Munkanélküli vagy? – Így maradj erős és motivált!

Hónapok óta nem találsz állást? Nem jutsz tovább az állásinterjúk első körén? A médiából csak azt hallod, hogy stagnál a piac? Azon gondolkodsz, hogy lehet, hogy senki sem ad neked egy esélyt?

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor itt van néhány tanács arról, hogy folytasd az álláskeresést és találj végül olyan pozíciót, amelyben jól érzed magad.

1. Legyen napirended!

Csak azért, mert nem kell mindennap reggel 8-ra bent lenned az irodában, még nem jelenti azt, hogy teljesen ellustulhatsz! Ne feledd – függetlenül attól, hogy vannak-e anyagi tartalékaid, vagy nincsenek – fontos, hogy legyen egy fix napirended hétfőtől péntekig. Kelj fel minden nap egy normális reggeli időben és ülj le a géped elé. Tudom, nagy a kísértés, hogy egész nap a kedvenc sorozatodat és a barátaid Facebook-posztjaid nézegesd, de ez nem vezet sehova, csak rabolja az idődet! (Én egyébként egy másfajta módját javaslom a szabadidő eltöltésének, de erről később.) Böngészd az álláshirdetéseket, ne egyetlen önéletrajzot küldj el 120 helyre, írjál állásra-szabott életrajzokat és motivációs leveleket és persze network-ölj, vagyis vedd fel a kapcsolatot az összes barátoddal, régi kollégáddal és főnököddel és érdeklődj, hátha tudnak egy megfelelő állást a számodra.
Ne feledd, ha munkanélküli vagy, akkor az a munkád, hogy munkát szerezz!

 1. Képezd magad!

A megnövekedett szabadidő talán az egyetlen pozitívuma a munkanélküliségnek.
Nagyon fontos, hogy hogyan gazdálkodsz ezzel az idővel. Amikor behívnak egy állásinterjúra, egészen biztosan kapsz majd olyan kérdéseket, amelyek az adott területet/iparágat érintik. Ezért nagyon fontos, hogy maradj naprakész. Olvass szakmai lapokat és honlapokat, légy tájékozott az újdonságokról és az aktualitásokról.
De nem csak szakmai anyagokat tanulmányozhatsz, hanem megtanulhatsz, valami teljesen újat, például egy új nyelvet. Én mindenképp javaslom, hogy az időd egy részét fordítsd az angol nyelv elsajátítására vagy felelevenítésére.
Ha nincs pénzed egy nyelvtanfolyamra, akkor rendszeresen nézz angol nyelvű műsorokat, beszélj angolul a barátaiddal, vagy otthon a családtagjaiddal. Egyszóval dolgoztasd az agyad!

 1. Sportolj!

  A tréningeken gyakran látom, hogy sokan hajlamosak ellustulni a munkanélküli időszak alatt. Vannak például, akik egész nap nassolnak. Mások többet kocsmáznak a haverokkal. Nagyon fontos, hogy a testedet is tartsd kondiban ezen időszak során. Ne feledd, egy erős, magabiztos, határozott személy benyomását kell keltened, amikor először találkozol a HR-sel vagy a munkáltatóval. Ezért semmiképp ne mondj le a rendszeres sportról! Ha épp nem tudsz megengedni magadnak egy bérletet a legközelebbi kondi terembe, akkor minden nap tegyél egy hosszú sétát egy közeli parkban, fuss a Margit-szigeten vagy fekvőtámaszozz otthon a szőnyegen.

 2. Nem vagy egyedül!

  Sokan vannak, akik a munkahelyük elvesztését szégyenként élik meg, és legszívesebben elbújnánk a világ elől. Tudom, ez a helyzet semmiképp sem ideális, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül!
  Szinte minden ember került már olyan szituációba élete során, amikor nem volt munkája. Egy népszerű amerikai mondás szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának a fele ebben a pillanatban is éppen új munkát keres.
  A fenti tanácsok segítenek neked abban, hogy ezt az állapotot minél előbb megszüntesd, és visszatérj a munka világába.

