudarcot vallottam. És ez az amiért sikeres vagyok.’
Cath-nek is eltartott egy ideig, amíg rájött, hogy minden kudarc megadta számára azokat az extra hozzávalókat, amely ahhoz kellett, hogy nyerjen a jövőben. Legelsősorban tehát a rezíliencia arról szól, hogy folyamatosan változunk, fejben sem limitáljuk saját magunkat az elérhető teljesítményeinket illetően, és hogy élethosszig tanulunk. Ebben az értelemben gyakorlatilag, a kudarc viszont nem más, mint a tanulás szinonímája.

Sok sikert a megvalósításhoz!

Szlávik Krisztina
www.teremtobeszelgetesek.hu
Önbizalom, motiváció és támogatás a változni és változtatni akaróknak

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Te is zseni vagy! Ne félj szabadon használni képességeidet és kibontakoztatni tehetségedet!

Tudtad, hogy zseni vagy? Úgy hisszük, hogy a zsenialitás a kevesek kiváltsága, különlegesnek születni kell. Az ismeretterjesztés többnyire leszögezi, hogy a népesség elenyésző hányada zseni, és ebben a hitben nevelnek bennünket. Holott azt is olvasni, hogy a zsenialitás fogalma nem egyértelmű, és az IQ, az értelmi képességek felmérésén túl, nem is nagyon mérhető. Nincs se zseni vizsga, se bizottság, amely kimondhatná egyértelműen valakiről, hogy ő bizony zseni.

A fogalom tisztázatlansága ellenére átlagemberként definiáljuk magunkat és tényként fogadjuk el, hogy mi biztosan nem születtünk különleges képességekkel. De vajon tudhatjuk-e ezt biztosan? Nem lehetséges, hogy inkább az oktatási rendszer, a magolás, az osztályozás, a kishitűség, az önbizalom és motiváció hiánya, a (csak) kompetenciákban való gondolkodás, a társadalmi vagy családi elvárások, a hatékonyság-központú üzleti modellek, a rövidtávú pénzügyi mutatószámokban mért sikeresség, a napi szintű taposómalom hatására feladtuk, hogy keressük-kutassuk miben vagyunk igazán  jók, és esélyt adjunk magunknak ezen képességek magas szintre fejlesztésére és alkotó folyamatokban való kamatoztatására? Mert a jutalom a mai napig inkább azért jár, ha megtanulunk szabályt követni, egy információhalmazt tényként elfogadni és bebiflázni, egyfajta feladatot jól, rutinszerűen elvégezni, és nem azért, mert másképp gondolkodunk, megkérdőjelezzük a status qou-t, és képesek vagyunk valami merőben újat megalkotni.

Persze a szabályozott keretek is nagyon fontosak, de közben itt vagyunk a 21. század kezdetén, ahol az egyéntől a szervezeti és globális szintig egyértelműek – mellesleg nem is éppen ’kispályásak’ – a kihívások, amelyekkel nap mint nap szembesülünk. Kérdés, hogy ez a mostanra megszokott és beidegződött – ’a megoldás más kezében van’, ’majd az okosok megoldják’ vagy éppen az ’én vagyok a főnök, majd én megmondom mi a tuti’ – megközelítés mennyire szolgál bennünket, amennyiben ezekre a kihívásokra szeretnénk válaszolni? Mármint azokra a kihívásokra, amelyeket valószínűleg ez a gondolkodásmód generált. Pedig már Einstein is megmondta, hogy nem lehet megoldani a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket. Hát tényleg zseninek kell lenni, hogy erre rájöjjünk? És várnunk kell az Einsteinekre, hogy a kezükbe vegyék a mi jövőnket?

De mi van akkor, ha mindannyiunkban ott rejlenek a zsenialitás magjai, amit kinevelve saját tehetségünkre is támaszkodhatnánk, hogy nekilássunk saját életünk, munkaszervezetünk, a gazdaság, a környezetvédelem vagy a társadalmi élet kihívásainak megoldásához? Myles Downey angol író (Enabling Genius), vállalkozó és coach szerint pontosan ezt kellene tennünk. Ő ugyanis azt állítja, hogy a zsenialitás mindenki számára elérhető, és hogy nyugodtan támaszkodhatunk saját magunk, illetve szervezetek esetén minden egyes munkavállaló zsenialitására.

Az ő definíciója szerint a zsenialitás ugyanis mindannyiunk természetes állapota. Állapota, és nem adottsága! Szerinte a zsenialitás nem más, mint egy olyan félelem nélküli állapot, amelyben hiánytalanul és akadálytalanul kiteljesedünk, és velünk született erőforrásaink elérhetővé válnak számunkra. Az ő szavaival:

„Hiszem, hogy az ember természetes állapota, hogy teljes körűen megnyilvánuljon, gátlások, kétségek és félelem nélkül teljesítsen, tanuljon és jól érezze magát – egy olyan állapot, amelyben minden bennünk rejlő erőforrás hozzáférhető, amellyel születtünk. (Ez az állapot) a zsenialitás.”

És valóban – ha belegondolunk – a zseniként számon tartott emberekre tényleg jellemző volt a mindenek feletti motiváltság, hogy a velük született képességeiket tűzön-vízen át kiteljesítsék, és alkotó erejüket, kreativitásukat szabadon használják. Lehet, hogy mások is születettek Van Gogh-hoz, Einstein-hez vagy Steve Jobs-hoz hasonló képességekkel, de a félelmek, a konformizmus, a megfelelni akarás, az akaraterő vagy a szenvedély hiánya miatt ezek nem tudtak kibontakozni.

