Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosításai

ucmsgroup

iStock_000004470299XSmall2015. július 1-től a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény több szakaszában módosult.

Pontosításra került a közös háztartás, a jövedelem és a szerződés szerinti havi jövedelem fogalma. Változott a foglalkozási betegség és a nem üzemi baleset fogalmának meghatározása.

A törvény kiegészült a csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj megállapítása során az alábbi rendelkezésekkel.

Kettő vagy több gyermek esetén, amennyiben az újabb gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély folyósítása, vagy a folyósítás megszűnését követő egy éven belül születik, az újabb gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díjat hasonlítani kell az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díjhoz, s amelyik naptári napi alapja magasabb, annak alapján kell az ellátást megállapítani.

Ez a rendelkezés csak akkor alkalmazható, ha az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj alapját a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembe vételével állapították meg. Tehát, ha az igénylő a két összehasonlítandó ellátás megállapítása között foglalkoztatót váltott, ez a szabály nem alkalmazható.

A gyermekgondozási díj megállapításakor hasonlóan az előbb leírtakhoz, amennyiben az újabb gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély folyósítása, vagy a folyósítás megszűnését követő egy éven belül születik, az újabb gyermek jogán számított gyermekgondozási díjat hasonlítani kell az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díjhoz, s amelyik naptári napi alapja magasabb, annak alapján kell az ellátást megállapítani.

A gyermekgondozási díj esetében is ez a rendelkezés csak akkor alkalmazható, ha az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj alapja a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembe vételével került megállapításra.

A gyermekgondozási díj összegének számítása is változott.

Az eddig hatályos szabályokkal egyezően, amennyiben a biztosított a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor az ellátást e 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos. Ha nincs 180 napi jövedelme, de a megadott időszakban rendelkezik az igénylő 120 napi jövedelemmel, akkor e 120 napi jövedelem alapján kell megállapítani az ellátást, ha nincs 120 napi jövedelme sem, akkor a – legalább 30 napnyi – tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelme alapján. Ezt a szabályt csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a biztosított a jogosultságot megelőzően rendelkezik legalább 180 napi Tbj. 5.§ szerinti biztosításban töltött idővel.

A jogszabály a következő ponton változott: amennyiben a fent leírtak szerint nem állapítható meg az ellátás összege, a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a minimálbér kétszeresének harmincad része figyelembe vételével kell megállapítani. (Eddig a minimálbért kellett alapul venni.) Ha az igénylő naptári napi jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresének harmincad részét, akkor a tényleges jövedelme, annak hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelme alapján kell kiszámítani az ellátást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.