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-03-20

JOB_A_Stay-positive

 

Milyen hosszú legyen a motivációs leveled?

A motivációs levél ideális hosszáról megoszlanak az elképzelések. Nekem az a véleményem, hogy a kevesebb több. Elmondom miért:

A kaliforniai Saddleback College kiadott egy tanulmányt, amely arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy az amerikai munkaadók oldaláról nézve melyek az ezzel kapcsolatos elvárások. Legyen a levél minél rövid, vagy legyen minél hosszabb és részletesebb?

A válaszokból az derült ki, hogy a munkaadók 70%-a a rövidebb, maximum 1 oldalas motivációs levelet részesítik előnyben, vagy a leveled legyen minél rövidebb és könnyen áttekinthető.

Természetesen az is fontos, hogy hogyan gazdálkodsz a rendelkezésre álló 1 oldallal!

A legfontosabb, amit nem győzök elégszer hangsúlyozni a tréningeken, hogy állítsd párhuzamba a tanulmányaidat, a képességeidet és a szakmai tapasztalataidat a kiírásban szereplő elvárásokkal.

– A bevezetésben leírod, hogy melyik pozícióra jelentkezel, és hogy hol láttad a hirdetést. A következő mondatokat használhatod:

Nagy Gábor vagyok, és az XYZ Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Kft. honlapján meghirdetett pénzügyi elemző állásra jelentkezem.”

– Aztán 3-4 bekezdésben leírod, hogy miért vagy alkalmas jelölt, miért érdemes behívni téged az állásinterjúra:

Mindig pénzügyi területen képzeletem el a jövőmet, és a főiskolán megszerzett pénzügyi és matematikai szaktudás megerősített a döntésemben.”

– A motivációs levelet mindig azzal zárd, hogy szeretnél lehetőséget kapni egy személyes bemutatkozásra, vagyis egy állásinterjúra.

Köszönöm, hogy mérlegeli a jelentkezésem, és örömmel vennék részt cégénél egy állásinterjún az ön által megadott időpontban.”

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-03-04

 JOB_A_Cover_Long

 

Ön tervezi, hogy gyermeket szül? – Így felelj erre az állásinterjú kérdésre!

Gyakran előfordul, hogy a kiválasztást végző szakember olyan kérdést tesz fel, aminek a világon semmi köze az adott munkakörhöz. Természetesen nem vagy köteles válaszolni a családi állapotodat, káros szenvedélyeidet vagy éppen gyermekvállalási terveidet firtató kérdésekre. De azt is mérlegelned kell, hogy nem ártasz-e magadnak azzal, ha megtagadod a választ? Szerintem a következő módon felelj:

 1. Mérlegelj!
  Amikor a munkáltató egy ehhez hasonló, jogtalan kérdést szegez neked, akkor először mindig mérlegelj. Ha számodra nem létfontosságú az adott állás, akkor felhívhatod az illető figyelmét, hogy erre a kérdésre nem vagy köteles válaszolni. És ennyi! Ha nagyon szeretnéd megszerezni az állást, akkor úgy kell válaszolnod, hogy továbbra is potenciális jelöltként tartsanak számon téged.
 2. Hogyan felelj?
  Bár a válaszod alapján elvileg semmilyen diszkrimináció nem érhet téged, mégis – a realitások talaján maradva – könnyen elképzelhető, hogy egy „igen” válasz esetén a lista legvégére kerülhetsz. Lássuk, hogyan válaszolj:
 3. Rossz válasz:
  „Igen, a férjemmel nagyon szeretnénk gyermeket vállalni a közeljövőben!”
  Ne avasd be a vadidegen interjúztatót a magánéletedbe. Ehhez semmi köze.
 4. Jó válasz:
  „Őszintén szólva a magánélet az utolsó dolog, amivel most foglalkozom. Jelenleg csak a karrieremre szeretnék koncentrálni, és találni akarok egy olyan céget, ahol jól érzem magam és ahol megbecsülnek.”