Viszont, ha a zsenialitás egy állapot, akkor az számunkra is elérhető. Először is fontos, hogy beazonosítsuk természetes képességeinket, majd, hogy félelmeinken úrrá legyünk, fejlesszük motivációnkat és akaraterőnket, valamint, hogy tanulással kibontakoztassuk egyéni adottságainkat. Myles Downey szerint ugyanis ezek a zsenialitás pillérei. És ez nem is életkor függő, sőt akár egy élet során több ilyen képességet fejleszthetünk magas szintre. Myles mellesleg 52 éves korában kezdett íróvá válni, mert rájött, hogy újszerű ötletei vannak, és, hogy  jó a fogalomalkotásban.

Mindannyian egyedi képességekkel születtünk, mindenki jó valamiben, sőt több mindenben. Egyre több vállalat érti meg, hogy szemléletbeli változásra van szükség, és hogy az erős szabályozottság és kontroll helyett az alkotó munka, a kreativitás elősegítése előremutató stratégiának számít a fenntartható siker szempontjából.  Egyéni szinten pedig fontos, hogy Te magad higgy magadban, fedezd fel adottságaidat, és ne félj, hanem akard kiteljesíteni azokat!

Sok sikert a megvalósításhoz!

 

Szlávik Krisztina
www.teremtobeszelgetesek.hu
Önbizalom, motiváció és támogatás a változni és változtatni akaróknak!

Megjegyzés: A cikket Myles Downey ezévi angol nyelvű WBECS előadása inspirálta.

 

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

A reptér olyan, mint a coachképzésünk

Tegnap tőlem szokatlan módon idő előtt kiértem a reptérre a fiam és családja; a menyem és a két kislány unokám fogadására, akik Londonból érkeztek haza. Gyakran megyek a reptérre a CHN külföldi előadóit fogadni, de olyankor az autóval csak felhajtok a terminál épület elé, ők bepattannak, és máris úton vagyunk vissza, befelé a városba. De tegnap másként alakult.  Most korán érkeztem, volt még időm a gép érkezéséig, és így leparkoltam, kényelmesen besétáltam az érkező oldal várójába, leültem egy üresen maradt pad szélére és vettem elő az iPad-em, hogy folytassam legújabb szakmai könyvem olvasását, míg várakozom. De nem tudtam megtenni, mert más kötött le. Az emberek elvonták a figyelmem. A forgalmas reptéren szinte leírhatatlan színes ember kavalkád vonzotta tekintetem és figyelmem, kellemes érzéseket váltva ki belőlem. Ennyi mosolygós örömteli arc, ahogy üdvözölték, ölelték egymást, szeretteiket, amikor találkoztak a várakozók az éppen megérkezőkkel nagyon jó látvány volt! Melegséggel töltött el őket nézni! Nem lehetett nem őket figyelni! És elindultak bennem a találgatások…… Kik lehetnek az összeölelkezők? Mi köti össze őket? Még számtalan ezekhez hasonló kérdés villant át az agyamon coachhoz méltó igaz kíváncsisággal.  De mind e közben azt vettem észre, hogy én is önkéntelenül mosolygok. És rögtön beugrott egy másik kép, coach szaknyelven a figyelem első szintjén, amikor nemcsak a látottakra figyelek, hanem arra is, hogy mivel asszociálom azokat, azaz mi ugrik be a látottakkal kapcsolatban, milyen gondolatok és érzések támadnak bennem elvonva a figyelmem a helyszínről: ez itt olyan, mint a coachképzésünkön – jött a felismerés! Ott is ez történik, amikor egy-egy hónap elteltével újra találkozunk a következő modul kezdetekor és mosolyogva ölelésekkel és puszikkal üdvözöljük egymást. Milyen jó újra találkozni és együtt tölteni néhány napot! – így örülünk egymásnak minden alkalommal. Mennyi szeretett árad ilyenkor! Mint itt a reptéren a várakozók és érkezők között. Milyen jó érzés ilyen közegben lenni, mint itt a reptéren akár csak megfigyelőnek is. Mások örömét figyelve tudtam, hogy eljönnek majd számomra is az örömteli pillanatok, amikor fiam és unokáim és édesanyjukat magamhoz ölelhetem, de addig is elgondolkodtatott, hogy mennyi történet van a reptéren újra találkozó, fiúk, lányok, apák, édesanyák, gyermekek, szülő és nagyszülők, barátok és szerelmesek között és mögött.
Mi is a coachképzésen nemcsak magunkat, hanem életünk minden élményét, tudását és tapasztalatát behozzuk. Ott, jelenlétünk során minden rezdülésünket megosztjuk őszintén, bizalommal teli légkört építve, ahol bátran kereshetjük az új gondolatokat és várjuk az új felismeréseket, amik építenek, fejlesztenek minket. Hisz ezért jövünk a képzésre. No meg azért, mert szeretünk emberekkel foglalkozni, segíteni, támogatni őket, hogy megtalálják egyéni útjukat, azt, ami elrepíti őket oda, ahol látni szeretnék magukat. És most már 5 évfolyam nemzetközi coachképzésével a hátunk mögött tudom, hogy a 4 hónap végére meg is érkeznek coach diákjaink oda, ahova vágynak. Úgy szintén garantálni tudom a szeretetet, a melegséget és az egymásra figyelést az egész program alatt hisz az belőlünk árad. Robert Dilts NLP guru után szeretném mondani szabadon: „Ez egy olyan hely, ahová jó tartozni.” Ez már önmagában elég, hogy a mosoly végig az arcunkon maradjon – csakúgy, mint a reptéren a szeretetteikre várakozóknál.

A CHN Nemzetközi Coach Iskola 6. évfolyamán a képzés október 4.-én indul. 60+ órás ICF ACSTH képzés ajándék CHN workshopokkal. Magyar és külföldi előadók teszik páratlanná a képzést. Most még érvényes a kedvezményes jelentkezés.
További információ: http://coachinghataroknelkul.hu/chn-coach-iskola/

Von Bartheldné Ábri Judit PCCVon Bartheldné Ábri Judit ACC
executive coach és kommunikációs tanácsadó
CHN Program Igazgató
www.coachinghataroknelkul.hu

+36 70 772 2419

 

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Tényleg megbízhatunk az intuíciónkban?

