A kevesebb több? Szabadság az új Munka Törvénykönyve szerint

complexmt

Minden munkavállaló számára kardinális kérdés, hány nap szabadságra jogosult egy évben. Hogyan alakul a rendes szabadság mértéke az új Munka Törvénykönyve szerint? A kérdésre egy szokásos jogászi fordulattal tudok válaszolni: az attól függ. Lehet ugyanis kevesebb is, mint ami a hatályos szabályok alapján jár, de lehet több is. Nézzük végig a vonatkozó szabályokat, számoljunk együtt!

A rendes szabadság az új törvény szerint is alapszabadságból és pótszabadságból áll. Az alapszabadság minden munkavállalót alanyi jogon megillet, pótszabadság viszont csak valamilyen külön feltétel esetén jár. Különbség, hogy a mostani szabályozás szerint az alapszabadság mértéke az életkorral arányosan növekszik. Az új törvény viszont egységesen 20 napban állapítja meg az alapszabadságot, az életkor alapján pedig pótszabadságként járnak további napok a munkavállalónak, mégpedig ugyanolyan számban, mint ma. Például, egy 41 éves munkavállalónak 8 munkanap pótszabadság jár, tehát ugyanúgy 28 munkanap rendes szabadsága lesz, mint a mai törvény szerint.

Van azonban egy fontos különbség. Az új Munka Törvénykönyve ugyanis megengedi, hogy az életkor alapján járó pótszabadság mértékétől kollektív szerződés akár a munkavállaló hátrányára is eltérhessen. Tehát, az életkor alapján járó plusz napok kollektív szerződésben csökkenthetők, ezért előfordulhat, hogy egy munkavállaló rendes szabadsága emiatt kevesebb lesz.

Szintén csökkentő tényező, hogy az új szabályozás szűkíti azoknak az időtartamoknak a körét, amelyekre tényleges munkavégzés hiányában is jár szabadság. A hatályos Mt. szerint ide tartozik például a keresőképtelen betegség, vagy a szülési szabadság időtartama. Például, ha a munkavállaló a teljes 2011-es évben beteg volt, az éves rendes szabadságára ekkor is jogot szerzett. Ezt a munkahelyre való visszatérésekor kell neki kiadni, vagy ha a munkaviszony megszűnik, úgy pénzben megváltani. Az új törvény tehát szűkebben határozza meg a rendes szabadságra jogosító távollétek időtartamát. Így például a keresőképtelen betegségből naptári évenként csak 30 napot lehet figyelembe venni. Ez is eredményezhet olyan helyzetet, hogy a munkavállalónak kevesebb szabadság jár.

Vannak azonban olyan változások is, amelyek növelik a rendes szabadság mértékét. Így például az új törvény megőrzi azt a már 2012. január 1-jétől hatályos változást, miszerint a szülői pótszabadság nem csak a gyermek nevelésében nagyobb részt vállaló szülőt, hanem mindkét szülőt megilleti. Az is újdonság, hogy a fogyatékos gyermekek után további két munkanap pótszabadság jár majd. Számomra indokolhatatlan a hatályos szabályozásban, hogy az összes fogyatékkal élő személy közül miért csak a vak munkavállalónak jár 5 munkanap pótszabadság. Ezt az erősen diszkriminatív szabályt korrigálja az új Mt. azzal, hogy ezt a plusz 5 napot mindenkinek biztosítja, akinél a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50%-os egészségkárosodást állapított meg.

Az már igazi jogértelmezési csemege, hogy vajon hogyan változik az ifjú apákat megillető távollét. Az új törvény szerint az apának gyermeke születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár. A jelenlegi Mt. (nem pótszabadságként, hanem munkaidő-kedvezményként) szintén 5 napot biztosít, de nem ad külön szabályt ikrek esetére. Így a törvény úgy is értelmezhető, hogy ikrek esetén is csak 5 nap jár, de akár úgy is, hogy gyermekenként jár 5 nap, hármas ikrek esetén például 15. (A rejtvényeket kedvelő Olvasó azon is elgondolkodhat, hány nap jár az apának a mostani és az új törvény alapján akkor, ha tíz perc különbséggel, de két nőtől születik gyermeke.)