Ez a válasz sokkal jobb, mint egy puszta ”nem”.

Amint látod, a válasz csak a jelenre fókuszál. Tehát nem zárja ki, hogy később ez a helyzet változhat, így te nem hazudtál az interjún! Ugyanakkor megerősíti az interjúztat abban, hogy te egy karrier-orientált személy vagy, akivel mindenképp érdemes számolni.

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-02-28

JOB_A_Child

 

Milyen készségeket keresnek a munkáltatók az állásra pályázókban?

A pályázók temérdek időt töltenek azzal, hogy jól felkészüljenek és tökéletes válaszokat adjanak az állásinterjún felmerülő kérdésekre. A felkészülés valóban fontos, de tegyünk egy lépést hátra. Vegyük sorra, hogy melyik az az 5 készség, amit minden munkáltató meg akar találni a pályázókban:

 1. Kompetencia
  Minden munkáltató olyan alkalmazottakat keres, akik jól értenek a saját szakmájukhoz. Ha pedig találtak ilyet, akkor – a statisztikák szerint – mindent megtesznek azért, hogy megtartsák az illetőt. A kompetencia kifejlesztése nem olyan bonyolult! Olvass minél több szakirodalmat, vagy – ami még jobb – te magad is írhatsz, például elkezdhetsz egy ingyenes blogot. Járj képzésekre, konferenciákra, workshopokra. Ismerkedj meg a szakma krémjével.
  Ha pedig ezen már mind túl vagy, akkor bátran beszélj erről az állásinterjún.
 2. Problémamegoldó készség
  Minden egyes szakmában vannak váratlan helyzetek és rendkívüli események. Nagy kincs az olyan munkaerő, aki már volt ilyen cipőben és pontosan tudja, mit kell tenni, kit kell felhívni, egyszóval hogyan kell a szituációt kezelni. De még nagyobb kincs egy olyan munkaerő, aki nem blokkol le akkor sem, ha számára ismeretlen nehézséggel találkozik. Ha te ilyen ember vagy, akkor feltétlenül beszélj erről az interjún, ha nem, akkor dolgozz azon, hogy ilyenné válj!
 3. Kreativitás
  Számtalan pályázó írja bele az életrajzába, vagy említi az interjún, hogy rendelkezik a kreativitás képességével. A valóságban azonban csak a töredékük tud konkrét példákat említeni, mikor erre kérik. Talán neked is van egy történeted arról, hogyan változtattál egy eljáráson, egy termék csomagolásán, vagy marketingjén, vagy hogyan csökkentetted a bürokráciát, és növelted a hatékonyságot. Ezek mind-mind ékes bizonyítékai a kreatív énednek.
 4. Megbízhatóság
  Voltál már olyan helyzetben, hogy valaki ajánlott neked egy nagyszerű szakembert – mondjuk egy vízvezeték szerelőt – , akivel időpontot egyeztettél, és akire aztán órákat vártál hiába? Én sajnos igen. Sok olyan embert ismerek, akik felkészült szakértők, kreatívak és jól oldanak meg váratlan helyzeteket, csak éppen hangulatfüggők, és ezért nem mindig lehet rájuk számítani. Idővel az ilyen emberekről – a sok jó tulajdonságuk ellenére – lemondunk, és lecseréljük őket olyanokkal, akik talán kevésbé profik, de megbízhatóak! Az állásinterjún ezért derüljön ki rólad, hogy télen-nyáron, hóban-fagyban lehet rád számítani.
 5. Alkalmazkodó készség
  Nagyon szeretek zenét hallhatni. Jól emlékszem, általános iskolás koromban a kedvenc zeneszámaim kazettákon voltak, gimnazista koromban CD-n, egyetemista koromban MP3 lejátszón, most pedig a telefonomon vannak. Ugyanez a helyzet a munkahelyeken. Gyakorlatilag semmit sem csinálunk úgy, mint 5-10 éve, és folyamatosan érkeznek az új technológiák és eljárások. A világ fejlődik, és teljesen mindegy hogy te hány éves vagy. Tisztában kell lenned az eljárásokkal és tudnod kell kezelni a megfelelő programokat. Az állásinterjún azt is bizonyítanod kell, hogy hajlandó vagy tanulni és a világgal együtt változni.