WBECS után: Szlávik Krisztina cikke a hallottakról
Amanda Blake WBECS előadásának összefoglalója

Amanda Blake Mester Szomatikus Coach, karrierje során sokáig képviselte az ész vonalát, és – ahogy weboldalán magáról írja – éveken át próbálkozott az intellektusán keresztül, racionálisan eljutni egy boldogabb, elégedettebb és hatékonyabb állapotba… sikertelenül. Majd rátalált egy olyan megközelítésre, amely sokkal nagyobb mértékben segítette hozzá céljai megvalósításához, mint korábban bármi. Ma már egyéneknek és csoportoknak segít, hogy a mélyben megbúvó vágyaikat összehangolják cselekedeteikkel.
WBECS előadásában Amanda segítségével körbejárhattuk a kérdést, hogy valóban megbízhatunk-e az intuíciónkban. Először is lehet, hogy nem hiszünk benne vagy nem veszünk róla tudomást, de tudományos kísérletek igazolták, hogy a kísérleti alanyok, akiknek szép és békét sugárzó, pozitív vagy semleges érzelmi töltetű képeket mutatnak sorozatban, majd belekevernek egy-egy erős érzelmi töltetű képet a sorozatba, például egy csúnya balesetről készült felvételt, a kísérleti alanyok már a kép megjelenése előtt reagálnak testi reakcióikkal. Tehát még mielőtt meglátták volna a képet, ’megérezték’, hogy felkavaró látvány fog következni.

Ha viszont elfogadjuk, hogy létezik intuíció, és az természetes intelligenciák része, akár a hasznunkra is válhat, ha megtanuljuk használni. Ez azonban azért is komoly kihívás a legtöbb ember számára, mivel időnk nagy részét az intellektusunk fejlesztésével töltjük, és iskolázottságtól függően akár 20-25 tömény évet is eltölthetünk észbeli képességeink pallérozásával, míg az intuíció az értelmi megismerési folyamatokon kívül helyezkedik el, és egész testi érzeten alapuló tudásként írható le. Ez egyben egy kulturális akadálya is annak, hogy intuíciónkat hatékonyabban igénybe vegyük, mivel jelenlegi értékrendünkben az intellektuális képességünk fejlesztésére koncentrálunk, valamint figyelmünket főként a külső ingerekre irányítjuk és keveset foglalkozunk a bennünk zajló történésekkel.

Biológiai akadályt képez az, hogy a testi intelligencia lassabban és halkabban működik, mivel ez a fajta információ alacsonyabb sebességgel és gyengébb jelként továbbítódik. A külső történésekről kapott információk ezzel szemben gyorsabban és sokkal intenzívebben adódnak tovább, és ez így is van rendjén az azonnali a túlélésünk és pillanatnyi alkalmazkodásunk szempontjából.

Az addikció, a káros szenvedélyek szintén akadályt jelentenek, és csökkentik az intuíció hatékonyságát.

Mit tehetünk tehát intuíciónk fejlesztése érdekében?

Először is fontos leszögeznünk, hogy az intuíció soha sem 100%-ban megbízható (mint ahogy intellektus sem). Ugyanakkor létezik, és ha nem tanuljuk meg kezelni, akkor tudat alatt fog működni, tudat alatt befolyásolja döntéseinket, és nem tudjuk a benne rejlő lehetőségeket akkora mértékben kihasználni.

Az intuíció ugyanakkor teljesen egyedi és ránk jellemző, mint az ujjlenyomatunk. Fontos tehát, hogy megismerjük saját, megismételhetetlen mintázatunkat.

És akkor itt van a gyakorlati feladat, amely segít az intuíciónk fejlesztésében:

Minél gyakrabban és különböző helyzetekben, szituációkban ’csekkolj be’ saját aktuális testi érzeteid megfigyelése céljából, különös tekintettel a hőérzetre és a feszültségre. Vedd észre, hogy egy adott pillanatban hol van hőmérséklet és feszültségbeli különbség a testedben, illetve, hogy hol jelentkezik a legerősebb érzet. Készíts egy listát, amelyben megnevezed ezeket az érzeteket! A listán legyen 50-nél több érzet leírva!

Amanda javasolja, hogy építsd folyamatosan az önbizalmadat ezen a téren, figyeld meg a reakcióidat és a folyamat végkimenetelét! Ne feledd, hogy az intuíció lassú és halkan hallatja a hangját! Ha a gyakorlatban is tesztelni szeretnéd az intuíciódat, ne ugorj fejest, hanem kezdj az alacsony kockázatot jelentő helyzeteken. Annál is inkább, mivel sok régi tapasztalat, félelem és elévült érzés állhat a tiszta testi érzékelés útjában, amelyek intuíció szerűen jelentkeznek, de valójában annak útjában állnak. Ez esetben próbáljunk egy mélyebb szintű bölcsességhez eljutva túllépni ezeken.
A coachok szerencsére sokkal nyitottabbak és tudatosabbak ezen a téren. Amanda tippje coachoknak, hogy ülés közben is figyeljünk ezekre a testből jövő érzetekre, miközben az ügyfelünkkel dolgozunk. A gerinc alja és a gyomor közötti területet használva központként és onnan indulva terjesszük ki a figyelmünket az egész testre. Használjuk az így kapott információkat a kliensünkkel való munkában. Ha például érzünk valamit a gerincünk aljánál – nem kell erről beszámolni az ügyfélnek, de – megkérdezhetjük őt, hogy vajon ő érez-e valamit ugyanott? Könnyen lehet, hogy az ügyfélnek hasonló érzete van, és a válasz értékes módon viszi előrébb a coaching folyamatot.

Sok sikert a megvalósításhoz!