Hozzá kell még tenni, hogy kollektív szerződés bármely pótszabadság mértékétől eltérhet a munkavállaló javára. Tehát, önmagában a törvény alapján nem lehet megmondani, kinek jár majd több, kinek kevesebb rendes szabadság. Ehhez ismeri kell az adott munkavállalóra alkalmazandó kollektív szerződés rendelkezéseit is.

Egy nagyon egyszerű intézmény, a rendes szabadság mértéke kapcsán vetettük tehát egybe a hatályos és a július 1-jén hatályba lépő új Munka Törvénykönyvét. Már itt is látható, milyen sok tényezőt kell egyszerre mérlegelni ahhoz, hogy ki tudjuk jelenteni, van-e változás, és ha igen, az pozitív vagy negatív irányú-e a munkavállaló szempontjából. Javaslom ezért, kezdjünk gyanakodni, ha sommás értékeléseket hallunk egy-egy szabály megváltozásáról. Úgy tűnik, az új munkajogban van, amikor a kevesebb több, és amikor a több kevesebb.

Hozzászólni, valamint a hozzászólások és a teljes bejegyzés olvasásához kattintson, az Új Munka Törvénykönyve oldalra

37 comments

 1. Kedves szakértő! A munkáltatóm olyan tájékoztatást adott ki, hogy a vak személyeknek + 5 nap pótszabadság jár. Itt azt olvasom, hogy ezt a diszkriminativ szabályt az uj törvénykönyv korrigálja.
  Lenne kedves tájékoztatni arról, hogy ez a korrekció hol olvasható, mert jelenleg a többi fogyatékkal élő személyek a plussz 5 napot nem kapják meg. köszönettel egy hallássérült fogyatékos személy

 2. Tisztelt Kovács Istvánné!

  A szóban forgó szabályt a 2012. évi I. törvény 120. §-a tartalmazza.
  Eszerint: a munkavállalónak, ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította, évenként öt munkanap pótszabadság jár.

 3. azt kérdezném hogy egy szemmel élek jár-e pót szabadság???? Teljes értékbe dolgozok nem vagyok le s%-va….
  elöre is köszönöm

 4. Tisztelt Comiseti!

  Az új törvény kifejezetten megkívánja a legalább 50%-os egészségkárosodást megállapító határozatot. Ennek hiányában a munkáltató nem köteles biztosítani a pótszabadságot, persze saját döntése alapján megadhatja.

 5. Tisztelt Szakértő!

  4 órás munkaszerződéssel hány nap szabadság jár nekem? 32 éves vagyok, 1 gyermekem van.
  Igaz az, hogy a teljes munkaidőre (8óra) járó szabadság fele illet csak meg?

  Válaszát előre is köszönöm!

 6. Kedves Nokedli!

  Nem, nem igaz: a részmunkaidős munkavállalót is ugyanannyi rendes szabadság illeti meg, mint a teljes munkaidőben dolgozókat. Ez az alapszabadságra és a gyermek után járó 2 munkanap pótszabadságra is igaz.

  Üdvözlettel,
  Kártyás Gábor

 7. Kedves Szakértő !
  Ha nincs kollektív sz., így vagy úgy de ugye jár a 30 nap ? (52 évesen)
  Köszönöm válaszát.

 8. Tisztelt szakértő!
  4 órás munkaszerződésem van,33éves vagyok és van egy fogyatékos gyermekünk és egy egészséges hogy mennyi szabadság jár így illetve a táppénzre jogosult vagyok e.Válaszát előre is köszönöm.Ny Csilla

 9. Azt szeretném megtudni, hogy a munkáltató kötelezhet-e arra, hogy minden hónapban kivegyek 2-3 nap szabadságot miközben a törvényben az van, hogy kettőnél több részletben csak a munkavállaló külön kérésére lehet kiadni a szabadságot. Illetve kötelezhet-e olyan szabadság kivételére ami időarányosan még nem is járna. Az alap és teljes szabadság kérdéskörében is rendet kéne tenni, mert ha a munkavállaló az alapszabadság negyedével rendelkezik, akkor a teljes szabadság bőven több mint 75%-a felett rendelkezik a munkaadó. Törvényes-e az, ha minden hónapban úgy küld el a munkáltatóm szabadságra, hogy arról semmilyen értesítést nem kapok, ezáltal bizonyítani sem tudom, hogy azok kivételét nem én kezdeményeztem, arra kényszerítettek.