Ne feledd: Dolgozz ezen az 5 készségen a személyes fejlődésed érdekében, az interjún pedig konkrét példákkal bizonyítsd, hogy rendelkezel velük.

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-02-21

JOB_A_Top_Qualities

 

5 téma, amiről soha ne beszélj az állásinterjún!

Behívtak egy állásinterjúra? Gratulálok, jó úton haladsz. De vigyázz! Van 5 olyan téma, amelyekről semmilyen körülmények között nem szabad beszélned az állásinterjún, ha nem akarod drasztikusan csökkenteni az esélyeidet.
Melyek ezek?

 1. Az előző főnököd

A munkám során azt látom, hogy sokan vannak, akik – mikor úgy érzik, hogy szinte már a markukban van az új és izgalmas állás – előszeretettel kezdik el sarazni az előző munkáltatójukat az állásinterjún. Tudom, gyakran jól esik szidni a korábbi főnöködet, elmondani a hibáit vagy kinevetni a rossz szokásait!
De az állásinterjú nem erre való! Ha így teszel, az interjúztató ösztönösen arra gondol, hogy vajon róla is így beszélsz majd néhány év múlva? A korábbi sérelmek emlegetésével egy negatív és rosszindulatú ember benyomását kelted. Ki akar egy ilyen embert a cégnél? Az interjún csak arról beszélj, hogy mit tanultál meg az előző főnöködtől és semmi másról!

 1. Személyes információk

„Meséljen magáról!” Amikor ez a kérdés elhangzik, a legtöbb pályázó egyből a családra és/vagy a magánéletre gondol. Megbetegedett az édesanyád és ápolnod kellett? A múlt héten pusztult el a kedvenc kiskutyád? Kiderült, hogy a férjed megcsalt? Ez mind nagyon szomorú, de ez az interjúztatót nem érdekli!
Ne feledd, ő csak arra kíváncsi, hogy miben tudod majd segíteni a cég munkáját. Ezért csak a szakmai tényekre és eredményekre koncentrálj!

 1. Fizetés és egyéb juttatások

Tudom, tudom, mindannyian pénzből élünk. De ha túl korán rákérdezel a fizetésre olyan ember benyomását kelted, akinek az egyetlen motivációját az anyagi tényező jelenti. Ki akar egy olyan kollégát, akiről tudja, hogy azonnal lelép, ha kap egy kedvezőbb ajánlatot? Mindig várd meg, hogy a másik fél hozza szóba először a fizetés kérdését, aztán elkezdheted a bértárgyalást!

 1. További állásinterjúk

Most kedd van, 10 óra, és neked még van 4 állásinterjúd ezen a héten. De ez nem tartozik arra a HR-esre, akivel éppen tárgyalsz! Sehol ne kelts olyan benyomást, mint aki csak le akarja tudni ezt az interjút, mert fejben már a másnapira készül, egy sokkal fontosabb cégnél! Minden alkalommal légy pozitív és mutass őszinte érdeklődést. Ha csak nincs a zsebedben egy aláírt szerződés egy versenyképes fizetést kínáló neves cégnél, akkor minden egyes interjún érd el, hogy felvegyenek! Aztán majd te választasz az ajánlatok közül.

 1. Vallás és politika

Néhány, a közügyekkel rendszeresen foglalkozó pályázó hajlamos arra, hogy mindenkit igyekezzen meggyőzni a saját igazáról. Talán egyértelműnek tűnik számodra, hogy – hacsak nem egy politikai pártnál akarsz elhelyezkedni – az állásinterjú nem az a hely, ahol az ideológiák mellett vagy ellen kell érvelned. Képzeld el, mit történik akkor, ha a leendő főnököd nem ért egyet a nézeteiddel? A vallási és a politikai meggyőződésed magánügy és semmi köze a szakmai munkádhoz. Ne hagyd, hogy emiatt tévesen ítéljenek meg!