Szlávik Krisztina
 www.teremtobeszelgetesek.hu

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

 

Egészséges sejtek = egészséges szervezet

WBECS után: Szlávik Krisztina cikke a hallottakról

Judith Glaser WBECS előadásának összefoglalója.

Judith GlaserJudith Glaser a Conversational Intelligence® című könyv írója a modern neurobiológia kutatási eredményeit és módszereit felhasználva segít a coaching megfoghatóvá és egzakttá tételében. Ebben az előadásban olyan témáról beszélt, amelyet már ugyan leírt a könyvében, de még élőben nem adott elő. Judith elkötelezett híve a transzformáció erejével bíró beszélgetéseknek, és pontosan tudja is, hogy mit is takar mindez, mivel mérések igazolják a testi szinten végbemenő neurobiológiai folyamatokat a kommunikáció különböző szintjein.

Judith szervezeteknek segít, hogy az ott zajló beszélgetéseket és kommunikációt egy magasabb minőségi szintre emeljék, mert:

’A nagyszerűség következő szintéjének megvalósulása a (szervezeti) kultúra minőségétől függ, ami  viszont a kapcsolatok minőségének a függvénye. A kapcsolatok minősége pedig a beszélgetések minőségétől függ. Minden a beszélgetésen keresztül történik.’

Ennek működését Judith Glaser be is mutatta:

Judith biológiai sejtjeink egészségéből indul ki, amikor az egészséges szervezetek jellemzőit kutatja. A rákos sejteknek a kövező jellemzőik vannak:

 • nem kapcsolódnak más sejtekhez
 • kontroll nélkül osztódnak
 • kommunikációs képességüket elveszítették, nem tudnak kommunikálni más sejtekkel
 • sérülten sem pusztulnak el

Az egészséges sejtjeink ezzel szemben:

 • tervet követve szaporodnak, osztódnak
 • más sejtekkel kommunikálnak arról, hogy mikor osztódjanak
 • kapcsolatban maradnak más sejtekkel és közösen, együtt ’navigálnak’
 • különböző funkciójú sejtekké differenciálódnak pl. tüdő, szív stb. sejtek lesznek belőlük
 • a sérült sejtek elpusztulnak

A kutatásokból kiderül, hogy az emberek működtette szervezetek esetén sincs ez másként.

Az egészségtelen szervezeti kultúrák jellegzetességei:

 • nincs letisztult jövőképük
 • tagjai izoláltan léteznek és nincsenek kapcsolatban egymással
 • tagjai nincsenek tudatában másoknak
 • tagjai elveszítették a képességüket, hogy bármit megosszanak másokkal
 • nem adnak egészséges visszajelzést, és nem távolítanak el senkit a szervezetből

Az egészséges kultúrákban:

 • közösen hozzák létre a jövőképet és megtervezik az oda vezető utat
 • aktív kommunikáció és közös alkotás zajlik keresztül-kasul a szervezetben
 • tagjai mindekor kapcsolatban maradnak egymással, bevonódnak, alkotnak és folyamatosan navigálnak egy közös cél felé
 • differenciálnak és működésbe hoznak egyedi kompetenciákat
 • visszajelzést adnak, fejlesztik a tehetséget, és valós törekvésekre, vágyakra, igényekre alapozott növekedésre fókuszálnak

És ahogyan az élő szervezeteknek is van DNS-ük, amely az élő szervezet jellegzetességeit határozza meg, úgy a szervezeti kultúrák esetében is beszélhetünk egy transzformáló erejű ’DNS’-ről:

Az egészségtelen szervezeti dinamika a következőképpen írható le:

 • Dialógus: a felsőbb vezetés és alkalmazottak között ritkaság számba megy (A feltartott zászlókat, jelzéseket senki nem veszi tudomásul.)
 • Navigáció: Az egyének nem beszélnek egymással a szükségletekről, és nem is eszerint navigálnak.
 • Szokás: A munkavállalók megrekednek pozíciójuk megszokott, változatlan keretei között, nem összpontosítanak a jövőre

Az egészséges szervezeti dinamika ezzel szemben erről ismerhető fel:

 • Dialógus: a felsőbb vezetés és alkalmazottak között folyamatosan zajlik
 • Navigáció: a beszélgetések a szükségletekre fókuszálnak és a közös sikert szolgáló navigációt szolgálják egy közös cél felé
 • Szenvedély: a beszélgetések a jövőre vonakozó aspirációkra, vágyakra összpontosítanak, és arra, hogy hogyan lehet azt közösen megvalósítani

Az egészségtelen állapotból az egészséges kultúrába elmozdulás a DNS transzformációjával, módosításával lehetséges, úgy hogy aktiváljuk, kicseréljük és szabályozzuk azt. Érdekes módon ezt az átalakulást a szervezeti dinamikában – a kutatások bizonyítéka alapján – az emberek szervezetében történő biológiai változások is kísérik, jelzik, és tovább erősítik.

 • Az egészséges kommunikáció kialakítása bizalom-építés segítségével lehetséges, egymással és a csapatokon belül. Neurobiológia hatás: Ez erősíti az elülső agyi lebeny és a szív kapcsolatát, amely pedig megnyitja az utat az empátiának, új elképzeléseknek, rálátásnak, bölcsességnek, és még sok egyéb másnak…
 • A hatékonyabb navigálás elősegítése úgy lehetséges, ha az együttműködéshez és információ megosztáshoz, a felfedezéshez és közös alkotáshoz biztonságos környezetet teremtünk, és bátorítjuk, hogy azonos szinten lévők coacholják egymást, valamint, hogy a sikerhez vezető utat megtervezzék. Neurobiológiai hatás: Az oxitocin nevezetű ingerületátvivő anyag termelése serkentődik, amelynek szerepe a kötődés és közös alkotás elősegítése.
 • A munka iránti szenvedély kialakítása érdekében törekedjünk arra, hogy a jövőhöz kötődjünk, és arra összpontosítsunk. A közös alkotás legyen a fókuszban, ne pedig a megmondós, ’ez van ezt kell szeretni’ stílus és a ’nekem mindig igazam van’ igény kielégítése. Neurobiológiai hatás: Serkenti az elülső agyi lebeny működését és az oxitocin termelést, ami stimulálja a közös alkotást szolgáló beszélgetéseket és kommunikációt.