  Segítségét előre is köszönöm.

 10. Kedves Gábor!! Nekem nincs kollektív szerződésem igaz már 11 éve egy munka helyem van és ezekböl a törvényekből nem tudok rá jönni hogy nekem 32 élet évet betöltötten hány nap szabi is jár majd 2012 juniusától .Mit irhatok alá ha egy újabb szerződést raknak elém ???
  .Előre is köszönöm a válaszát!!!

 11. Kedves Gábor!
  Ha új munkavállaló 3 hónap próbaidővel, az új munkatörvénykönyve szerint 6 hónapig nem kaphat szabadságot?

  Segítségét köszönöm.

 12. Kedves Olvasók!

  Néhány elmaradt válasz az utóbbi hozzászólásokhoz:

  – A rendes szabadság akkor is jár, ha nincs kollektív szerződés.
  – Kedves Csilla, Önnek életkora alapján 24 nap, a gyermekek után pedig összesen 6 nap pótszabadság jár majd az új törvény szerint.
  – A szabadság kiadása valóban csak a munkavállaló beleegyezése mellett történhet évente kettőnél több részletben. A szabadság kiadásáról a munkáltató jelenleg 30, az új törvény szerint 15 nappal korábban köteles tájékoztatni a munkavállalót.
  – Kedves Ildikó, a 32 évesen Önnek 23 nap szabadság jár majd az új törvény szerint.
  – A munkavállaló próbaidő alatt is kaphat szabadságot. A törvény csak annyit ír elő, hogy a munkaviszony első három hónapjában a munkavállaló kérésére nem kötelező szabadságot kiadni, de természetesen a munkáltató döntése alapján lehetséges.

  Üdvözlettel,
  Kártyás Gábor

 13. Tisztelt Kártyás Gábor!

  2012.04-hónaptól 2012.09-hónapiog a munkáltató elrendelte a 4 napos munkahetet. Heti negyven órát dolgozunk napi 10 óra munkaidő. Hétfőtől- csütörtökig tart a munkanapunk a péntek szabadnap. Ha valaki csütörtökön vesz ki szabadságot , akkor a péntek is szabadság . A napi munkaidő 10 óra , de ha szabadságot vesz ki valaki, akkor arra a napra 8 óra van elszámolva tehát keletkezik az elszámolás miatt -2 órája . Ez az elszámolás általános munkarendben dolgozókra és a 4 havi munkaidőkeretben dolgozókra is együttesen érvényes. Eddig ebben a kérdésben nem találtam meg a megfelelő választ a munkajogban . Kérem mielőbbi segítségét, válaszát.
  Üdvözlettel : Tóthné Csilla

 14. Kedves Gábor!

  Az új Mt. július 1.-től lesz hatályos. Ez azt jelenti, hogy a már kiszámolt éves szabadságokat újra kell számítani? Így előfordulhat, hogy kevesebb szabadságom lesz, mint amit év elején meghatároztak? Vagy csak azokat a munkavállalókat érinti a változás, akik június után létesítenek új jogviszonyt?

  Üdvözlettel: K.Péter

 15. Kedves Gábor!

  Az új Mt. július 1.-től lesz hatályos. Ez azt jelenti, hogy a már kiszámolt éves szabadságokat újra kell számítani? Így előfordulhat, hogy kevesebb szabadságom lesz, mint amit év elején meghatároztak? Vagy csak azokat a munkavállalókat érinti a változás, akik június után létesítenek új jogviszonyt?

 16. Tisztelt Szakértő, kedves Gábor!

  2001 október 1. től szülési szabadságon vagyok (mivel 5 gyermekünk sorban egymás után érkezett). Ez alatt az idő alatt több mint 150 nap szabadságom halmozódott fel a munkáltatóm szerint. (Természetesen ez alatt az idő alatt voltam GYES -en GYED-en, szülési szabadságon).
  Az a kérdésem, hogy az új MT szerint most hogy lejár a GYED-em és visszamegyek dolgozni, van e lehetőség arra, hogy a munkáltató a fent említett sok sok szabadságot kifizesse?
  Mit javasol, mit tegyek?