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-02-07

 

Job_Never_say_2Job_Never_say_2

 

Mi volt élete eddigi legnehezebb döntése? – Így felelj erre az állásinterjú kérdésre!

Tulajdonképpen nincs jó vagy rossz válasz erre az állásinterjú kérdésre. A munkáltató itt arra kíváncsi, hogy milyen döntéseket jelentenek kihívást a számodra, és hogyan tudtad megoldani ezeket a helyzeteket korábban. A kérdés azon a feltételezésen alapul, hogy a múltbeli viselkedésed egyfajta garancia arra, hogy hogyan viselkedsz és döntesz majd a jövőben.

 

Hogyan válaszolj?

 

1. Hozz példákat!

Amikor válaszolsz, adj 1 vagy 2 konkrét példát a szakmai múltadból egy nehéz helyzetre, vagy kihívásra, amellyel szembe kellett nézned. Aztán írd le, hogy milyen lépéseket tettél annak érdekében, hogy megold a helyzeted. A lényeg, hogy egy olyan ember képe rajzolódjon ki a válaszodból, aki magabiztos és határozott. Ezért mindenképp kerüld el azokat a példákat, amelyek bizonytalanságot, vagy döntésképtelenséget jeleznek.

 

2. Legyen mérhető eredmény!

 

Fontos, hogy az általad említett példákban derüljön ki, hogy milyen mérhető eredménye volt a döntésednek. A legjobb, ha még az interjú előtt végiggondolod a szakmai karriered és felkészülsz. Ne az interjún kelljen rögtönöznöd! Legyenek kész történeteid, amelyek illusztrálják azokat a helyzeteket, amikor sikeresen oldottál meg egy nehéz helyzetet.

 

Minta válaszok:

 

„2008-ban a marketing osztály vezetőjeként dolgoztam, és döntenem kellett a jövő évi, jelentősen csökkentett költségvetésről. A döntés hosszas vita előzte meg az osztályon belül, de végül megtaláltam a jó megoldást, amellyel növelni tudtam a cég értékesítési eredményeit.”

 

„Vezetőkét a legnehezebb döntés az volt, amikor 2010-ben a gazdasági válság hatására meg kellett válnunk néhány kollégától. Mindig nagyon körültekintő vagyok, amikor a cég érdekeit kell néznem, és bár nem élvezem ez ilyen jellegű döntéseket, nem is félek tőlük. A döntésem hatására a cég megőrizte versenyképességét és elkerülte a csődöt.”

 

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

 

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

 

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

 

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-31

JOB_A_Decision

 

Testbeszéd tippek – Erre figyelj az állásinterjú során

Az állásinterjún nem csak az számít, hogy mit mondasz, hanem az is, ahogyan mondod. Lehet, hogy jó válaszokat adsz a kérdésekre, de ha nem megfelelő a testbeszéded – például, ha folyamatosan kerülöd a szemkontaktust az interjú során -, akkor a rólad kialakított kép nem lesz kedvező a számodra. Kövesd ezeket a tanácsokat, hogy kiegyensúlyozottságot és magabiztosságot – és ne feszültséget és arroganciát – kommunikálj a mozdulataiddal. 

Az interjú előtt
Már az interjú kezdete előtt sem mindegy, hogy hogyan viselkedsz. Lehet, hogy még nem találkoztál az interjúztatóval, de elképzelhető, hogy a recepciós, a titkárnő és jövőbeni kollégáid már figyelnek téged. Ezért már a váróban is ülj egyenes háttal és mosolyogj mindenkire, aki felveszi veled a szemkontaktust. 