Sajnos a DNS átalakítása sokszor nehézségekkel jár, mert ütközik a meglévő céges vagy akár egy magasabb szintű pl. nemzeti kultúrával is. Pedig az ez irányba tett lépéseknek nagy szerepe van a kooperáció és a lojalitás elősegítésében, a kapcsolatok minőségének javításában, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szervezet a fejlődés vagy a kiválóság következő szintjére léphessen. Mindannyian emberi lények vagyunk, és kapcsolatteremtésre vagyunk ’huzalozva’. Valójában a kapcsolatteremtés iránti igény minden másnál erőteljesebb mozgatórugó számunkra. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, nem tudunk egészséges, aktív, alkotó, befogadó és innovatív szervezeti kultúrákat létrehozni, amelyek az idő próbáját is kiállják, és tartós eredményeket produkálnak.

 

Szlávik Krisztina
www.teremtobeszelgetesek.hu

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

Az erősségek ereje a legerősebb

Egy olyan világban, ahol az emberek szívesebben hibáztatják egymást, semmint, hogy elismerjék az értékeiket, és bátorítás helyett inkább kritikai megjegyzéseket tesznek, különösen hasznos, ha olyan szemlélettel találkozhatnak, amely ennek az ellenkezője: az erősségek értékelése, és ennek alkalmazása a vezetésben és a szervezeteken belül. Ezzel a gondolkodásmóddal ismertette meg hallgatóit Kim Gregory, a Coaching Határok Nélkül (CHN) programsorozat júniusi workshopján.

Kim Gregory, aki HR igazgatóként, majd 1997-től szervezeti tanácsadóként dolgozik, többek között olyan cégekkel, mint az American Express és a Marks & Spencer, budapesti workshopját mindjárt egy gyakorlattal indította. Arra kérte a résztvevőket, hogy mindenki idézzen fel az életéből egy olyan helyzetet, amikor csúcsformában volt, és meséljen róla pár percig a szomszédjának. Milyen érzés volt, mit csinált jól, ki segítette benne?
A terem légköre percek alatt megváltozott. Mindenkinek volt egy kellemes emléke, és csupa mosolygós ember ült az asztaloknál.
Ilyen egyszerű – lehetne mondani. Hát még gyakorolni!
A kutatások azt mutatják, hogy ahol támogatják a dolgozók erősségeinek stimulálását akár 38%-nál is nagyobb termelékenység növekedést érnek el. Az erősségekre összpontosító fejlesztéssel átlagosan 48%-os a teljesítmény növekedése, míg ahol a gyenge készségeket akarják fejleszteni, az erőfeszítések után is csak 6%-os eredményt érnek el. Amikor a szervezet az erősségekre koncentrál, és azokat ismeri fel és ismeri el a munkatársak elkötelezettsége 9%-ról akár 73%-ra is felugorhat.

Kim azt mutatta meg gyakorlatokkal, hogyan hat a gondolkodás átformálása az emberi magatartásra, és ezzel a teljesítményre ha értékeljük az erősségeket.

Az erősségen alapuló vezetés azt nézi, és arra ösztönzi a munkatársakat, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, hogy felismerjék, s alkalmazzák az erősségeiket, és mindehhez a legmegfelelőbb környezetet teremtsék meg.

Amikor felidézték a hallgatók a csúcsformájuk pillanatait, azt is megvizsgálták, hogy milyen volt akkor a fizikai környezetük, milyen volt a kapcsolatuk a főnökükkel, kollégáikkal, milyen volt a vállalati kultúra, milyen időbeosztással dolgoztak. Szóval mindazokat a hatásokat, amelyek segítették őket abban, hogy a legeredményesebbek legyenek.

Ezeknek a jelenségeknek az ismerete nemcsak a vezetést segíti abban, hogy ha hasonlóan sikeres munkát várnak el, milyen körülményeket kell létrehozni, hanem ahhoz is nagyon hasznos a módszer, hogy a HR-sek hogyan válasszák ki az adott területekre a legalkalmasabbakat a jelöltek közül.
Mert ha például, megkérdezik azt is, milyen körülmények között tudtak legjobban teljesíteni, akkor kiderülhet könnyen, hogy az illető éppen arra a munkahelyre való-e, vagy sem.

CHN_Kim_Gregory_2016-06-13_1

Érdekes képet lehet kapni a saját erősségekről Kim táblázatából, ahol 24 féle lehetőséget nevez meg, és ki lehet választani 3-4-et, amely leginkább cselekvésre készteti az embert. Például az együttműködés, a kreativitás, az empátia, a rugalmasság, az optimizmus, a reziliencia, vagy a hatékonyság. Csakhogy Kim módszere nem áll meg az erősségek felismerésénél, hanem azt is vizsgálja, hogy ezek közül melyek azok, amelyek valóban sajátjai az embernek, s melyek azok, amelyeket megtanult, hogy megfeleljen bizonyos kívánalmaknak. Mert azt is megfigyelték már, hogy a kiégés jelensége nagyon gyakran a tanult viselkedés erőltetése nyomán alakul ki. Nem lehet büntetlenül túl sokáig fenntartani az ember egyéniségétől idegen magatartást. Ezért célszerűnek tartják, hogy a HR-esek a jelöltek közül való kiválasztásnál azt is vegyék figyelembe, hogy egy idő után a kompetenciáikat kevésbé használják az emberek, mint az erősségeiket.

