Kiadná a lakását? Ismertetjük a bérbeadás legfontosabb szabályait

ucmsgroup

iStock_000017496132XSmallLassan közeledik a nyár vége, a diákok többsége nekilát kiadó lakást keresni egyeteme, főiskolája közelében. Nemcsak nekik érdemes felkészülni a következő tanévre, hanem a bérbeadóknak is fontos, hogy tisztában legyenek a bérbeadás szabályaival. Az alábbi írásunkban összefoglaljuk azokat a lényeges előírásokat, amelyekből egyértelművé válik, mire kell figyelni akkor, ha szeretnénk kiadni lakásunkat.

Elsőként nem árt tudni, hogy mikor kell adószámot kiváltani. Ha ugyanis kizárólag az Áfa tv. szerinti adómentes ingatlan bérbeadást folytatunk és arra vonatkozóan nem is választunk adókötelessé tételt, mentesülhetünk az adószám megszerzéséhez előírt bejelentési kötelezettség teljesítése alól.

Természetesen az adószám hiánya nem jelenti azt, hogy az ügyletet ne kellene bizonylattal alátámasztani. Ez azonban megoldható számla, nyugta kiállítása nélkül is olyan okmánnyal, okirattal, amely a bérbeadást, mint gazdasági eseményt megfelelően nyilvántartja. Ha a számviteli bizonylat kibocsátásához mégis számlatömböt kívánunk használni, akkor annak beszerzéséhez már adószámmal kell rendelkeznünk. A bizonylat kiállítás mellett a felek közös érdeke az is, hogy egy szerződés keretében a bérleti feltételeket írásba foglalják.

Függetlenül attól, hogy az Áfa tv. szerint az ingatlan bérbeadás adómentes, az Szja tv. alapján az önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, melynek jövedelemtartalmát a magánszemély kétféle módon, vagy tételes költségelszámolással vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazásával állapíthatja meg. Fontos, hogy nemcsak a bérleti díj képezheti a bevétel részét, hanem a kapcsolódó egyéb megtérített összegek, például a közös költség és a közüzemi díjak is.

Az alábbiakban nézzük meg, hogyan kell megállapítani a jövedelmet, miként történhet a költségelszámolás. A tételes költségelszámolás azt jelenti, hogy a bérbeadás érdekében ténylegesen felmerült költségek a bevétel mértékéig figyelembe vehetőek. Bizonyára sokunkban felmerül, hogy milyen költséget lehetnek ezek. Jellemzően elszámolható kiadás többek között az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan felmerülő költség, például a rezsi költség, de ide sorolhatóak a javítási, karbantartási, felújítási munkák kiadásai.

Ha nem szeretnénk számlák gyűjtésével bajlódni, vagy nem is merül fel érdemben kiadásunk a bérbeadással kapcsolatban, érdemes jövedelmünket a 10 százalékos költséghányad alkalmazásával kiszámítani. Ebben az esetben figyelni kell azonban arra, hogy az adott adóévben a bérbeadáson kívül az összes önálló tevékenységből származó bevételére ezt a módszert kell használnunk.

A bérbeadó előzőek alapján megállapított jövedelemét 16 százalékos személyi jövedelemadó előleg terheli, amelyet negyedévenként a negyedévet követő hónap 12-ig kell megfizetni.

A személyi jövedelemadó mellett a megszerzett jövedelem után bizonyos esetekben 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Az a magánszemély köteles 14 %-os egészségügyi hozzájárulást fizetni, akinek az ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az 1 millió forintot meghaladja. Figyelni kell azonban arra, hogy a fizetendő egészségügyi hozzájárulást a teljes jövedelem után kell kiszámítani, nem csak az 1 millió forintot meghaladó rész után.

Mindemellett tudni kell azt is, hogy az egészségügyi hozzájárulás fizetésénél van egy éves felső határ, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag addig kell megfizetni az eho-t, amíg a biztosítási jogviszonyban levont természetbeni és pénzbeli egészségügyi hozzájárulás összege és adott évben a megfizetett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben el nem éri a 450.000 forintot.

Nem újkeletű szabály, de érdemes megemlíteni, hogy a bérbeadásból származó bevételből levonható a bérbeadó magánszemély által más településen bérbe vett lakás adott évben megfizetett bérleti díja. Ennek az a feltétele, hogy a bérbeadás, bérbevétel időtartama meghaladja a 90 napot, és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély ne számoljon el költséget más tevékenységből származó bevételével szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.