Az interjú kezdete: a kézfogás
A kézfogás lesz az első fizikai kapcsolatod az interjúztatóval. A kézfogása nagyon sokat elárul egy emberről, ezért jelentősen hozzájárul az első benyomás kialakításához. A kézfogásod semmiképpen ne legyen „döglött hal”, de arra sincs szükség, hogy összeroppantsd a másik fél csontjait. A kézfogásod legyen határozott, közben pedig teremts szemkontaktust és mosolyogj.

Az interjú alatt
Az első benyomás sokat számít, de a kiválasztást végző szakember valójában az interjú során tud majd téged alaposan megfigyelni. A következőkre figyelj miközben hallgatsz és válaszolsz a kérdésekre:

Testtartás: Elsődleges. Tartsd a hátad végig egyenesen. Enyhén dőlj előre, mert ezzel érdeklődést kommunikálsz. Ne dőlj hátra teljesen a székbe, mert ez unalmat és érdektelenséget mutat. Ha több szék közül választhatsz, mindenképp kerüld el a puha, süppedős, párnázott székeket, mert bár ezek kényelmesek, nehéz elegánsan ülni bennük 15-20 percig.
Ne tedd karba a kezed az interjú során, mert ez védekezést, hárítást, zárkózottságot jelez, pedig te magabiztosságot akarsz közvetíteni. 
Rossz szokások mellőzése: 
Vannak emberek, akik ha izgulnak hajlamosak bizonyos rossz szokásokra, például rágni a körmüket, vagy játszani a hajukkal.
Ha te is ilyen típus, vagy, akkor figyelj oda és mellőzd ezeket az interjú során, mert idegességet közvetítenek, és nem tűnsz majd profinak.
Használd a kezed: 
Az interjú során szabadon használhatod a kezeidet, ha valamit jobban ki akarsz hangsúlyozni. Csak arra figyelj, hogy a mozdulataid ne legyenek túl hevesek és ne vonják el a figyelmet a mondanivalódról.
Szemkontaktus: Az interjú során nagyon fontos, hogy tartsd a szemkontaktust az interjúztatóval, de ez semmiképp se legyen folyamatos. Ez egyrészt nyugtalanító, másrészt agresszív. Ugyanakkor, ha egyszer sem nézel a szemébe, akkor úgy tűnhet, hogy egy megbízhatatlan jelölt vagy, aki takargat valamit. A lényeg, hogy találd meg a helyes egyensúlyt. Tarts szemkontaktust, amikor meghallgatsz egy kérdést és válaszolsz rá, de közben hagyd, hogy a szemed vándoroljon szabadon.

ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html

(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)

STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-24

Job_A_Body-language

 

Önnek mik az erősségei? – Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre!

Ez a kérdés az egyik legfontosabb, amelyet az interjú során feltesznek neked. Az interjúztató azt akarja megtudni, hogy az erősségeid és a képességeid összhangban vannak-e a kiírással, vagyis te vagy-e az a jelölt, akire a cégnek szüksége van. A válaszodban mindenképp meg kell említened olyan tulajdonságokat, amelyek megkülönböztetnek téged a többi pályázótól.

Hogyan válaszolj?

A válaszodban természetesen be kell mutatnod azokat a készségeket és szakmai tapasztalatokat, amelyek korrelálnak a kiírásban szereplő igényekkel.

1. A legegyszerűbb, ha készítesz egy listát az adott cég igényeiről, és aztán még egyet, amelyben leírod a készségeidet, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Ez a lista tartalmazza a tanulmányaid főbb állomásait, a „puha” és „kemény” készségeket és a releváns szakmai tapasztalatokat.

2. Aztán szűkítsd le a listát 3-5 fő pontra.

3. Majd minden egyes pontra hozz 1-2 konkrét példát, ami bizonyítja, hogy sikerrel használtad ezt az erősséget a múltban.

Minta válaszok:

„Nagyon precíz vagyok. Ha egy adott projekten dolgozom, nem csak az a célom, hogy határidőre végezzek. Hanem hogy a határidő előtt minden szempontból hibátlan munkát tegyek le az asztalra. Tavaly még külön bónuszt is kaptam, amiért a 3 legfontosabb jelentést 1 héttel a határidő előtt adtam le.”