 

Peredi Ágnes
coach

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

 

Hol az én erőm?

Akkor a legelkötelezettebbek az emberek, ha valami olyat csinálnak, amit élveznek. Ha elkötelezettek vagyunk, akkor teljesítünk a legjobban. Hisz ilyenkor élvezzük a feladatot, mivel azt csináljuk, amiben jók vagyunk, és ami, ezáltal közel áll hozzánk, ami az erősségünk. Ilyenkor szárnyalunk és nem mellékes eredmény: nem akarunk elmenni az adott munkahelyről, mert jól érezzük ott magunkat, hisz van sikerélményünk.
Megvan az én egyéni erősségem, de van csapat és szervezeti erő is. Ismered az erősségeidet? Foglalkozol a csapatod erősségeivel és az mentén dolgozik mindenki? Hozzájárulsz a szervezet erősségéhez? (Nem lennék coach, ha nem lenne ennyi idevágó kérdésem.)
Alapvető dolog, hogy, amikor a másik oldalon, a megrendelő oldalán állunk, akkor is csak a legjobbal tudunk megelégedni, azt várjuk el és csak azért vagyunk hajlandók teljes árat fizetni.
Néhány évvel ezelőtt, egy november eleji szombaton, amikor John C. Maxwell, amerikai vezetőfejlesztő guru Budapesten járt, ő mesélte, hogy ki az aki, ha elmegy egy étterembe, azt mondja, hogy ma egy középszerű szakács és egy középszerű pincér szolgáltatásaira vágyik. Kizárt, hogy ezt kívánnánk.

fa
Csodás eredményeket és élményeket hozhat, ha felismerjük és megtaláljuk az erősségeinket. Ez a mi feladatunk, de segíthet egy jó coach, vagy a főnök, aki kérdéseivel elgondolkodtat, visszajelzéseivel segíthet felismerni, hogy miben vagyunk jók, és szárnyalásunk mentén következetesen elismeri a kimagasló teljesítményünket.
Ez az erősségekre alapozó megközelítés, erősségeken alapuló vezetés bemutatása és a módszer megtanítása lesz a következő CHN workshop témája június 13.-án.

Nézzük csak a módszer előnyeit:

 1. Lényegesen nagyobb termelékenység. Kutatások bizonyítják, hogy ott, ahol az emberek az erősségeik mentén dolgoznak 38%-kal nagyobb a termelékenység.
 2. A képzések terén nagyobb a megtérülés. Ha az erősségeket fejlesztjük, akkor átlagosan 48%-kal nagyobb fejlődés fog bekövetkezni, mint ha a gyengeségeket próbálnánk javítani, mert abban az esetben csak 6%-os javulás várható.
 3. Teljesítményjavulás. Amikor a teljesítményértékelő beszélgetéseken a hangsúly az erősségeken van, akkor felmérések szerint a teljesítmény további 36,4%-kal javul, míg, ha a gyengeségek kerülnek kihangsúlyozásra, akkor további 26%-os visszaesés kalkulálható.
 4. Elkötelezettség erősödése. Ha az emberek azt csinálják, amiben jók, amiket pont emiatt szeretnek csinálni, akkor 6-szor nagyobb az elkötelezettségük. Az elkötelezett munkaerő képes csak csúcsteljesítményt produkálni. Amikor szervezetek az erősségekre fókuszálnak akkor az elköteleződés 9%-ról 73%-ra nőhet.
 5. Nagyobb nyereségesség. Azok a csapatok, amelyek az erősségeik mentén vannak használva 8,9%-kal nagyobb nyereséget termelnek. Hiszen ezeknél a csapatoknál kisebb a hiányzás, a selejtes termelés, kevesebb a balesetek száma és, amiből több van az a kreatív megoldások száma, energikus és lelkes hozzáállás minden nap, minden helyzetben.
 6. Ha az erősségeink mentén dolgozunk, akkor jobban teljesítünk az ügyfélmegtartás területén is. 44%-kal magasabb ügyfél lojalitás az eredmény.

Aki a munkaerő megtartásának a kulcsát keresi annak az Erősségek Alapú Megközelítés elengedhetetlen tudás, egy olyan szemlélet, ami elégedett munkaerőt „nevel” és ezáltal ennek értéke konkrétan pénzben mérhető, és átvitt értelemben pedig, a régi mondás szerint aranyat ér.

És még egy videó a téma szakértő gurujától, Marcus Buckingham-től:

CHN logo 2015_05_31

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

 

 

Lusták vagyunk gondolkodni

Gondolkodni? Mikor?

Számos vezetőfejlesztésen feltett kedvenc és gyakori kérdés: Hol szokott Ön gondolkodni? Mikor és mennyi időt szán erre a nap vagy a hét folyamán? A naptárába be van írva?
Lassan és bizonytalanul jönnek a válaszok. Amikor jönnek, akkor több gondolkodásra használt helyszín kerül megemlítésre, de a munkahely sosem merül fel. Ott nem is a gondolkodás a legfontosabb, hanem a megoldás.
Nincs idő gondolkodni, sokszor tudatosan vagy tudat alatt, nincs is bennünk igény rá és gyakran nincs is ilyen elvárás. Csak megoldások kellenek, de azok minél előbb. Hisz mindig rohanunk, nincs idő, időt befoglalva elmélyülni, kifelé látszólag semmittevően ülni, nincs idő dolgokat megfontolni, hosszabban mérlegelni. Így az is lehet, hogy le szoktunk a gondolkodásról. Mit gondol Ön erről?
A coaching a gondolkodást hozza vissza professzionális formában. Coachként, amikor dolgozom beszélgetéseim során, elvárom, hogy ügyfeleim gondolkozzanak és egy alapos reflektálási folyamat végén találják meg a számukra legmegfelelőbb megoldást. Ők meg sokszor – főleg szakmai kapcsolatunk elején – elvárják, hogy én mondjam meg. Milyen alapon? Nem ismerem életüket, nem ismerem választási lehetőségeiket, csak tudom, és teljes szívemből hiszem, hogy, ha neki állnak gondolkodni, akkor meg fogják találni a saját válaszukat, ami számukra a legjobban működik. Ez az elv vezérel, e szerint működöm.
Valamikor tanácsadóként, én is volt, hogy megmondtam. Egy szakterület volt – még most is van -, amit tudtam és ott és akkor büszkén voltam a legokosabb. Most azt tölt el büszkeséggel, ha ügyfeleim önálló gondolkodását segítem elő, ami új felismerésekhez vezet. Tudom, hogy ebben jelenlétemnek, kérdéseimnek és visszajelzéseimnek nagy szerepe van. Coachként – de már hétköznapi emberként sem teszem – nem kell megoldást adnom hisz az csak is a sajátom lenne. Ha elengedem az egómat tudom, hogy az én megoldásom csak nekem fontos. Most már tudom, hogyan ne mondjam meg a tutit.
Ha egyedül nem megy coach segítségével el lehet kezdeni a rendszeres gondolkodás gyakorlását.
Érdemes megvizsgálni, hogy milyen előítéletekkel és elvárásokkal szállunk bele a gondolkodó partner, a coach keresésbe.