  Köszönettel:

  Nagyné G. Rozália

 17. T. Dr. Kártyás Gábor Úr!

  Érdeklődöm, hogy a 2012. évi I. törvény alapján akinek a főállása mellett további munkaviszonya is van, annak a szabadság munkaviszonyonként külön-külön a munkában töltött napok után jár vagy csak a főállása után?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Szeitl László

 18. T. Dr. Kártyás Gábor Úr!

  Érdeklődöm, hogy akinek a főállása mellett további munkaviszonya is van, az a szabadságot az új Mt. szerint mindkét munkaviszonya után külön-külön megkapja, mint eddig, vagy csak a főállás után jár?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Szeitl László

 19. Kedves Gabor,

  szeretnem tudni,hogy most az uj torveny szerint nekem hany nap az evi rendes szbadsagom, aug.15.-en leszek 50 eves. koszonettel

 20. Kedves Gábor az idén töltöm a 49évet,a munkáltatomnál nemtudok rolla hogy lenne kollektív szerzödés.Asz szeretném tudni mennyi pótszabadság jár?

 21. KEDVES GÁBOR ÉRDEKLÖDNI SZERETNÉNK 6ÉVIG DOLGOZTAM EGY CÉGNÉL MOST MÁJUSBA SZÁMOLTATAK LE 6 ÉV ALATT KI IRTÁK A SZABADSÁGUNKAT EGY FÜZETBE DE VELÜNK NEM IRATÁK ALÁ A SZABADSÁGOS PAPIRT VISZONT FIZETÉSKOR SOHA NEM KAPTUNK BÉR PAPIRT AMIN FELL LET VOLNA TÜNTETVE HOGY KI LETEK VOLNA FIZETVE A SZABADSÁGOK SÖT MI TÖBB A MI HA STABADSÁGON VOLTUNK AKKOR IS 600EUROT NONTAK LE HA DOLGOZTUNK AKKOR IS 600 EUROT VONTAK LE A KINTI FIZETÉST MIKOR MEG KAPTUK AKKOR CERUZÁVAL VOLT KITÖLTVE A PAPIR NRKÜNK MEG TOLLAL KELLET ALÁ IRNI ÉS VISSZA KELET ADNI

 22. Tisztelt Dr. Kártyás Gábor!

  Van egy főállásom (napi 8 óra). Itt fizetés nélküli szabadságon vagyok tartósan beteg gyermekemmel.
  Lehetőségem lenne másodállást vállalni napi 4 órában. Érdeklődnék, hogy ennek mik a jogi feltételei, illetve akadályai? Érdekelne még, hogy a másodállásomban mennyi szabadságra lennék jogosult (2 tartósan beteg gyermekem van), illetve, ha lejár az 1 év fizetés nélküli szabim a főállásomban ott mennyi szabadságra leszek jogosult (29 éves vagyok, első igénybe vett év fizetés nélküli szabadságra) és azt hogyan vehetem igénybe, ha közben másodállásban dolgozom? Köszönöm válaszát: Liza

 23. Tisztelt Gábor!Szeretném megtudni mennyi szabadság jár nekem.53 éves vagyok és május 5-étől van újra munkám,sajna csak öt órában foglalkoztatnak.Legyen kedves válaszolni a kérdésemre,mert nem vagyok tisztában mennyi szabadság illet meg,vagy is mennyi jár.Nagyon köszönöm válaszát.Tisztelettel.Kata

 24. Kedves Olvasók!

  Több kérdés vonatkozott a szabadság mennyiségére.
  A 20 nap alapszabadság az új törvény szerint az életkorral így változik:

  A munkavállalónak
  a) huszonötödik életévétõl egy,
  b) huszonnyolcadik életévétõl kettõ,
  c) harmincegyedik életévétõl három,
  d) harmincharmadik életévétõl négy,
  e) harmincötödik életévétõl öt,
  f) harminchetedik életévétõl hat,
  g) harminckilencedik életévétõl hét,
  h) negyvenegyedik életévétõl nyolc,
  i) negyvenharmadik életévétõl kilenc,
  j) negyvenötödik életévétõl tíz
  munkanap pótszabadság jár.