„Nagyon jól kommunikálok írásban. 5 évig voltam főszerkesztő-helyettes, ezért nagyon odafigyelek a részletekre. Korábban újságíróként dolgoztam, ezért megszoktam, hogy különböző olvasó közönségnek kell írnom. Sajtóreferensként hatékonyan tudok majd sajtóanyagokat és háttéranyagokat készíteni az önök cége számára.”

„Nagyon büszke vagyok a hatékony ügyfélkapcsolati készségemre, amit az elmúlt 8 évben fejlesztettem ki, és arra, hogy képes vagyok bármilyen felmerülő panasz hatékony kezelésére. Munkám során könnyedén megtalálom a hangot a legkülönbözőbb emberekkel, ezért jól tudok dolgozni egyedül és csapatban is.

Ne feledd:

Ez nem az a helyzet, amikor szerénynek és alázatosnak kell lenned! Természetesen nem azt mondom, hogy túlozz, vagy, hogy ferdítsd el a valóságot. De be kell bizonyítanod, hogy az összes többi jelentkező közül neked kell, hogy bizalmat szavazzanak. Amikor válaszolsz, ne általánosságokban beszélj és sorolj fel túl sok erősséget sem. Néhány releváns erősség bemutatása – 1-2 konkrét példán keresztül – le fogja nyűgözni az interjúztatót.

E-MAIL:                                         kalmantamas@uzleticoaching.eu
STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Job_A_Eros

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-17

 

Mi az, amit mindenkpp meg kell tenned az llsinterj utn?

Vanegy dolog, amirl a plyzk tbb mint 90%-a megfeledkezik az llsinterj utn. Pedig ez az eszkz kivlan alkalmas arra, hogy megklnbztessen tged a tbbi jellttl s bizonytsa, hogy te sokkal motivltabb vagy, mint a tbbiek.

rj kszn levelet az interj utn!

A legutbbi trningen az egyik tantvnyom megkrdezte, hogy mirt„veszdjn mg egy kszn levllel”? Hiszen ha elmegy az interjra, pontos s elegns, jl felel a krdsekre, az mr egyrtelmen jelzi a szndkt, nem igaz? Nos, a szndk jelzse nmagban kevs. Vegyk sorra, mi szl a kszn levl rsa mellett.

Mirt rj kszn levelet?

 

 1. Mert udvarias.
  A legfontosabb, hogy ez egy nagyon udvarias gesztus. Prblj az interjztat fejvel gondolkodni. is elfoglalt, naponta 10-20, vagy mg annl is tbb plyzt kell megismernie s vlemnyt formlnia rluk, de van egy kzttk, aki ksznetet mond neki azrt, hogy idt szaktott r.

  2. Mert rdekldst kommunikl.
  De nem az udvariassg az egyetlen szempont. A kszn levl azt is megmutatja, hogy neked igazn fontos ez az lls, hajland vagy tenni rte, s nem csak beprblkoztl.

 

 1. Mert megklnbztet.
  Biztos, hogy a levl miatt rd emlkezni fognak. Az, hogy az interj utn mg egyszer kommuniklsz az interjztatval lehetsget teremt neked arra is, hogy megemlts egy olyan fontos tnyt, ami esetleg nem jtt szba az interjn, de a plyzkrl val dnts meghozatalnl fontos lehet.

 

Hogyan rj kszn levelet?

1. A kszn levelet az interj utn 1 napon bell kldd el.
n mindenkpp az e-mailt javaslom, a postai levelezs hosszadalmasabb s lehet, hogy a leveled vletlenl elkalldik a cges postzban.

2. Ha egynl tbb szemly volt jelen az interjn, akkor minden egyes szemlynek ksznetet kell mondanod rsban. Ne lgy lusta, senkit se hagyj ki, mert srtds lesz a vge, ami nem segt neked.