Vezetői coach vezetői tapasztalat nélkül gondolkodó partner lenne

Miért van az, hogy sok vállalatnál a coachot azzal a kikötéssel keresik, hogy vezetői előélet és tapasztalat kötelező? Gondolják, ha vezető volt valaki, valamikor a múltban, akkor majd ma meg tudja mondani, hogy mi a helyes válasz a jelen kor kérdéseire, amit az ügyfél egy beszélgetés folyamán esetleg feltesz? Coaching során a coach kérdez, és nem az ügyfél. Téves hozzáállás bármi mást elvárni.
Lehet, hogy inkább mentort keresnek a vezető mellé, aki majd kipótolja tudását? Az is egy segítő szakma más alapokon, más elvek mentén. Ne keverjük össze őket.
Mi számít vezetői tapasztalatnak? Szakmai kiválóság (CPD – continuous professional development), élettapasztalat, önálló vállalkozás és márkaépítés hova számít?  Fontosabb valamilyen nemzetközi nagyvállalat „katonájaként” mások által kiépített márka mögött eltöltött évek, ahol a szervezeti szabályzat diktál? Vagy másfelől elismerhető-e vezetői képességnek az is, ha valaki több éves munkával önálló vállalkozást és márkát épít, saját maga finanszírozva folyamatos fejlesztését, tanúbizonyságot téve a kor elvárásainak megfelelő állandó megújulás mellett? Meggyőző ügyfél ajánlásokkal a tarsolyban kellő tapasztalattal a háta mögött lehet valaki coach egy vezető mellett, előmozdítva annak önálló gondolkodását? Mi az,a mi kell ahhoz, hogy jó gondolkodó partnerek legyünk és „csak” azok? Évek óta coachként dolgozó kollégáim, még most is sokszor vezetői tapasztalataikat kénytelenek kihangsúlyozni pedig az már a messzi múlt elavult és elévült tudása. Mit számít az ebben a mai oly gyorsan változó világban!? Mennyire lehet arra ma támaszkodni?

office

Tanuljunk meg felejteni

Ide illik kedvenc sztorim a Coaching Határok Nélkül (CHN) 4. évadjából.
2015 májusában Professzor Peter Hawkins volt a CHN vendég előadója, aki elismert vezetőfejlesztő guru, tanácsadó, executive coach Angliában.
Képzeljünk el egy hatvanon túli, ősz hajú, elegáns, és egyben energikus egyetemi professzort, aki, nagyvállalatok és kisebb, de annál nevesebb magán cégek csúcs vezetőivel és csapataikkal, igazgató tanácsokkal dolgozik rendszeresen havi vezetői fizetéseknek megfelelő napidíjjal.
Professzor Hawkinst azért alkalmazzák, hogy neki szegezzék kérdéseiket: „Peter, mit tegyünk….?”
Szinte kisfiús mosollyal, pimasz és egyben – számomra nagyon – merész hozzáállással szokta ilyenkor azt válaszolni:
„Nem tudom, de együtt majd kigondoljuk a megoldást.”
Peter Hawkins azt vallja és hirdeti, hogy a jelen kihívásaira nem a múltban rejlenek a válaszok.  Ami egykor vezetői megoldásként jól működött nem valószínű, hogy a 21. század kihívásaira a megfelelő választ jelenti. Peter azt is tanítja, hogy el kell döntenünk, hogy melyek azok a korábban elraktározott tanultak, amiket tudatosan, el kell felejtenünk, mert már nem szolgálnak minket, nem válnak a hasznunkra. Tudatosan kell frissítenünk fejben is és nemcsak a műszaki eszközeinket és rendszereket.
A saját élményen alapuló tudás frissen tartásának módja, a modern vezető legfőbb tanulási módja a reflektálás, a gondolkodás.
Sokszor érzem, hogy meg kell tanulnunk gondolkodni, mert így hozzuk ki a kreativitást magunkból és csak így találjuk meg azokat az új válaszokat, az innovatív megoldásokat, a folyamatos megújulást, ami elengedhetetlen a versenyképességhez, a sikerességhez vagy csak egyszerűen az üzleti túléléshez.
Coachként furcsa számomra, ha valaki kérdésemre, hogy miben akar fejlődni azt válaszolja: „Nem tudom.” De coachként el tudom fogadni, hogy most még nem tudja, hisz idő kell rá, hogy kigondolja. És ez így rendben is van: Tessék gondolkodni!  …..és én türelmesen várok.