  Néhány további válasz:
  – a szabadság párhuzamosan fennálló munkaviszonyok esetén minden munkaviszonyban jár.
  – a rendes szabadság pénzben nem váltható meg, csak a munkaviszony végén. Ettől a felek megállapodással sem térhetnek el.
  – az új Mt.-t hatályba léptető törvény tervezete szerint a rendes szabadságra vonatkozó szabályokat majd csak 2013-tól kell alkalmazni. Azaz, 2012-re még a mai törvény szerint jár a szabadság.
  – az ebédidő, a munkaközi szünet a munkavégzés megszakításával adandó ki, nem része a munkaidőnek. Így a napi munkaidő 8 óra és 30 perc szünet a leírt esetben.

  KG

 25. Kedves Gábor!
  Az új munkahelyemen 3 hónap után megkérdeztem hogyan kérhetném ki a szabadságomat, azt mondták h először teljen el egy év majd utána lehet róla szó. Mennyire problémás eset ez?:)

 26. Kedves Gábor?

  5 nap pótszabadság jár, ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodást megállapított. Milyen régi lehet az a vizsgálati eredmény, amivel ez igazolható? Lehet-e akár 5 éves?
  M

 27. Tisztelt Szakértő
  Rehabos vagyok márc.1 óta, a mostani +5 nap szabadságra munkáltatóm képviselője azt válaszolta, hogy átmeneti rendelkezés, majd jövőre lesz csak… én nem ezt olvastam ki az eddig talált anyagokból. Vagy mégis így van?

 28. Tisztelt Szakértő!
  Szeretném megtudni, hogy végül is az új MT-ben van-e korlátozás az egyszerre kivehető szabadság mennyiségéről.
  Válaszát köszönöm!

 29. Tisztelt Kártyás Gábor Úr!
  A bérpapíromon június hóig, tehát janártól májusig 38 nap szerepelt éves szabadságként, munkátatómat többször kérdeztem: jó lesz ez így? Ő azt mondta: többször is ellenörizték, biztosan jó! A júniusi bérlapomon már 32 nap szerepel éves szabadságként, ez ezért is meglepő, mert közben kivetettek velem júiusban 9 napot, így már csak 13 maradt. Az eredeti 38 nap állítólag a bérelszámoló szoftver hibája, a jelenlegi 32 nap pedig eszerint jön össze: 27 (??? 41 éves vagyok) nap + 4 nap a 2 gyermek után + 1 nap ami tavalyról maradt és jauár elején ki is vettem. Tehát nekem 28 nap jár egy évre, mivel 41 vagyok, ugye? Mi a teendö ha esetleg máshol vállalnék munkát? Vissza kellene fizetnem usque 3 szabadnapomra jutó bárt?

 30. T.Szakértő!Nyugdíj mellett havi 115 órás órakeretben dolgozónak hány órát kell számolni 1 nap fizetett szabadságra, vagy fizetett ünnepre? köszönöm a válaszát!

 31. Tisztelt dr. Kártyás Gábor!

  Kell-e új tájékoztatást adni az Mt. szabadság rendelkezéseinek módosítása miatt azoknak a munkavállalóknak, akik 2012. július 01. előtt már munkaviszonyban álltak az adott munkaadóval. Vagyis tájékoztatni kell-e Őket írásban az életkortól függő alapszabadság pótszabadsággá minősítéséről?
  Köszönettel: D.P.Erika

 32. Tisztelt Szakértő!

  2012. április 1-től dolgozom, 31 éves vagyok 1 gyerekkel. Hány nap szabadság jár?? Köszönettel V.Krisztina

 33. Kedves Gábor!
  2 hónapja vagyok TP-n (15 nap betegszabadság az elején), és valószínűleg maradnom kell még egy ideig. Milyen szabályok vonatkoznak ebben az esetben a szabadságra, hány nappal csökken a szabadságom (30 nap)a táppénz, betegszabadság miatt? Köszönettel, Réka

 34. Kedves Gábor!

  A mindkét szülőt megillető gyerekek után járó pótszabadság csak 2013.01.01-től érvényes vagy már 2012-re is jár?

  Köszönettel:
  Évi

Comments are closed.