3. A leveled legyen udvarias, rvid s egyszer.

4. A legfontosabb, hogy mondj ksznetet azrt, hogy rszt vehettl az interjn. A levlben szerepeljen az interj pontos ideje.

5. Ha van olyan szakmai tny, amit fontosnak rzel magadrl, de nem kerlt szba, vagy, ha van olyan krds, amire nem tudtl vlaszolni az interjn, akkor a kszn levlben rhatsz ezekrl.
Ne feledd, egy jl megrt kszn levl sok mindent elrul az rjrl. A munkaad fel egyszerre kommuniklhatod a professzionalizmusod s azt is, hogy mennyire motivlt vagy.

E-MAIL: kalmantamas@uzleticoaching.eu
STRATGIAI KZIKNYV: http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX LLSINTERJ TRNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Klmn Tams
llsinterj Trner
2016-01-10

 

 

5 hiba, ami tönkreteszi az önéletrajzodat

Tudnod kell, amikor életrajzot írsz, hogy a HR-esek általában 1-2 percet szánnak majd az életrajzodra. Ennyi időd van arra, hogy egy alkalmas jelölt benyomását keltsd. Minden felesleges adat és információ csak megnehezíti a kiválasztást végző szakember dolgát, abban, hogy megismerje az értékeidet.
Ezeket a hibákat mindenképpen kerüld el:

 1. Konkrétumok nélkül, általánosságban írsz a korábbi feladataidról
  A munkáltatók nem a korábbi munkaköri leírásodra kíváncsiak!
  Azt akarják tudni, hogy a készségeid és tapasztalatod révén mennyi értéket hoztál létre és bevételt termeltél a szakmai múltadban.

  2. Az adott állás szempontjából lényegtelen szakmai tapasztalat tüntetsz fel
  Minden egyes mondatodból és kijelentésedből annak kell kiderülnie, hogy maximálisan alkalmas vagy az adott munkakör betöltésére. Ha könyvvizsgálói állásra jelentkezel, ne pocsékolj helyet arra, hogy leírd, felszolgálóként dolgoztál a főiskolás éveid során.

  3. Felesleges személyes információkat sorolsz fel
  Ne pazarolj helyet a következő adatokra: magasság, súly, születési hely, vallás és születési idő. Sajnos még mindig találkozom olyan életrajzokkal, amelyek feltüntetik ezeket az információkat. Koncentrálj a szakmai tényekre. A munkáltató szemében nem leszel értékesebb jelölt attól, hogy tudja, 82 kg a súlyod és Miskolcon születtél.

 2. Az adott állás szempontjából lényegtelen hobbikat/érdeklődési köröket tüntetsz fel.
  Még mindig nagyon sokan írják le szabadidős tevékenységüket az életrajzba.
  Ha ez képet ad a jellemedről és a kitartásodról – például egy sportversenyen elért siker -, vagy szakmailag releváns, akkor lehet rá helyet áldozni. De a színház/mozi/olvasás triót felejtsd el.
 3. Okokat sorolsz fel, amiért otthagytad a korábbi munkahelyedet
  Semmi szükség arra, hogy elmagyarázd a karrierépítésed állomásait. Ha a munkáltatót érdekli a szakmai múltad, akkor majd az állásinterjún rákérdez.

Ne feledd: az önéletrajzod egyetlen célja, hogy képet tudjanak alkotni a szakmai múltadról, értékes jelöltnek tartsanak téged, és ezért behívjanak az állásinterjúra. Minden olyan információ az önéletrajzban, ami nem segíti elő ennek a célnak az elérését, az hátráltat és akadályoz!

E-MAIL:                                         kalmantamas@uzleticoaching.eu
STRATÉGIAI KÉZIKÖNYV:    http://uzleticoaching.eu/Allaskereses.html

1-NAPOS KOMPLEX ÁLLÁSINTERJÚ TRÉNING:
http://uzleticoaching.eu/Angol_%C3%81ll%C3%A1sinterj%C3%BA_Tr%C3%A9ning.html

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-02

Job_A_CV_Mistake