Coaching Határok nélkül

A Coaching Határok Nélkül (CHN) 2011 szeptembere óta zajló rendezvénysorozat, amelynek célja, Magyarországra hozni a nemzetközi coaching szakma és a vezetőfejlesztés elismert – nemzetközi viszonylatban is a legkimagaslóbb tudású – szakértőit. Rajtuk keresztül megismerjük a változatosságában és mélységében  folyamatosan bővülő és megújuló coaching világ legújabb trendjeit.
Havi rendszerességgel egy új téma és  új előadó mutatkozik be.

A workshopok angol nyelven szinkrontolmácsolással folynak.

A programok szervezőjeként és ICF akkreditát coachként fontos számomra a folyamatos tanulás. Nemzetközi tudás hazai terepen megengedhető áron.
Erre vállalkoztam. Ez a CHN.

Coaching ügyfeleimnél ezt a tudást alkalmazom, vezetőképzéseimen ezt a tudást adom át.

 

Sose mondd meg a megoldást! – Gerard O’ Donovan módszere

A CHN előadók kedvenc coaching eszközei
gerardGerard O’ Donovan életéből simán lehetne hollywood-i sikerfilmet forgatni. A kasszasiker mozi arról szólna, hogyan lesz a szegény ír halászfiúból egy nemzetközi coachképző cégbirodalom vezetője.

A gyerekek szeretik az apai mintát követni. Így volt ezzel Gerard O’ Donovan is, aki szeretett volna halász apja nyomdokaiba lépni. Szerencsére örökölt valami nagyapja nagyvilági vénájából is, így miután elvégezte a tanulmányait, inkább saját útján kezdte keresni. Pszichológiát hallgatott, majd közel egy évtizeden át a királyi tengerészgyalogosok szárazföldi egységénél szolgált. Miután leszerelt, a biztosítási szektorban helyezkedett el, de itt sem találta a helyét. Végül visszakanyarodott a pszichológiához, és személyes tréningekkel kezdett foglalkozni. Így talált rá a coachingra.

Cégalapítás fecnikből
Mindez 1995-ben történt. Gerard a téma megszállottja lett, szakirodalmat kutatott, és az Egyesült Államokba ment tanulni. Nem volt kérdés, hogy ezzel szeretne foglalkozni. „Leültünk a feleségemmel, és próbáltunk nevet találni a leendő cégemnek. Elővettünk egy csomó papír fecnit, és ráírtuk a nekünk tetsző neveket. Olyat szerettünk volna, ami profinak és nagynak tűnik. Így lett Noble Manhattan, amiben én magam egyedüli tagként jelentettem a céget.” A cég évről évre gyarapodott, ma már nemcsak coachinggal, hanem coachképzéssel is foglalkozik: világszerte 27 országban képez coachokat és coaching szemléletű vezetőket. Gerard elismertségét jelzi, hogy nemrégiben a Noble Manhattan-t azzal bízták meg, hogy a Coca Cola indiai leányvállalatánál a cég 800 vezetőjét képezze coaching szemléletűvé.

Mindenki úgy jó, ahogy van
Gerard budapesti workshopján elmondta, hogy az ő felfogásában a coachnak az a legfontosabb feladata, hogy segítsen visszatérni az ügyfelének az eredendő értékrendjéhez, megtalálni a saját útját, és a számára legjobb megoldásokat. A coaching üléseken is azt sugallja, mindenki úgy jó, ahogy van. Ezt azonban önismerettel lehet csak megérteni és elfogadni, tehát a jó coachnak segíteni kell a coachee-t az önismeret útján, és támogatni abban, hogy jó jövőképet találjon, és elérje azt.

Sosem mondom meg a megoldást
A Noble Manhattan elfoglalt vezetője az elmúlt években azon munkálkodott, hogy kidolgozott egy mintát, ami abban segít, hogyan lehet eredményesebb a vezető, ha nem a hagyományos menedzser szemlélettel irányít, hanem engedi saját munkatársait, beosztottjait is önállóan gondolkodni. „Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a saját megoldása a problémájára, ezért én sosem mondom meg a megoldást. Inkább a kérdéseimmel inspirálom, motiválom az embereket, hogy találják meg a saját útjukat.”

Gerard kedvenc eszköze
Legjobb eszköznek az ösztönét tartja és az intuícióját, amely megmondja, mi legyen a következő kérdés, amit fel kell tennie az ügyfelének. De van egy nagyon gyakorlati módszere is, a coaching körforgás, ami azt szolgálja, hogy az egyén teljesítménye javuljon olyan munkáknál, amelyeket rendszeresen el kell végeznie. „Megkérem a coachee-t, hogy határozzon meg egy feladatot, majd nézzen rá, és vizsgálja meg, hogyan lehetne javítani a teljesítményét. Majd szánjon időt arra, hogy írja le, milyen a jó teljesítmény. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálnia. Először nézze meg a múltat, hogy akkor mi működött jól, és min akar változtatni. Aztán át a jelenbe, és vizsgálja meg, mi az, amit az eddigiekből tanult. Utána lépjen előre a jövőbe, és nézze meg, elemezze, mit kell tennie azért, hogy javítson az eddigi teljesítményén. Ha ez megvan, gyakorlatilag kész is a cselekvési terv.”

Viniczai Andrea coach, újságíró
avandi.hu

CHN workshopok mind a coach tudás, mind az általuk adott élményanyag szempontjából rendkívül sokat segítenek abban, hogy igazi coach-csá válhassunk. Az egynapos előadások során a nemzetközi coach szakma legkiválóbbjai engednek bepillantást a szaktudásuk titkaiba, és osztják meg velünk kedvenc coaching eszközeiket. A sorozatunk a „Coaching Határok Nélkül – 15 mestercoach 15 kedvenc eszköze” könyv fejezeteit dolgozza fel bemutatva olyan coaching eszközöket, amiket a coach szakma nemzetközi szaktekintélyei használnak, és saját tapasztalatból ajánlják őket.